Explicaţia Poliţiei pentru sutele de BMW-uri cumpărate de la amicul lui Iohannis

Explicaţia Poliţiei pentru sutele de BMW-uri cumpărate de la amicul lui Iohannis

Şeful Poliţiei a venit, luni, cu justificări legate de necesitatea de la cumpăra sute de maşini BMW de la Automobile Bavaria, firma deținută de amicul președintelui Klaus Iohannis.

Chestorul Benone Matei a explicat că s-a întocmit caietul de sarcini al licitației respectând solicitările Poliției Rutiere și cu sprijinul Departamentului de Logistică, iar specificaţiile tehnice erau obligatorii „pentru a le oferi siguranță polițiștilor”.

Preţul unei maşini este de 32.000 de euro fără TVA, faţă de cel de catalog, de 38.600 de euro fără TVA.

Şeful Poliţiei spune că, deși la licitație s-a prezentat un singur ofertant care a şi câştigat, specificațiile tehnice erau valabile pentru cel puțin alte patru modele. Potrivit G4Media, e vorba de modele Mercedes, Jaguar și Alfa Romeo.

ADVERTISING

"Pe toată durata derulării procedurii de achiziţie, Poliţia Română a beneficiat de verificarea observatorilor Agenţiei Naţionale de Achiziţii Publice, care, la finalizarea evaluării, au emis avizul conform necondiţionat final - fără de care nu era posibilă semnarea Acordului-Cadru", a mai spus chestorul Benone Matei.

"Vă prezint un exemplu edificator, achiziţia în acest an a colegilor poliţişti din Cehia, ţară care produce autoturisme… Au contractat pentru creşterea gradului de siguranţă rutieră peste 70 de autoturisme marca BMW. (…)

În cadrul derulării proiectului, procedurile de achiziţie au fost derulate în etape. Prima procedură a fost în 2021, când nu s-a înscris niciun operator economic, deşi existau cel puţin patru producători care se încadrau la specificaţiile tehnice.

ADVERTISING

Procedura a fost reluată, având aceleaşi specificaţii tehnice. Diferenţa dintre cele două proceduri a fost dată de numărul de autovehicule lansate în achiziţie, de la 300 la 600, şi creşterea valorii estimate pe unitate cu aproximativ 5.000 de euro.

Şi la această nouă procedură, organizată prin licitaţie deschisă, patru producători auto îndeplineau specificaţiile tehnice. Un singur distribuitor s-a înscris, iar în urma analizării ofertei depuse a fost declarat câştigător”, a declarat şeful Poliţiei Române, citat de News.ro.

Scopul noilor maşini cumpărate este să îi urmărească pe șoferii care nu opresc la semnalele poliţiştilor.

ADVERTISING

În 2021 au fost 3.250 de cazuri, iar în acest an – 2.068, spune purtătorul de cuvânt al Poliției, comisarul Georgian Drăgan.

Poliţiştii arată că cerințele tehnice sunt minimale şi e nevoie de mașini puternice pentru că cei care trebuie urmăriţi au bolizi de peste 2.000 cm cubi.

Poliţia îşi ia BMW-uri

Inspectoratul general al Poliției Române (IGPR) va cumpăra 600 de mașini BMW seria 3 pentru Poliția Rutieră, care vor înlocui Daciile Logan.

Potrivit portalului achizițiilor publice, o singură ofertă a fost depusă, care a fost și acceptată, cea a Automobile Bavaria SRL. Compania este importatorul oficial al BMW în România și este administrată de cetățenii germani Leonhard Georg Pfeffer și Michael Schmidt Horst.

Valoarea contractului este de 98 de milioane de lei, iar durata lui este de doi ani.  

Klaus Iohannis declara în 2014 că are o relație apropiată cu Schmidt.

Preşedintele a susținut, vineri seară, că nu a contat această prietenie atunci când s-a stabilit cine câştigă licitaţia de la Poliţie. Șeful statului a subliniat că este inadmisibil ca numele şi poziţia sa să fie implicate într-o astfel de chestiune. Iohannis a adăugat că se aşteaptă ca autorităţile statului să facă verificări.

Drulă critică licitația prin care Poliția cumpără 600 de BMW-uri și atenționează Parchetul European condus de Kovesi


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇