După tragedia de la Constanța, Bode vrea explicații de la Arafat: E inadmisibil ca la ISU să nu fie perne pneumatice. Sunt doar 4 la nivel naţional

După tragedia de la Constanța, Bode vrea explicații de la Arafat: E inadmisibil ca la ISU să nu fie perne pneumatice. Sunt doar 4 la nivel naţional

Ministrul de Interne, Lucian Bode, a declarat, miercuri, că „este inadmisibil” ca inspectoratele judeţene pentru situaţii de urgenţă să nu fie dotate cu perne pneumatice.

Acest echipament ar fi putut salva viaţa femeii care s-a aruncat de la balcon, la Constanţa, după ce apartamentul i-a fost cuprins de flăcări.

"Din punctul meu de vedere, este inadmisibil ca inspectoratele judeţene pentru situaţii de urgenţă să nu fie dotate cu o astfel de pernă pneumatică. Astăzi i-am chemat pe cei de la DSU să-mi prezinte o evaluare, ce ar însemna să achiziţionăm un astfel de echipament pentru fiecare inspectorat judeţean. Costurile sunt foarte mici, vorbim de aproximativ 40.000 de euro per bucată", a afirmat Bode.

Statul român se aruncă de la etajul VI în flăcări

Doar patru există la nivel național

Întrebat unde nu sunt astfel de echipamente, Bode a replicat: "Nu, este foarte simplu. Sunt doar patru. Sunt patru la nivel naţional".

El a amintit de o situaţie similară petrecută în urmă cu mai mult timp în Bucureşti.

"Este inadmisibil şi le-am spus colegilor de la DSU să demareze de urgenţă achiziţia acestor echipamente absolut necesare, iată, în astfel de situaţii tragice", a susţinut ministrul de Interne.

Bode a adăugat, răspunzând unei întrebări, că unul dintre motivele pentru care au fost trimise echipe de control la Constanţa este legat de "neconcordanţe".

"Am văzut prima comunicare a Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă, după care a venit altă comunicare. Timpii... există aceste neconcordanţe în ceea ce priveşte timpii. Ancheta le va lămuri", a completat el.

Şeful ISU Constanţa recunoaşte: S-au strecurat erori la intervenţie. Autoscara a fost trimisă la 5 minute după ce femeia căzuse deja

S-a deschis anchetă penală

Bode a afirmat că "este puţin important" ce explicaţii îi dau lui cei de la ISU, dar este important ce explicaţii dau în faţa anchetatorilor.

"(...) S-a deschis şi o anchetă penală şi vor trebui să dea explicaţii toţi cei care au avut responsabilitatea să comunice exact cum au procedat şi să trimită în timp - când spun în timp, spun să ajungă la faţa locului pentru a salva persoana aflată în apartament, un destin tragic, când ne gândim că persoana respectivă era deja salvată, ieşise pe hol şi s-a întors să-şi ia un laptop", a explicat el.

El a spus că măsuri punctuale după această tragedie va lua imediat după ce primeşte rezultatul anchetei, dar consideră "absolut anormal ca în România anului 2021 inspectoratele judeţene pentru situaţii de urgenţă să nu fie echipate" cu astfel de saltele pneumatice.

Parchetul Militar a deschis dosar pentru neglijenţă în serviciu în cazul intervenţiei pompierilor la incendiul din Constanţa

Arafat va da explicații

Bode a precizat că a discutat despre acest lucru cu şeful DSU, Raed Arafat.

"Dânsul va da explicaţii publice de ce anume nu au achiziţionat aceste perne pneumatice până în acest moment", a afirmat Lucian Bode.

El a adăugat că speră ca în acest an echipamentele respective să intre în dotarea inspectoratelor pentru situaţii de urgenţă.

"Eu le-am cerut să se găsească soluţii, dacă se poate să achiziţionăm aceste saltele penumatice din fonduri europene. Avem această posibilitate, dar în câteva zile vom lămuri din ce fonduri, câte anume achiziţionăm, care sunt costurile. Deci ne dorim ca acest lucru să se clarifice cât mai repede", a mai spus Bode.

Declarație de presă susținută de Ministrul Afacerilor Interne, Lucian Bode

Declarație de presă susținută de Ministrul Afacerilor Interne, Lucian Bode.

Posted by Lucian Bode on Wednesday, February 17, 2021

Vezi și:

Citește articolele zilei pe SpotMedia.ro:


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇