În luna noiembrie au fost în UE cu 40% mai multe decese, față de media ultimilor patru ani. Excesul de mortalitate în România a fost de 63,5%

În luna noiembrie au fost în UE cu 40% mai multe decese, față de media ultimilor patru ani. Excesul de mortalitate în România a fost de 63,5%

În primăvara anului 2020, numărul deceselor din UE a început să crească rapid din cauza COVID-19. În unele părți ale Europei, numărul a fost foarte mare, în comparație cu mortalitatea medie din anii precedenți.

Eurostat a evaluat astfel impactului pandemiei prin examinarea indicatorului ”exces de mortalitate”, mai exact creșterea numărului total de decese, din orice cauză, comparativ cu decesele din anii precedenți.

În total, cu 450.000 de decese în plus s-au înregistrat în UE între martie și noiembrie 2020, peste media aceleiaşi perioade din anii 2016 - 2019.

ADVERTISING

După debutul pandemiei Covid-19, excesul de mortalitate în UE a atins primul său vârf în aprilie 2020, cu o creștere de 25% față de media aceleiași luni în 2016 - 2019.

Eurostat-1
Foto: Eurostat

Între lunile mai și iulie, s-a înregistrat un nivel mai scăzut al excesului de mortalitate, iar în august - septembrie, odată cu următorul val de pandemie, a crescut din nou.

Excesul de mortalitate în UE a fost cu 8% peste media din septembrie, + 17% în octombrie și + 40% în noiembrie, indicatorul crescând în toate statele membre ale UE.

ADVERTISING
FĂRĂ SCURTĂTURI. Ajungem departe

Deși excesul de mortalitate a fost observat pe parcursul întregului an în toată Europa, vârfurile și intensitatea focarelor au variat foarte mult în funcție de țări.

În România excesul de mortalitate a fost de 63,5%

In România, excesul de mortalitate a fost în noiembrie de 63,5% față de media ultimilor patru ani.

ADVERTISING

Cel mai mare exces de mortalitate a fost în Polonia (97,2%), Bulgaria (95,7%), Slovenia (91%), Cegia (76,8%), Ungaria (56,8%)

De cealaltă parte, în Norvegia excesul de mortalitate a fost de 0,3%, în Islanda 5,3%, iar în Danemarca 5,5%.

image-11
Foto: Eurostat

Citește articolele zilei pe SpotMedia.ro:


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇