Coreea de Nord a lansat o rachetă capabilă să atingă întregul teritoriu american

Coreea de Nord a lansat o rachetă capabilă să atingă întregul teritoriu american

Coreea de Nord a lansat luni cel puţin o rachetă balistică, a anunţat armata sud-coreeană, la doar câteva ore după o altă lansare noaptea târziu a unei rachete cu rază scurtă de acţiune.

Un înalt responsabil al Ministerului japonez al Apărării a spus că acest ultimul tir efectuat de Coreea de Nord a fost probabil o rachetă balistică intercontinentală (ICBM) capabilă să zboare peste 15.000 de kilometri şi, prin urmare, să atingă „întregul teritoriu al Statelor Unite”.

Această rachetă a zburat pe o distanţă de aproximativ 1.000 de kilometri înainte de a cădea în Marea Japoniei. Dar, „după calculele bazate pe traiectoria sa şi în funcţie de greutatea focoasei sale", „ar putea avea capacitatea de a zbura peste 15.000 de kilometri, iar în acest caz întregul teritoriu al Statelor Unite s-ar afla în raza sa de acţiune", potrivit viceministrului parlamentar din Ministerul Apărării, Shingo Miyake.

ADVERTISING

Zborul său a durat 1 oră şi 13 minute, atingând o altitudine maximă de peste 6.000 de kilometri. Racheta a căzut în mare în afara zonei economice exclusive a Japoniei, la 250 de kilometri nord-vest de mica insulă Okushiri care se învecinează cu Hokkaido (nordul ţării), a precizat Miyake.

Acest nou tir a avut loc la doar câteva ore după un alt test al Phenianului, cu o rachetă cu rază scurtă de acţiune care s-a prăbuşit şi ea în Marea Japoniei duminică seara.

„Condamnăm ferm aceste tiruri”, a declarat premierul japonez, Fumio Kishida, subliniind că aceste teste încalcă sancţiunile impuse Phenianului de Consiliul de Securitate al Naţiunilor Unite.

ADVERTISING
FĂRĂ SCURTĂTURI. Ajungem departe

Aceste tiruri reprezintă o „ameninţare la adresa păcii şi stabilităţii în regiune", a adăugat premierul nipon, citat de AFP.

Aceste două tiruri consecutive intervin la câteva zile după apelurile Seulului şi Washingtonului care au avertizat Phenianul că „orice atac nuclear" împotriva Statelor Unite sau a aliaţilor lor ar duce la sfârşitul regimului lui Kim Jong Un, liderul nord-coreean.

Statele Unite şi Coreea de Sud au participat vineri la cea de-a doua sesiune a Grupului consultativ nuclear la Washington, concentrată pe descurajarea nucleară în cazul unui conflict cu Nordul.

ADVERTISING

Cu această ocazie, Casa Albă a avertizat că orice atac nuclear al Phenianului va pune capăt regimului nord-coreean.

Duminică, un purtător de cuvânt al Ministerului nord-coreean al Apărării a denunţat un plan al aliaţilor de a adăuga un exerciţiu nuclear la testele militare comune anuale de anul viitor, ameninţând cu un „contraatac preventiv şi mortal".

„Aceasta este o declaraţie deschisă cu privire la confruntarea nucleară menită să facă din utilizarea armelor nucleare împotriva RPDC un fapt împlinit", a precizat ministerul, într-o declaraţie transmisă de agenţia oficială de ştiri nord-coreeană KCNA.

RPDC sau Republica Populară Democrată Coreeană este numele oficial al Coreei de Nord.

Anul trecut, Coreea de Nord a anunţat o nouă doctrină care face statutul său de putere nucleară „ireversibil" şi îi permite să efectueze un atac nuclear preventiv în cazul unei ameninţări existenţiale la adresa regimului său. În septembrie, statutul său de ţară nucleară a fost, de asemenea, inclus în Constituţia sa.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇