Nicolas Sarkozy, condamnat definitiv pentru corupție. E o premieră pentru un fost președinte al Franței

Nicolas Sarkozy, condamnat definitiv pentru corupție. E o premieră pentru un fost președinte al Franței

Fostul preşedinte francez Nicolas Sarkozy a fost condamnat definitiv, miercuri, într-un dosar de corupţie şi trafic de influenţă.

Curtea de Apel din Paris a menţinut sentinţa de trei ani de închisoare, dintre care un an pentru corupţie şi trafic de influenţă, o sancţiune fără precedent pentru un fost preşedinte francez, potrivit Reuters şi AFP.

Instanţa a precizat că doi ani din această pedeapsă erau cu suspendare, iar pentru anul rămas Sarkozy va trebui să poarte o brăţară electronică în loc să meargă la închisoare.

Avocatul său, Thierry Herzog, şi fostul înalt magistrat Gilbert Azibert au fost condamnaţi la pedepse similare.

Curtea de Apel a pronunţat, de asemenea, o interdicţie de trei ani asupra drepturilor civile ale lui Nicolas Sarkozy, ceea ce îl face neeligibil, precum şi o interdicţie de trei ani de exercitare a profesiei de avocat pentru Thierry Herzog.

Sarkozy a sosit la tribunal purtând un costum gri închis şi părând nervos. El şi-a salutat pumn la pumn avocaţii într-un gest amical, zâmbind din când în când, în timp ce îşi ocupa locul înainte de începerea procedurii.

În 2021, un tribunal de primă instanţă l-a găsit vinovat pe Sarkozy de tentativă de mituire a unui judecător după încetarea atribuţiilor de preşedinte şi de trafic de influenţă în schimbul unor informaţii confidenţiale despre o ancheta privind finanţarea campaniei sale din 2007.

Sentinţa a marcat o uimitoare cădere în dizgraţie pentru un fost preşedinte, care odinioară conducea lumea şi a fost una dintre multele bătălii juridice pe care Sarkozy le-a dus în ultimul deceniu.

Sarkozy, în vârstă de 68 de ani, care a exercitat un mandat de preşedinte al Franţei între 2007 şi 2012, a negat în mod constant orice fel de ilegalitate.

ADVERTISING

În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇