Întrebarea care se apropie implacabil

Întrebarea care se apropie implacabil

Declarația președintelui Klaus Iohannis de susținere a lui Florin Cîțu mi se pare mai degrabă un semn de neliniște privind rezultatul congresului PNL.

La nivelul conducerii filialelor, al baronilor, cum ar veni, chestiunea e tranșată, dar votul efectiv este în mâna delegaților, o mare parte primari, cu care dl Cîțu nu are nicio chimie, spre deosebire de Ludovic Orban.

Iar ultimul discurs, de om care nu mai are nimic de pierdut, al dlui Orban este posibil să mai schimbe din opțiuni.

Așa că dl Cîțu are nevoie de valorificarea la maximum a singurelor atuuri ale domniei sale: susținerea dlui Iohannis, care va și veni la congresul de sâmbătă, și funcția de premier cu pâinea și cuțitul în mână.

ADVERTISING

Cum se discută deschis despre șansele mici ale dlui Cîțu de a pastra funcția după congres, dl Iohannis a simțit nevoia să-l întărească lăsând impresia cumva că lucrurile ar fi deja aranjate: "Îl încurajez pe Florin să continue şi să nu se teamă şi pe liberali să rămână la guvernare. (…) Florin Cîţu nu are motive să demisioneze sau să fie demis".

Din punct de vedere constituțional, nu mi se pare că președintele este în culpă. Decizia CCR nr. 53/ 2005 stabilește că președintele are dreptul la declarații politice.

Există și Avizul Consultativ nr.1/ 2007 tot al CCR, la prima suspendare a lui Traian Băsescu, potrivit căruia “preşedintelui nu i se interzice să păstreze legături cu partidul care l-a susţinut în alegeri sau cu alte partide politice”.

Deocamdată, dl Cîțu, tot pentru a-și conserva avantajul funcției, a avansat ideea că votul de încredere după schimbarea compoziției politice a Guvernului nu trebuie obținut decât pentru noii miniștri.

Strict pe litera Constituției poate avea dreptate. Dar la un moment dat, se va pune întrebarea la CCR de câte ori poate rata votul de încredere.

Chiar dacă răspunsul ar fi la infinit, greu de crezut totuși, rămâne moțiunea de cenzură. Ori cea deja existentă, dacă va rămâne în picioare, ori o alta, pe care o anunță PSD.

Deci până la urmă, imediat, sau după câteva săptămâni, pentru Florin Cîțu se va pune întrebarea acută: ce majoritate îl susține?

Există două variante teoretice.

1.Să reușească refacerea coaliției PNL-USRPLUS-UDMR. Pentru USR PLUS ar fi letal din punct de vedere politic să îl accepte din nou pe Florin Cîțu premier, indiferent ce garanții și avantaje ar obține. Ar cădea în derizoriul perfect.

Singura posibilitate, care înțeleg că e deja vehiculată în spațiul politic, ar fi ruperea USR PLUS și captarea unei părți la guvernare.

Dar și să fie așa, e greu de crezut că dlui Cîțu i-ar ajunge această aripă pluseristă, pentru că va exista și previzibila aripă Orban din PNL care este de așteptat să îl saboteze permanent pe premier.

Și nu numai în privința menținerii mandatului, ci și la fiecare vot pentru fiecare inițiativă a guvernului, proiect de lege sau OUG.

2.Susținerea PSD pentru guvernul minoritar Cîțu, ceea ce se va verifica prin nevotarea/nedepunerea unei moțiuni de cenzură.

Sigur că pentru PSD Guvernul Cîțu e mană cerească, pentru că e foarte slab și pentru că în schimbul susținerii ar fi obligat să cotizeze masiv la primarii pesediști.

Dar, din punct de vedere politic, pentru PSD susținerea Guvernului Cîțu ar fi nerozia care i-ar face pe pesediști părtași la fiecare eșec al Cabinetului.

Și nu i-ar reproșa-o doar USR PLUS sau AUR. Această colaborare ar fi ideală pentru Liviu Dragnea și noul său partid. Zilnic, pe toate canalele, dl Dragnea și echipa lui ar acuza PSD de blat, de pactizare cu Klaus Iohannis și serviciile, de participare la guvernarea împotriva poporului. Deja a început să o facă. Această acuzație ar lovi în plin în electoratul PSD.

În aceste condiții, PSD ar rata ceea ce ar fi în mod logic obiectivul lor strategic – 2024 și câștigarea tuturor celor 4 alegeri, inclusiv cele prezidențiale.

Și, la cum arată lucrurile, nu este un obiectiv nefezabil, dimpotrivă. Dar asta se poate doar dacă rămân în opoziție certă până atunci.

Și atunci, matematic, cu cine să își asigure dl Cîțu majoritatea? Să adăugăm la asta că dacă este dărâmat de o moțiune de cenzură nu mai poate fi prima desemnare făcută de președinte.

Așadar, dincolo de declarațiile electorale de acum, de luni vom intra într-o nouă etapă în care PNL va ateriza în necesitatea de a-și găsi cumva majoritatea. Ceea ce cu dl Cîțu premier va fi foarte greu.

Vezi şi:

Citeşte mai multe texte semnate de Ioana Ene Dogioiu


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇