Tinerii sunt vehiculul principal de răspândire a Covid-19, dar mortalitatea e concentrată la vârstnici. Cine trebuie vaccinat mai întâi?

Tinerii sunt vehiculul principal de răspândire a Covid-19, dar mortalitatea e concentrată la vârstnici. Cine trebuie vaccinat mai întâi?

Statisticile arată că în cazul Covid-19 circa 85% din mortalitate e concentrată la persoanele peste 65 de ani, dar pe de altă parte 70% din transmitere este făcută de persoane sub 40 de ani, prin urmare, strategia de vaccinare a unei țări se raportează la acești doi parametri, fiind evident că ambele zone ar trebui cumva acoperite, explică medicul-deputat Adrian Wiener (USR).

Explicațiile vin în contextul în care vârstnicii din România figurează, teoretic, în etapa a doua de vaccinare, însă pentru ei nu mai există deocamdată doze, fiind demarată în paralel vaccinarea persoanelor de până în 55 de ani, care suferă de boli cronice și pot beneficia de vaccinul AstraZeneca.

ADVERTISING

Întrebat de ce vaccinează România atât de bizar și aparent haotic, față de alte țări, Adrian Wiener ne-a oferit câteva explicații, subliniind totodată că strategia a fost adoptată în CSAT și că, oricum, noi ”depindem de numărul de doze care ne parvin” de la UE, acesta fiind ”singurul factor limitant”.

”Să știți că nu există un etalon, un standard unitar. Unele țări, de exemplu, au preferat să acopere cu prima doză cât mai mulți oameni, amânând rapelul. La noi, și în multe alte țări, s-a insistat pe acest rapel, la 21 de zile, și imunizarea completă a oamenilor.

Sunt doi parametri între care trebuie luată decizia. 85% din mortalitate e concentrată la persoanele peste 65 de ani. Evident, acolo protecția individuală a fiecăruia este extrem de importantă pentru că mortalitatea acolo se grevează.

ADVERTISING

Dar, pe de altă parte, 70% din transmitere este făcută de persoane sub 40 de ani. Cu alte cuvinte, modul în care boala ajunge la ei peste 65 de ani, vehiculul principal, este reprezentat de tineri, care au o mobilitate mult mai mare și sunt vectori de boală mult mai serioși.

Și atunci evident că ambele zone ar trebui cumva acoperite. Imperativul moral, însă, este că dacă vrei să previi formele severe, critice și decesul prin vaccinare, atunci să te concentrezi la persoanele peste 65 de ani”, a declarat medicul Adrian Wiener pentru SpotMedia.ro.

ADVERTISING

Pe de altă parte, medicul arădean a admis că ”s-a supralicitat ideea personalului ’esențial’”, în contextul în care, potrivit informațiilor din mass-media, au reușit să se programeze și chiar s-au vaccinat până acum tot felul de români, de toate vârstele.

Sigur, există 2-3 oameni într-o instituție fără de care ea se blochează – persoane înalt specializate, de nişă etc., dar nu toate persoanele care lucrează în toate acele instituții menționate în acel ordin sunt esențiale”, a comentat medicul arădean.

Chiar și așa, strategia de vaccinare a României ”este în regulă”, consideră Adrian Wiener.

Strategiile de vaccinare diferă de la stat la stat. A noastră a fost aprobată în CSAT și cred că e foarte bine că a fost aprobată la acest nivel (nu este consecința unor demersuri politice sau de altă natură), este bazată pe date științifice și cred că felul în care arată, cel puțin, este în regulă. Marea problemă cu vaccinarea este accesibilitatea dozelor. Depindem de numărul de doze care ne parvin. Acesta e singurul factor limitant, nicidecum capacitatea de a asigura procesul medical în sine al vaccinării, prin personal medical.

Adrian Wiener

Află mai multe despre subiect din rubrica ”Totul despre vaccinare”.

Ce a fost mai greu nu a trecut. S-ar putea să vină un nou val uriaș de îmbolnăviri. Ar trebui testată apa de canalizare – Interviu cu medicul-deputat Adrian Wiener (USR)


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇