Avocatul Poporului, o instituție cu puteri imense. În Suedia e considerat primul om după rege, ca importanță și ca prestigiu - Interviu cu Augustin Zegrean

La noi, nimeni nu s-a ocupat să îi învețe pe oameni că există această instituție și ce poate ea să facă, să îi învețe că se pot adresa acestei instituții. (...) Pe Avocatul Poporului din Spania l-a sunat cineva la 2 noaptea și când l-a întrebat de ce nu-și sună avocatul personal, acesta i-a răspuns ’Avocatul meu doarme’.
Avocatul Poporului, o instituție cu puteri imense. În Suedia e considerat primul om după rege, ca importanță și ca prestigiu - <span style="color:#990000;font-size:100%;">Interviu</span> cu Augustin Zegrean

Avocatul Poporului trebuie să fie prezent în viața publică, în toate evenimentele, iar forța lui este dată de prestigiul celui care ocupă funcția. ”Am impresia că autoritățile nici acum nu iubesc această instituție, pentru că ea are puteri imense, nu depinde de nimeni, nu este supusă nimănui decât Constituției și legilor țării, și ar putea să le încurce ițele”, spune Augustin Zegrean, fost parlamentar și președinte al Curții Constituționale.

Declarațiile sunt făcute în contextul în care se discută tot mai intens despre schimbarea Renatei Weber din funcția de Avocat al Poporului. Subiectul a ajuns pe masa birourilor permanente ale noului Parlament și urmează să fie dezbătut în următoarele săptămâni. Premierul Florin Cîțu a declarat marți că în coaliția de guvernare (PNL, USR-PLUS, UDMR) nu s-a ajuns încă la ”avansarea de nume”, o eventuală susținere pentru un candidat comun urmând a fi negociată în perioada următoare.

Funcția a fost inventată în statele nordice, acum mai bine de 200 de ani, sub numele de Ombudsman.

În 1995, Parlamentul European a ales primul Ombudsman european, care investighează plângerile cu privire la proasta administrație în instituțiile europene, iar din 1978 există un Institut Internațional al Ombudsmanilor, care reunește reprezentanți din peste 90 de țări.

ADVERTISING

În România, Avocatul Poporului are nu mai puțin de 6 adjuncți care se ocupă de domenii distincte, dar sunt complet absenți din viața publică:

  1. Molnar ZsoltDomeniul drepturile omului, egalitate de şanse între bărbaţi şi femei, culte religioase şi minorităţi naţionale
  2. Ionel Nicolae – Domeniul drepturile familiei, tinerilor, pensionarilor, persoanelor cu handicap
  3. Ioan Gânfălean – Domeniul apărarea, protecţia şi promovarea drepturilor copilului
  4. Mircea Criste – Domeniul armată, justiţie, poliţie, penitenciare
  5. Ecaterina Mirea – Domeniul proprietate, muncă, protecţie socială, impozite şi taxe
  6. Raluca Ecaterina Alexandru – Domeniul prevenirea torturii şi a altor pedepse ori tratamente cu cruzime, inumane sau degradante în locurile de detenţie, prin Mecanismul Naţional de Prevenire

La noi, nimeni nu s-a ocupat să îi învețe pe oameni că există această instituție și ce poate ea să facă, să îi învețe că se pot adresa acestei instituții. (...) Chiar îmi spunea Avocatul Poporului din Spania că l-a sunat cineva la 2 noaptea și când l-a întrebat de ce nu-și sună avocatul personal, i-a răspuns ’Avocatul meu doarme’”, povestește Augustin Zegrean, în prezent avocat, într-un interviu acordat SpotMedia.ro.

augustin-zegrean2
Foto: captură YouTube / Curtea Constituțională

Vă propun să reașezăm la locul lor, un pic, informațiile despre instituția Avocatul Poporului, pentru că s-au întâmplat atât de multe în ultimii ani, încât imaginea despre această instituție s-a cam deformat.

Instituția este foarte importantă în țările serioase. Prima dată a apărut în țările nordice, în Suedia, cu vreo 300 de ani în urmă.

ADVERTISING
FĂRĂ SCURTĂTURI. Ajungem departe

În Suedia, Ombudsman-ul e considerat primul om după rege, ca importanță și ca prestigiu.

În general, forța acestei instituții este dată de prestigiul celui care ocupă funcția. Este o funcție foarte importantă, oamenii se adresează Ombudsmanului pentru că el are posibilitatea să pună întrebări oricărei alte instituții a statului, să verifice încălcările de lege sau ale drepturilor fundamentale. El este un apărător al drepturilor fundamentale ale omului.

Există și un Ombudsman european, foarte puțini știu asta, și chiar am văzut că, de când a apărut pandemia, el a intervenit în astfel de discuții, legate de vaccinuri (nu de vaccinări!).

La noi, legea îi dă Avocatului Poporului suficiente pârghii ca să poată să facă ceea ce are el de făcut, fără să se amestece în politică. Nu trebuie să asculte de nimeni. Omul care ocupă această funcție nu trebuie să asculte de nimeni, decât de lege și de bunul Dumnezeu.

Cum este numit/ ales Ombudsmanul în Suedia?

Tot Parlamentul îl numește și acolo. Sunt niște condiții legale care trebuie îndeplinite: să aibă studii juridice, prestigiu, o bună reputație profesională și umană, să nu fie acuzat nici de o parte, nici de alta ș.a.m.d.

ADVERTISING

Puteți să ne explicați cum am reușit noi să discredităm și această instituție (ca pe multe altele) în loc să o ridicăm la nivelul de respectabilitate care i s-ar cuveni?

Să știți că m-am ocupat personal de această instituție când s-a scris Constituția. Am vrut să o introducem pentru că românul e obișnuit cu jalba. Înainte se ducea cu jalba la împărat (știți că ardelenii l-au avut pe Horea, care s-a dus pe jos până la Viena ca să vorbească cu împăratul și el zicea că l-a primit, dar istoria nu consemnează în documente), iar după 1989, nemaiexistând Partidul Comunist la care românii să se ducă să se plângă (așa era până atunci), trebuia să le găsesc pe cineva la care să poată să meargă să se poată plânge.

Și mai știam și faptul că funcționarul român este abuziv de când e lumea, nu-i de-acuma. De când e lumea funcționarul român a fost indolent și abuziv. Așa că am găsit această soluție.

Eu cred că nu a convenit foarte mult, pentru că, știți, Constituția a intrat în vigoare în decembrie 1991, iar instituția Avocatul Poporului a început să funcționeze prin 1995-96. A fost nevoie de 4-5 ani până când să se pună pe picioare cât de cât. Nu le-a convenit... Un timp nu i-au dat nici sediu. A pornit încet, cu mare greutate, s-a mișcat încet.

La noi, nimeni nu s-a ocupat să îi învețe pe oameni că există această instituție și ce poate ea să facă, să îi învețe că se pot adresa acestei instituții.

Vă mai dau un exemplu: Avocatul Poporului trebuie să dea raport în fiecare an în Parlament pentru activitatea lui. Eu am fost trei ani deputat în Parlament, a doua tură (2004-2007 - n.red), și niciodată nu a fost prezent Avocatul Poporului ca să prezinte raportul, pentru că nu i s-a cerut, nu i s-au creat condițiile, doar a trimis raportul la Parlament, dar nu s-a citit niciodată.

Și am impresia că autoritățile nici acum nu iubesc această instituție, pentru că ea are puteri imense, nu depinde de nimeni, nu este supusă nimănui decât Constituției și legilor țării, și ar putea să le încurce ițele.

Dvs spuneți că n-o iubesc, impresia mea e că au iubit-o prea mult în ultimii ani, adică au reușit să o facă să întârzie sau chiar să blocheze anumite demersuri legitime.

Eu vorbesc despre autorități în general, nu despre cei care sunt la putere neapărat.

În biroul Avocatului Poporului am ajuns prima dată în iulie 2014, imediat după ce m-am mutat în București. Mergeam în...

Posted by Andreea Petruţ on Friday, January 6, 2017

Ce părere aveți despre activitatea ultimilor doi ocupanți ai funcției? Despre primul am mai discutat cu dvs în 2018, când Victor Ciorbea a plecat în concediu refuzând să își delege atribuțiile, astfel încât să nu poată fi sesizată CCR cu privire la OUG 92/ 2018 privind modificarea Legilor Justitiei.

Da, despre Victor Ciorbea am discutat atunci.

Dna Weber cred că a avut o activitate în limitele legii și a Constituției. S-a implicat unde a crezut ea că trebuie să se implice și am văzut că unele lucruri s-au și rezolvat. A făcut multe sesizări la Curtea Constituțională, unele i s-au admis, altele i s-au respins. (...)

Dvs. credeți că ar trebui schimbată Renate Weber din funcție?

Nu mă exprim eu în privința asta. Au mai fost și alții înlocuiți din funcție înainte de expirarea mandatului de 5 ani. Gheorghe Iancu a fost eliminat, nu înlocuit din funcție, eliminat, în 2012, când a fost toată nebunia aceea.

Ce am putea face ca să îmbunătățim, să revigorăm activitatea Avocatului Poporului, să îl aducem aproape de oameni, așa cum ar fi firesc să fie?

Repet: Depinde de prestigiul persoanei care ocupă funcția și de voința ei de a face ceea ce trebuie să facă Avocatul Poporului.

Iar instituția trebuie făcută mult mai simplă. Lumea să o găsească, să o știe.

Eu le propun să se mai uite și la alții, pentru că și alte țări au înființat această instituție, de exemplu, cei care și-au modificat Constituția după căderea comunismului. Spaniolii au înființat-o și ei, demult, după căderea lui Franco. Toate au o activitate foarte intensă.

Chiar îmi spunea Avocatul Poporului din Spania că l-a sunat cineva la 2 noaptea și când l-a întrebat de ce nu-și sună avocatul personal, i-a răspuns „Avocatul meu doarme”.

Avocatul Poporului trebuie să fie prezent în viața publică, în toate evenimentele. Și, har Domnului, avem evenimente nespus de multe. Și ar trebui cel puțin să se exprime în legătură cu evenimentele care îi interesează pe oameni.

Viața oamenilor să îl intereseze pe Avocatul Poporului!

Spot: Ne puteți da 2-3 exemple concrete?

De exemplu, discuția aceasta lungă cu pensiile. A fost o lege în 2020 ca să se majoreze punctul de pensie la 40%. Nu s-a făcut și s-au bălmăjit așa de tare lucrurile încât nu se mai înțelege nimic din ce e acolo. Anul ăsta au spus din nou că ar trebui să se mărească, dar nu se vor mări. L-ați auzit pe Avocatul Poporului vorbind despre asta? Eu nu l-am auzit.

Apoi, mai este problema cu copiii, cu școlile. Avem un adjunct al Avocatului Poporului care se ocupă de problemele copiilor. Numai de asta se ocupă! L-ați auzit vorbind despre deschiderea sau închiderea școlilor, l-a consultat cineva, l-a chemat cineva?

Avocatul-copilului
Foto: Avp.ro

Nu am văzut vreo astfel de informație, abia știm cine e ca persoană... O întrebare de final: Dacă vi s-ar propune dvs funcția de Avocat al Poporului, ați accepta?

Da.

Dintotdeauna mi-am dorit această funcție, de când s-a înființat, m-am gândit că mi-ar plăcea să o ocup și chiar să o dezvolt. Să fac ceea ce cred eu că ar trebui făcut în această funcție.

Ați fost contactat vreodată de vreun partid cu o astfel de propunere, să fiți susținut pentru a ocupa funcția de Avocat al Poporului?

Niciodată.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇