Episod rar la ONU: Un meci public între Coreea de Nord și SUA. Satelitul lui Kim a pozat Casa Albă și Pentagonul

Episod rar la ONU: Un meci public între Coreea de Nord și SUA. Satelitul lui Kim a pozat Casa Albă și Pentagonul

Ambasadorii la Naţiunile Unite ai Statelor Unite şi Coreei de Nord au avut luni un schimb de replici direct şi public în cadrul Consiliului de Securitate – ceea ce se întâmplă rar – în legătură cu prima lansare a unui satelit de spionaj de către Phenian.

După o absenţă de aproape şase ani, în luna iulie, Coreea de Nord a început din nou să-şi trimită ambasadorul la reuniunile Consiliului de Securitate al ONU pe tema programelor sale nucleare şi balistice. Organismul format din 15 membri s-a reunit luni în legătură cu lansarea satelitului de spionaj din 21 noiembrie, relatează Reuters.

La finalul reuniunii, ambasadorul american Linda Thomas-Greenfield şi cel nord-coreean Kim Song au avut un schimb tăios de replici, angajându-se într-un duel al drepturilor la replică la masa Consiliului, fiecare susţinând că ţara sa acţionează în defensivă.

ADVERTISING

Coreea de Nord se află din 2006 sub sancţiunile ONU pentru programele sale balistice şi nucleare. Acestea includ o interdicţie privind dezvoltarea rachetelor balistice. O astfel de tehnologie a fost folosită pentru lansarea satelitului de săptămâna trecută, care urmează după testarea a zeci de rachete balistice în ultimele 20 de luni. Statele Unite au avertizat de mult timp că Phenianul este pregătit să efectueze un al şaptelea test nuclear.

"O parte beligerantă, Statele Unite, ne ameninţă cu o armă nucleară", a reclamat în faţa Consiliului reprezentantul permanent al Phenianului la ONU, Kim Song.

ADVERTISING
FĂRĂ SCURTĂTURI. Ajungem departe

"Este un drept legitim pentru RPDC (Coreea de Nord - n.red.) - ca o altă parte beligerantă - să dezvolte, să testeze, să fabrice şi să deţină sisteme de arme echivalente cu cele pe care Statele Unite le posedă deja şi / sau (le) dezvoltă chiar acum", a spus el.

"Respingem cu fermitate afirmaţia nesinceră a RPDC potrivit căreia lansările sale de rachete sunt doar de natură defensivă, ca răspuns la exerciţiile noastre militare bilaterale şi trilaterale", a replicat Linda Thomas-Greenfield, adăugând că exerciţiile americane au fost de rutină, defensive şi anunţate în prealabil.

"Încă o dată, aş dori să exprim cu sinceritate oferta noastră de dialog fără condiţii prealabile, RPDC trebuie doar să accepte", a adăugat ea.

ADVERTISING

Linda Thomas-Greenfield a mai declarat că acţiunile Coreei de Nord se bazează pe paranoia cu privire la un posibil atac al Statelor Unite. "Dacă există ceva ce Statele Unite doresc să ofere RPDC, este asistenţă umanitară pentru poporul vostru şi nu arme pentru a vă distruge poporul", a spus Thomas-Greenfield.

Satelitul lui Kim a pozat Casa Albă şi Pentagonul

Pe de altă parte, Coreea de Nord anunță marţi că noul său satelit spion a fotografiat Casa Albă, Pentagonul și baza navală din Norfolk din SUA. Fotografiile au fost analizate de liderul nord-coreean Kim Jong Un, susține presa de stat din Coreea de Nord, citată de Reuters.

Coreea de Nord nu a publicat nicio fotografie cu obiectivele spionate, astfel încât experții străini nu știu ce calități tehnice are noul satelit.

SUA și Coreea de Sud au condamnat lansarea satelitului care reprezintă o încălcare a rezoluțiilor Consiliului de Securitate ONU.

Negocierile de denuclearizare între Coreea de Nord, Coreea de Sud, China, Statele Unite, Rusia şi Japonia au intrat în impas în 2009. Discuţiile dintre liderul nord-coreean Kim Jong Un şi preşedintele american de atunci, Donald Trump, în 2018 şi 2019, au eşuat de asemenea.

Kim a declarat că, până când "ameninţarea militară persistentă" nu va fi eliminată, Coreea de Nord va continua să îşi consolideze capacităţile.

În ultimii ani, Consiliul de Securitate al ONU a fost divizat cu privire la modul în care să se ocupe de Phenian.

Rusia şi China, puteri cu drept de veto alături de SUA, Marea Britanie şi Franţa, au declarat că mai multe sancţiuni nu vor ajuta şi doresc ca astfel de măsuri să fie atenuate.

China şi Rusia spun că exerciţiile militare comune ale Statelor Unite şi ale Coreei de Sud provoacă Phenianul, în timp ce Washingtonul acuză Beijingul şi Moscova că încurajează Coreea de Nord prin faptul că o protejează de mai multe sancţiuni.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇