Pe măsură ce vaccinarea avansează, mai bine sau mai lent, în Uniunea Europeană începe dezbaterea despre un certificat care să ateste că ai fost vaccinat și, ca atare, poți călători din nou liber.
Dar cum rămâne cu cei nevaccinați nu pentru că nu vor, ci pentru că nu le-a venit rândul? Cum va evita UE critica de a acorda drepturi diferite cetățenilor săi?
Orice deblocare a economiei, prin reducerea carantinărilor și a testărilor, este mai bună decât situația de față, spune europarlamentarul Nicu Ștefănuță, care a participat la scrierea conceptului pentru acest atestat european de vaccinare, în cadrul grupului politic din care face parte, Renew Europe. În plus, crede acesta, vaccinarea se va accelera.
Vezi şi alte interviuri Spot on Europe
Însă el încă nu a fost vaccinat, europarlamentarii de la Bruxelles nu au intrat în vreo categorie prioritară, pentru moment. La București, a fi esențial e cu totul altă poveste.
E validă dezbaterea privind un pașaport de vaccinare, la nivel de UE, care să fie solicitat atunci când treci dintr-un stat membru într-altul?
În primul rând, certificat de vaccin, nu îmi place cuvântul pașaport, pentru că nu este vorba de un pașaport, ci despre un certificat european recunoscut între statele membre. Eu pentru asta am luptat și lupt aici în Parlamentul European.
Divergenţe în Uniunea Europeană privind paşapoartele de vaccinare
Situația în care ne aflăm acum e una rea, cu foarte multe restricții de călătorie, una în care libertățile fundamentale din Uniunea Europeană aproape că sunt anulate sau puse pe stand-by.
Un certificat care ar fi recunoscut de toată lumea ar duce la niște lucruri bune, la îmbunătățirea situației de acum. Ar duce, de exemplu, la eliminarea nevoii de carantină, la eliminarea nevoii de testare multiplă, care costă câteva sute de lei în România.
Acest lucru ar aduce o îmbunătățire într-o situație grea, este un lucru care ar aduce ceva mai bun decât ceea ce avem în prezent. De aceea, discuția asta cu pașaport, cu drepturi, cu discriminări și restrângerea drepturilor este greșită, după mine.
Este greșit pusă problema, pentru că suntem într-o situație mult mai gravă. Dacă am lua comparativ cu anul 2017, poate am considera că un certificat de vaccinare este un lucru rău. Dar suntem în 2021, după un an de criză, este o îmbunătățire.
Contraargumentul e că vaccinul anti COVID-19 nu este unul cu acces universal, în acest moment. Altfel spus, un cetățean din România esențial pentru că lucrează să zicem într-o instituție de stat și care s-a vaccinat, așadar, va putea merge în vacanță în Grecia, un altul, angajat de rând în sistemul privat, nu a avut acces încă la vaccin, deci nu va putea merge în această vacanță. E sau nu o situație discriminatorie?
Cred că ne uităm foarte mult la excepții. Certificatul acesta nu este făcut pentru cei așa-ziși esențiali, un cuvânt pe care eu îl detest, nepotrivit și nici toate categoriile incluse acolo nu mi se par chiar esențiale, este mai mult pentru redeschiderea activității economice de care avem mare nevoie în Uniunea Europeană.
În martie-aprilie reîncepe sezonul agricol în toată Europa, realitatea arată că zeci de mii de cetățeni români lucrează în toată Uniunea Europeană, foarte mulți sunt în transporturi, ei trebuie să poată să se miște.
Certificatul acesta nu este făcut pentru tot felul de cetățeni bogați, care vor să plece în vacanță în Grecia. E greșit să privim așa. El este făcut să ajute la dezghețarea economiei europene, pentru că fără ea nici măcar resursele de care aveam nevoie pentru a sta acasă nu le vom avea.
Eram confruntat, de pildă, în ajun de Anul Nou, în 26 decembrie, cu transportatorii noștri care s-au trezit, de pe o zi pe alta, că aveau nevoie de carantinare și de teste anti COVID, trecând printr-o țară mică precum e Belgia, pe care o traversezi în două, trei ore la volan.
Dacă pui carantinare și nu știu câte teste, nu se mai poate vorbi despre o activitate economică eficientă. Despre asta este vorba mai mult decât despre acei esențiali. Dar, într-adevăr, este un punct valid în ceea ce spui tu, că dacă strategia ta națională de vaccinare nu se leagă cu categoriile care se vaccinează, atunci într-adevăr s-ar putea să ai o problemă.
Credința mea este următoarea, cu cât se accelerează vaccinarea, pentru că vin mai multe vaccinuri din UE – avem mai multe vaccinuri autorizate -, cu atât se va reduce această diferență între diversele categorii pe care le-ai menționat.
Toată lumea se aștepta ca vaccinurile să vină fluviu și constant, cu același debit, din Europa înspre noi. Nu era ăsta planul Comisiei de la început. Era un plan făcut pe trimestre care merg până în 2021. Nu a fost nicicând vorba ca la 1 ianuarie 2021 se vor găsi milioane de vaccinuri la Nădlac, din motive științifice: capacitatea de producție, împărțirea între statele membre și altele.
A fost și o scăpare: AstraZeneca, pe care Uniunea Europeană se baza foarte mult în primul trimestru, a dat greș, a livrat abia jumătate din producția pe care o promisese și iată că un cumul de factori a dus la mai puține vaccinuri decât era inițial vorba, însă eu cred că se va fluidiza.
Există aici și disparități între statele UE, atât în ceea ce privește startegia de vaccinare, cât și ritmul. Și să ne amintim că am intrat în criza pandemică cu o Uniune acuzată de lipsă de solidaritate, o narațiune imediat speculată de Rusia, de pildă.
Sesizezi foarte bine, noi trebuie să fugim ca de dracul de toate aceste generalizări, utile politic pentru dușmanii Uniunii Europene. Eu le spun mereu românilor că avem un statut privilegiat, fiind în cadrul acelui procent de 10% din populația lumii care are măcar acces la vaccin în acest moment.
Vom avea suficient acces la vaccin și vom avea chiar și de dat, vom avea în plus și e bine că e așa, pentru că putem fi solidari cu moldovenii, cu ucrainenii.
Dacă achiziționarea s-ar fi făcut național, eu cred că Uniunea Europeană era în pragul disoluției acum. Am fi avut cetățeni europeni care s-ar fi uitat cu jind la alții care aveau și am fi avut niște tensiuni teribile. În state bogate, ca Germania, liderii politici sunt criticați. De ce? Pentru că germanii spun: suntem bogați, am fi avut câte vaccinuri ne trebuia, dacă nu eram în Uniunea Europeană și dacă nu trebuia să fim solidari.
Așa cum a putut face Israelul, să cumpere cu banii jos cât are nevoie.
Oferind și niște date medicale la pachet. Sunt niște lucruri pe care Uniunea Europeană nu le poate face și mai este și procesul aceasta de autorizare, mai vine și problema vaccinului rusesc.
Noi am oferit cetățenilor doar vaccinuri autorizate de Agenția Europeană a Medicamentului, care au trecut un proces riguros și nu facem rabat de la asta.
Dacă vaccinul acela rusesc va trece standardele științifice ale Agenției Europene a Medicamentului, atunci putem discuta despre punerea pe piață a acestuia.
Și, dacă nu trece, ce facem cu cetățenii ungari vaccinați cu Sputnik? Ce facem cu certificatul lor de vaccinare, îl recunoaștem sau nu?
Acolo este responsabilitatea guvernului maghiar al lui Viktor Orban. Înțeleg deja că sunt probleme cu vaccinul rusesc, există doze care vin cu calități diferite, deci nu există omogenizare pe calitate, e un mare scandal în Ungaria pe această temă.
Este responsabilitatea politică a statului ungar. Și România poate lua orice vaccin despre care consideră că este sănătos pentru cetățenii ei, dar eu nu aș fi riscat așa ceva, pentru că nu m-aș fi jucat cu sănătatea oamenilor.
Un certificat de vaccinare la nivel de UE sau pot fi și înțelegeri bilaterale, între state?
Recunoașterea reciprocă a certificatelor de vaccinare date de fiecare stat membru, asta ar fi calea. Având în vedere că vaccinul este un demers european, nu văd de ce un vaccin administrat în România ar fi mai puțin de încredere decât unul administrat în Germania, pentru că este același produs, cu aceeași calitate.
Atunci certificatul de vaccinare dat de autoritățile naționale ar trebui pur și simplu recunoscut reciproc. Dacă este valid la nivel național, să fie valid și la nivel european. De ce? Ca să nu mai creăm altă birocrație.
Care e stadiul discuțiilor în Parlamentul European?
De abia am inițiat în luna ianuarie această discuție, în cadrul grupului din care fac parte, Renew Europe. Am participat la scrierea unui concept, iar la plenara următoare, din luna martie, deja vom avea o dezbatere în Parlamentul European.
Cu cât se apropie primăvara, cu siguranță presiunea va fi mai mare, pentru a avea o certificare a faptului că ai fost vaccinat și măcar nevoia de carantinare și de testare trebuie reduse.
Cum arată vaccinarea de la Bruxelles?
Mult mai prost decât în România. Aici s-au vaccinat abia câteva sute de mii de persoane. Cert e că e puțină informație pe piață, aș vrea să știu pentru colegii mei când va începe vaccinarea de masă. În Belgia se previzionează că abia în iulie sau august va avea loc vaccinarea de masă, încă sunt în stadiul vaccinării cadrelor medicale și persoanelor în vârstă.
Poate amestecarea categoriilor, cum e în România, cronici, vârstnici și esențiali deopotrivă va fi un succes. Dă numere mari.
Nu e strategic, nu, trebuie să începi de la categoriile de risc.
Parlamentarii europeni nu au avut vreo situație specială până acum, se construiește un centru de vaccinare, înțeleg că undeva de la mijlocul lui martie vom avea acces la vaccin.