Cum interpretează Cîţu Constituţia: Nu trebuie să ceară vot pe Guvern în Parlament dacă rămâne doar cu UDMR, ci numai pentru noii miniştri. Dacă pică unul, nu e niciun bai

Cum interpretează Cîţu Constituţia: Nu trebuie să ceară vot pe Guvern în Parlament dacă rămâne doar cu UDMR, ci numai pentru noii miniştri. Dacă pică unul, nu e niciun bai
Sprijină jurnalismul independent
Donează acum

Premierul Florin Cîțu şi-a prezentat, joi seara, propria interpretare a Constituţiei, în ceea ce priveşte modul cum se poate schimba compoziţia Guvernului.

Prim-ministrul spune că nu este necesar să ceară votul Parlamentului pentru întreg Cabinetul, ci doar pentru noii miniștri, îm cazul în care USR PLUS nu revine la guvernare.

"Trebuie să fim foarte atenţi aici. Nu Guvernul merge, merg cu miniştrii în Parlament. Deci Guvernul cade doar dacă este o moţiune de cenzură. Dacă nu obţine voturile un ministru, nu se întâmplă nimic cu Guvernul. Nu este un ministru acolo şi este o situaţie… (…) Bineînţeles. Mergem peste 45 de zile în Parlament cu noii miniştri", a afirmat Cîţu, într-un interviu la TVR 1.

ADVERTISING

Ce spune Constituția

Totuşi, Constituţia spune că, dacă prin remanierea unui ministru se schimbă compoziția politică a Guvernului, atunci este necesar votul Parlamentului.

Iată ce scrie în art 85 din Constituție:

(2) În caz de remaniere guvernamentală sau de vacanţă a postului, preşedintele revocă şi numeşte, la propunerea primului-ministru, pe unii membri ai Guvernului.

(3) Dacă prin propunerea de remaniere se schimbă structura sau compoziţia politică a Guvernului, Preşedintele României va putea exercita atribuţia prevăzută la alineatul (2) numai pe baza aprobării Parlamentului, acordată la propunerea primului-ministru.

ADVERTISING

Îşi doreşte refacerea coaliţiei, dar e complicat

Cîţu a mai susținut că își dorește refacerea coaliției cu USR PLUS, dar portofoliile vacante de miniştri vor fi ocupate de reprezentanţi ai PNL şi UDMR, în cazul în care USR PLUS nu va reveni la guvernare.

"Eu cred că sunt şanse mult mai mari să revenim la guvernare cu USR decât cu guvern minoritar. (…) PNL a spus deja - varianta votată în unanimitate, inclusiv de către Ludovic Orban, de susţinere a premierului în funcţie şi a demersurilor premierului pentru a reface coaliţia. Aici nu există niciun dubiu", a declarat Cîţu.

Totuşi, toate variantele "sunt pe masă", inclusiv cea a unui guvern minoritar PNL-UDMR, pentru că, chiar dacă USR PLUS şi-ar retrage moţiunea de cenzură, ar fi foarte greu pentru PNL să stea la masă cu cineva care a vrut să-i dea jos Guvernul și l-a atacat pe președintele Klaus Iohannis.

ADVERTISING

„(După 45 de zile - n.red.) voi merge cu miniștri de la PNL și UDMR. E complicat să ai o discuție cu cineva care are o moțiune împotriva propriului guvern. (…) Întotdeauna am spus că discutăm dacă își retrag moțiunea de cenzură. Au o moțiune de cenzură semnată cu un partid neofascist, antivaccinist. USR cere votul celor de la PSD și este alături AUR.

Și mi se spune că este normal. Iar eu dacă m-aș duce să negociez o majoritate în Parlament pentru a-mi trece miniștrii mi s-ar spune că facem blat. Altă variantă nu am decât să merg în Parlament cu UDMR”, şi-a explicat Cîţu punctul de vedere.

În acest caz, se va schimba compoziția politică a Guvernului condus de Cîțu învestit în Parlament şi trebuie să meargă pentru un vot în Parlament, însă care nu pune în joc mandatul său, ci doar pe al miniştrilor.

Dragu s-a dus deja la CCR

Preşedintele Senatului, Anca Dragu, a sesizat Curtea Constituţională asupra unui conflict juridic de natură constituţională dintre Guvernul României şi prim-ministrul României, pe de o parte, şi Parlamentul României, pe de altă parte.

"Solicit instanţei de contencios constituţional să constate existenţa unui conflict juridic de natură constituţională între Guvernul României şi primul ministru, pe de o parte, şi Parlamentul României, pe de altă parte, născut din încălcarea dispoziţiilor constituţionale referitoare la obligativitatea obţinerii acordului Parlamentului în cazul remanierii guvernamentale, efectuate după schimbarea compoziţiei politice a Guvernului.

De asemenea, cer obligarea primului ministru la a formula propuneri de miniştri şi a le înainta Parlamentului în vederea pronunţării asupra noii compoziţii politice a Guvernului", a arătat Dragu. 

Iată articolele zilei pe SpotMedia.ro:


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇