Criză de vaccin până la sfârșitul lui martie. Nicio programare nouă în următoarele 4 săptămâni

Imunizarea persoanelor în vârstă într-un număr mai mare depinde și de aprobarea utilizării vaccinului AstraZeneca și la cei peste 55 de ani.
Criză de vaccin până la sfârșitul lui martie. Nicio programare nouă în următoarele 4 săptămâni

Nicio persoană cu vârsta peste 65 de ani nu se va putea programa pentru vaccinare până în data de 15 martie, a anunțat medicul Valeriu Gheorghiță într-o conferință de presă.

Această informație asociată cu o alta prezentată de coordonatorul campaniei de vaccinare în aceeași conferință, conform căreia etapa a 3-a de vaccinare nu va începe mai devreme de 1 aprilie, arată faptul că această criză de vaccin se prelungește și în martie. 

Cu toate acestea, luna viitoare vor intra în România în jur de 2 milioane de doze de vaccin de la cei trei producători cu soluții aprobate de autoritățile medicale, conform secretarului de stat din Ministerul Sănătății Andrei Baciu.

În aceste condiții de criză, nu se vor întreprinde operațiuni speciale pentru imunizarea persoanelor în vârstă.

Conform calendarului de livrare prezentat mai jos, până la sfârșitul lunii martie nu vor putea fi imunizate nici măcar jumătate dintre persoanele cu vârsta peste 65 de ani. În România sunt 3,5 milioane de oameni în această categorie. Până acum, doar 221.000 dintre ei au primit cel puțin o doză de vaccin.

ADVERTISING

Până în luna aprilie vor putea fi injectate un număr de 4 milioane de doze

În următoarele două săptămâni din luna februarie vor ajunge în țară încă 800.000 de doze de vaccin, conform oficialului citat. Dacă datele de livrare și cantitățile vor fi respectate de producători, înseamnă că până la începutul lunii aprilie ar putea fi inoculate aproape 4 milioane de doze, ținând cont că până în data de 15 februarie au fost făcute 1.150.000 de doze.

Pentru a se observa o încetinire a epidemiei, în România ar trebui imunizați peste 8 milioane de oameni, adică să se atingă un prag de cel puțin 16 milioane de doze injectate.

De la începutul pandemiei, în țara noastră au murit peste 19.500 de persoane din cauza virusului. În lunile noiembrie și decembrie s-au înregistrat cele mai multe decese de la cel de-Al Doilea Război Mondial.

În luna noiembrie au fost în UE cu 40% mai multe decese, față de media ultimilor patru ani. Excesul de mortalitate în România a fost de 63,5%

Calendarul de livrare al dozelor de vaccin anunțat de oficiali

Februarie, ultimele două săptămâni:

  • Pfizer: 400.000 de doze;
  • Moderna: 80.000 de doze;
  • AstraZeneca: 317.000 de doze;

Total: 797.000 de doze de vaccin

Martie:

  • Pfizer: 800.000 de doze;
  • Moderna: 268.000 de doze;
  • AstraZeneca: 1.153.000 de doze;

Total: 2.221.000 de doze de vaccin

Livrările de Pfizer și AstraZeneca se fac săptămânal. Prima companie trimite în jur de 200.000 de doze la șapte zile. AstraZeneca trimite în jur de 150.000 de doze săptămânal, urmând ca livrările să crească masiv după a doua jumătate a lunii martie.

Livrările de Moderna sunt mai mici și se fac la intervale neregulate.

Se așteaptă noi date pentru a folosi AstraZeneca și pentru persoanele în vârstă

Trebuie amintit că soluția de imunizare produsă de Oxford-AstraZeneca se administrează deocamdată doar persoanelor cu vârsta cuprinsă între 18 și 55 de ani.

“Vom reevalua datele științifice. Există date noi cu privire la eficacitatea vaccinului produs de AstraZeneca, date care în momentul de față sunt în curs de publicare și evaluare. Acestea vor fi trimise și către Agenția Europeană a Medicamentului.

În momentul în care vor fi acceptate, probabil și România va crește acest prag de vaccinare la 65 de ani sau peste această vârstă în cazul în care datele disponibile vor fi în concordanță cu rata de eficacitate care să ne permită să luăm aceste decizii”, a declarat medicul militar Valeriu Gheorghiță, coordonatorul campaniei naționale de vaccinare într-o conferință de presă.

După vaccinarea, cu cel puțin o doză, a 89% din lucrătorii din sănătate - în număr de 250.000, - coordonatorul campaniei de vaccinare a anunțat că rata de infectare a cadrelor medicale a scăzut în ultimele patru săptămâni cu 87,7%.

“Dacă în urmă cu o lună aveam 500 de cazuri de infectare în rândul personalului medical, acum avem 50 de cazuri”, a declarat Valeriu Gheorghiță în conferința de presă.

Acesta a adăugat că pericolul de a se forma noi focare în centrele pentru persoane în vârstă a scăzut semnificativ. Din cele 49.000 de persoane aflate în grija statului, 86% dintre ele au fost vaccinate cu cel puțin o doză, rata de infectare scăzând cu 65% în ultimele patru săptămâni, a anunțat coordonatorul campaniei de vaccinare în aceeași conferință de presă.

Campania de vaccinare din România e prinsă între criza de vaccin și un proces de imunizare care nu pune pe prim plan protejarea persoanelor în vârstă. Deși se vorbește de o țintire a focarelor prin vaccinare, e prematur să se vorbească de rezultate.

Citiți și:


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇