Cîțu s-a răzgândit: Fără certificat verde pentru copiii sub 12 ani, carantina de weekend va fi impusă doar peste 6 la mie și vaccinaţii sunt scutiţi de declarație

Cîțu s-a răzgândit: Fără certificat verde pentru copiii sub 12 ani, carantina de weekend va fi impusă doar peste 6 la mie și vaccinaţii sunt scutiţi de declarație

În localităţile din scenariul roşu (peste 3 la mie) copiii sub 12 ani nu vor mai fi obligați să prezinte certificatul verde care să ateste rezultatul negativ al unui test Covid, atunci când merg la cinema, teatru sau restaurant, a anunțat joi premierul Florin Cîțu.

Totodată, magazinele nu se vor închide la ora 18:00 atunci când incidenţa ajunge într-o localitate la 4 la mie şi se va merge cu această restricţie abia după la 6 la mie.

De asemenea, premierul a precizat că, în zonele carantinate noaptea, cei care au certificat de vaccinare pot ieşi din casă fără declarație pe propria răspundere.

"Vom avea o şedinţă de guvern la prânz pentru a adopta o hotărâre de guvern care să modifice câteva dintre aceste măsuri. Aş vrea să le spun românilor că nu se vor închide magazine la ora 18.00 la peste 4 la mie, vom elimina această cerinţă, vom merge dupî la 6 la mie.

Iar propunerea mea, şi sper că aşa a rămas, în zonele care sunt carantinate noaptea, cei care au certificat de vaccinare pot să iasă din casă. Nu mi se pare corect, dacă te-ai vaccinat şi ai certificat de vaccinare, să ţi se restricţioneze în vreun fel activitatea.

Am cerut ca hotărârea CNSU să includă această modificare. Şi copiii între 6 şi 12 ani nu vor mai fi testaţi în localitățile care depășesc 3 la mie”, a declarat, joi, Florin Cîţu.

El a menţionat că românii vaccinaţi nu pot fi restricţionaţi, deoarece unele persoane nu vor să se vaccineze.

"Vreau ca România să rămână deschisă, economia să rămână deschisă, doar aşa putem să avem resurse să plătim pentru tot ceea ce trebuie să plătim în această iarnă şi în viitor, iar cei care sunt vaccinaţi nu pot să fie restricţionaţi pentru că unele dintre persoanele din România nu vor să se vaccineze.

Trebuie să mergem mai departe. (…) Mi se pare normal ca atunci când eşti vaccinat şi vrei să ieşi din casă, dacă ai certificatul de vaccinare, poţi să îţi permiţi să îţi vezi de viaţă”, a explicat premierul.

El a precizat că în zonele de food court de la mall-uri vor putea intra persoanele vaccinate.

"În mall-urilor vom pune la food court, vom cere să fie izolate şi să poţi să intri cu certificatul verde, deci rămân deschise, dar cu certificatul verde.

Iar acolo unde se ajunge la 6 la mie şi se face carantinarea pe timp de noapte, voi permite ca cei care au certificat de vaccinare, aici vorbim de certificat de vaccinare, nu de altceva, să poată să iasă să se plimbe liber dacă doresc”, a mai transmis Florin Cîţu.

Până acum, doar copiii sub 6 ani nu aveau nevoie de certificat verde

Până acum, potrivit unei hotărâri adoptate de guvern săptămâna trecută, doar copiii sub 6 ani nu aveau nevoie de certificat verde.

Hotărârea anterioară arăta că în județele/localitățile în care incidența cumulată la 14 zile este mai mare de 3 la mia de locuitori și mai mică sau egală cu 6 la mie, la cimena, teatru, restaurant, sala de sport etc pot merge doar persoanele vaccinate, care au trecut prin boală în ultimele 6 luni sau care prezintă rezultatul negativ al unui test RT-PCR nu mai vechi de 72 de ore sau test antigen rapid nu mai vechi de 48 de ore.

Obligația de a prezenta testul nu se aplica în cazul copiilor sub 6 ani, însă se aplica celor între 6 şi 12 ani, care nu se pot vaccina pentru că nu există încă vaccin aprobat pentru ei.

Medicul Alexandru Rafila, deputat PSD, a reacționat după acea decizie a guvernului și a spus că cei sub 12 ani ar trebui scutiţi de prezentarea certificatului verde electronic, în condiţiile în care nu există asemenea recomandări ale Comisiei Europene pentru această categorie de vârstă şi pentru că nici nu este posibilă vaccinarea pentru ei.

Totodată, el a precizat că România nici nu ar putea testa copiii sub 12 ani, deoarece nu are această capacitate.   


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇