Coreea de Nord și-a trecut în Constituție că e stat nuclear

Coreea de Nord și-a trecut în Constituție că e stat nuclear

Regimul de la Phenian şi-a înscris în Constituţie statutul de stat nuclear, „pe care nimeni nu este autorizat să îl încalce”, a declarat liderul nord-coreean Kim Jong Un.

„Politica de construire a forţei nucleare a RPDC (Republica Populară Democrată Coreeană) a devenit permanentă ca lege fundamentală a statului”, a anunţat liderul Kim Jong Un, într-un discurs despre care a informat joi dimineaţă agenţia de presă KCNA.

El a adăugat, în cadrul unei şedinţe a Adunării Populare care a avut loc marţi şi miercuri, „că nimeni nu are voie să încalce" legea fundamentală a statului.

ADVERTISING

În urmă cu un an, Coreea de Nord, care a efectuat deja şase teste nucleare din 2006 până în 2017, a anunţat o nouă doctrină care afirmă caracterul „ireversibil" al statutului de putere nucleară şi o autorizează să efectueze un atac atomic preventiv, în cazul unei ameninţări existenţiale la adresa regimului său. Această doctrină, consacrată prin lege, autorizează, de asemenea, utilizarea preventivă a armelor nucleare. Adunarea Populară a mers mai departe prin includerea statutului de stat nuclear în Constituţie.

ADVERTISING
FĂRĂ SCURTĂTURI. Ajungem departe

„Este un eveniment istoric care furnizează o pârghie politică puternică pentru a întări în mod remarcabil capacităţile naţionale de apărare", a afirmat liderul nord-coreean.

Coreea de Nord şi-a înmulţit testele de arme în acest an, în timp ce relaţiile sale cu Statele Unite şi Coreea de Sud continuă să fie foarte tensionate. Observatorii se tem că Phenianul va efectua un nou test nuclear, al şaptelea din istoria sa şi primul din 2017.

ADVERTISING

În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇