Cine va ceda? Plecarea din măcelărie

Cine va ceda? Plecarea din măcelărie

Nici nu a trecut de împărțirea bugetului, că actuala coaliție intră pe teren minat, adică în teme pe care nu cred că partenerii le vor putea concilia și care vor genera fie tensiuni, fie pierderi de imagine consistente.

Bugetul pare un subiect tranşat, dar cu intervenția președintelui Iohannis și după ce premierul a fost nevoit să recurgă la amenințări explicite:

„Avem bugete mai mari față de anul trecut în toate ministerele. Acum, am așteptările mele pentru miniștri: performanță, eficiență. Îi anunț că la jumătatea anului vă fi o evaluare privind execuția bugetară, vor fi indicatori. Pentru că eu am mai văzut acest film că ne batem pentru un buget mare și execuția e dezastruoasă”.

Chiar dacă dl Cîţu va dori să uite această declarație, presa și Opoziția nu o vor uita.

Și la mijlocul anului va fi probabil nevoit să dea chiar domnia sa testul acestei evaluări foarte complicate în relația cu USR-PLUS, foarte complicată dacă dorește să candideze la congresul PNL, după cum cum chiar domnia sa a lăsat să se înțeleagă că intenționează.

ADVERTISING

Are șanse Florin Cîțu să se așeze pe scaunul Brătienilor?

Deja avem o situație complicata la Sănătate. Cel mai vocal în privința bugetului a fost dl Voiculescu, deci amenințarea premierului îl vizează în primul rând.

Schimbul de replici acide între premier și ministru a fost public, în același timp susținerea ministrului Voiculescu a fost subiliniată de prezența însuși președintelui PLUS, Dacian Ciolos, la citirea moțiunii simple.

Scandal la moțiunea împotriva lui Vlad Voiculescu. Social democrații l-au huiduit, i-au strigat ”Demisia!” și au cerut ca Cioloș și Pîslaru să fie dați afară din sală (Foto)

Pe de altă parte, nici dl Cîţu nu este chiar zmeul care ar vrea să fie. Ca dovadă, prefera să taie orice creștere a pensiilor, chiar și cu rata inflației, dar nu taie un ban din subvențiile imense ale partidelor politice și nu se atinge de sporuri, ceea ce constat că nu derajează niciun reformist din actuala coaliție.

Ca să compenseze din deficitul de imagine, USR-PLUS mută cu tăierea pensiilor speciale, promisiune electorală care nu a avut loc în programul de guvernare.

Dan Barna spune că pensiile speciale pentru parlamentari ar putea fi eliminate zilele acestea. Admite totuși că nu e consens în coaliție

Pentru început tăierea pensiilor parlamentarilor, proiect pe care PSD l-a depus deja în urmă cu o săptămână. Ar trebui să urmeze pensiile primăriilor și apoi legi separate pentru fiecare categorie de pensii speciale, ceea ce e principial corect.

Este foarte posibil ca doar pensiile parlamentarilor să pice, cu voturile PSD. Pentru că în rest nu există înțelegere. PNL nu cred că va accepta tăierea pensiilor primarilor, pentru că în anul congresului PNL ultimul lucru pe care îl vrea Ludovic Orban este să îi enerveze pe cei pe care se bazează pentru reînnoirea mandatului.

UDMR are o strategie care și-a mai arătat o dată efectele: acceptăm doar dacă sunt tăiate toate. Sună bine, dar e populism pervers, la fel ca acela de anul trecut. UDMR știe că un proiect comun pentru toate pensiile, care să mai includă și pensiile magistraților, va pica fără discuții la CCR.

Cum motivează CCR că a respins impozitarea pensiilor speciale: Constituţia garantează doar pensiile magistraţilor

Deci probabil ca tema pensiilor speciale să eșueze într-o comisie care să lucreze infinit.

O altă mare problemă va fi desființarea SIIJ. Secția pentru magistrați trebuie desființată pentru respectarea MCV și, în curând, a CJUE. Asta e clar. Desființarea SIIJ este de altfel asumată în programul de guvernare. Dar miza cea mare e ce se întâmplă după aceea cu dosarele de corupție.

UDMR a declarat public că nu va accepta revenirea lor la DNA. PNL nu are un punct de vedere unitar și sunt voci, ca a lui Daniel Fenechiu, care se raliază clar poziției UDMR.

Avizul negativ al CSM pe forma radicală de desființare vine mănușă acestei zone. Ca dovada, Virgil Guran, unul dintre apropiații președintelui PNL, a început să pună deja bemoluri:

„PNL a stabilit că susţine acest demers, dar văd că există discuţii. Sunt convins că va exista o discuţie mai largă. PNL a afirmat în campanie că susţine desfiinţarea SIIJ. Au intervenit, însă, şi din partea CSM mai multe lucruri, să vedem dacă este vreo problemă, vom discuta în partid”.

Este așadar puțin probabil că proiectul, în forma promovată de ministrul Stelian Ion, să fie votat și există riscul să ne trezim cu SIIJ 2.0 doar pentru corupție, adică cea mai rea variantă.

Greșelile lui Stelian Ion și miza reală a desființării Secției Speciale

Despre primari în două tururi, altă temă neinclusă în programul de guvernare, nu sunt multe de spus: a fost pasată, asemeni pensiilor speciale, unei comisii de reformă electorală care să mestece sine die.

În toate aceste cazuri deficitul de imagine va fi al USR-PLUS, pentru că toate au fost mai ales temele lor de bătaie și au electoratul cel mai exigent și fluid. Am vrea, dar nu suntem lăsați, vor spune. Și atunci de ce mai stați?, ar putea fi răspunsul.

Unul foarte greu de dat după ce ai început să-ți instalezi oamenii în poziții de putere, după ce din antisistem ai devenit parte a sistemului cu sporuri, secretare, mașini, telefon și tot tacâmul.

Citeşte şi alte texte semnate de Ioana Ene Dogioiu


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇