Imaginea statului român este femeia care își dă drumul în gol de la etajul al VI-lea ca să nu ardă de vie într-un apartament în flăcări, pe care pompierii îl priveau de pe stradă la fel ca trecătorii.
Într-un mare oraș al României, Constanța, nu vreo urbe uitată de lume, pompierii s-au dus la o intervenție într-un bloc cu multe etaje fără nicio dotare, fără autoscară, fără saltea gonflabilă, fără a avea măcar o plasă sau o prelată cu care să încerce măcar să atenueze căderea femeii.
Exact așa cum căutătorii avionului prăbușit în Apuseni au fost atât de bine dotați și antrenați încât, până la urmă, găsitorul a fost un pădurar echipat cu un topor, un telefon și o pereche de cizme de cauciuc.
Așa cum după accidentul de elicopter de la Siutghiol nu se găsea cheia motorului bărcii de salvare.
Așa cum la Colectiv nu a fost montat rapid un spital de campanie în timp ce arșii zăceau cu rănile deschise pe trotuar.
Așa cum marele ars electrocutat tot la Constanța a fost plimbat între spitale în timp ce DSU și Ministerul Sănătății nu găseau o soluție de transport. Timp în care a apucat să fie infectat iremediabil și a murit în Belgia din cauza șocului septic.
„Domnul acela ( de la DSU- n.red) cu care m-am conversat mi-a spus în primă fază să am răbdare, că are alte priorități sau că trebuie să mă ia în ordinea priorităților și mi-a transmis că i-am stricat imaginea domnului Arafat!
Soțul meu a murit din acest motiv, pentru că ei, cu sânge rece, se joacă cu viața oamenilor, asta fac, nu-i interesează, calcă pe cadavre. Îi interesează imaginea, ies la televizor și fac declarațîi de 2 lei!”, a povestit văduva.
Toate tragediile de care am amintit mai sus au fost provocate și de lipsa dotărilor. La Constanța salteaua nu e în dotare, se pare că nici măcar o prelată. Autoscară există pe doar trei mașini în tot județul și nimănui nu i-a dat prin cap că ar putea fi necesară în cazul unui incediu la etajul al VI-lea.
Dar și de lipsa de proceduri și de exersare a procedurilor. Înseamnă lipsa antrenamentelor pentru toate situațiile imaginabile. Și un om care să trebuiască evacuat de la etajul al VI-lea cu flăcările în spate nu cred că este exact un scenariu inimaginabil.
Înseamnă că statul român este incapabil nu numai să prevină tragedii precum aceea de la Piatra Neamț sau Colectiv, ci și să reacționeze eficient când ele apar.
Cine gestionează această activitate vitală?
Imediat după accidentul din Apuseni, dl Arafat a fost mutat de la Ministerul Sănătății la Ministerul de Interne, în fruntea DSU, pentru ca reacția statului român să arate altfel.
S-au schimbat președinți, premieri, guverne, miniștri și dl Arafat este de neclintit, ca un simbol nu al stabilității. Dacă ar fi al stabilității nu s-ar arunca oamenii pe geam sub ochii pompierilor neechipați. Ci simbol al încremenirii.
Eu am mai spus-o. Până la un punct, dr Arafat a fost un autentic salvator. SMURD a fost o creație excepțională, care a salvat mii de vieți. Numai cine a trăit anii în care ambulanța ajungea la urgență după ore poate înțelege revoluția reală a sistemului pe care a adus-o SMURD.
Ironia fără margini face ca dr Arafat să fi luptat pentru existența și extinderea SMURD cu “arafații” acelor vremuri. Cu oameni încremeniți în proiect și blocați în limita atinsă, care nu reușeau să înțeleagă exigența momentului, care luptau pentru status quo-ul lor, pe care îl controlau.
Dr Raed Arafat le-a dovedit că se poate și altfel și i-a dovedit. Dar gloria, ascensiunea spre zone pe care nu le stăpânește așa cum reușea cu asistența medicală de urgență, o doza de suprasolicitare, complexul lui Dumnezeu l-au infectat și transformat treptat în ceea ce combătuse în anii ‘90, când încerca să salveze vieți.
Așa se face că de la episodul Apuseni la drama de la Constanța multe nu s-au schimbat. Tot mai multe tragedii și victime la fel de sigure ca femeia care a planat spre moarte de la etajul al VI-lea pentru a nu fi arsă de vie.