Florin Cîțu și-a amintit de certificatul verde când a realizat că pandemia nevaccinaților face ravagii

Prim-ministrul a anunţat că singura modalitate pentru a fi evitate noi restricții este introducerea documentului european, care atestă vaccinarea, testarea sau trecerea prin boală, pentru accesul la evenimente și activități sociale. Singura problemă e că s-ar putea să fie prea târziu.
Florin Cîțu și-a amintit de certificatul verde când a realizat că pandemia nevaccinaților face ravagii
  • În România, peste 94% din certificatele descărcate de pe platforma online sunt cele care demonstrează vaccinarea.
  • Introducerea documentului ca modalitate de acces în restaurante, cafenele, săli de spectacole și jocuri, stadioane va duce la creșterea cererii pentru vaccinare.
  • Autoritățile anunță că valul 4 va lovi din plin persoanele care nu au nicio formă de imunitate în fața virusului.

După o lungă perioadă și o serie de amânări, Guvernul a decis să introducă certificatul verde ca instrument de acces la evenimente, întâlniri și activități sociale, în situația în care indicele de infectare trece de 3 cazuri la 1.000 de locuitori.

Joi, 16 septembrie, indicele la nivel național era de 1,33 de cazuri la 1.000 de locuitori, iar cel mai afectat județ era Satu Mare, cu o rată de 2,79/1000.

Conform hotărârii Comitetului Național pentru Situații de Urgență, la toate activitățile care se desfășoară la interior sau exterior, care presupun o densitate mare de oameni, accesul se va face pe baza certificatului verde.

ADVERTISING

În această decizie, ce trebuie aprobată de Executiv, nu se face nicio referire la activitățile școlare, acolo unde s-au luat măsuri specifice pentru desfășurarea cursurilor.

Singura soluție pentru a evita noi restricții

Certificatul verde este un document valabil la nivel european care s-a emis începând cu data de 1 iulie și care atestă faptul că o persoană e vaccinată cu schema completă, are un test PCR negativ realizat în ultimele 72 de ore sau a trecut prin boală în ultimele șase luni.

Pe baza acestui document, cetățenii europeni pot călători în interiorul Uniunii, se pot caza, intra în restaurante și cafenele, în muzee, săli de teatru, evenimente sportive etc.

Multe companii cer certificatul angajaților pentru a-și putea desfășura activitatea în condiții de siguranță.

Până acum, în România, documentul european a fost folosit doar pentru călătorii. 

La câteva evenimente mari și competiții sportive certificatul a fost impus de către organizatorii. De exemplu, la Untold, celebrul festival de muzică din Cluj, meciurile echipei naționale de fotbal etc.

Hotărârea CNSU, comitet aflat în subordinea Guvernului, condiționează pentru prima dată desfășurarea unor activități și evenimente de controlul certificatelor verzi ale participanților.

În urma acestei decizii, pe lângă protestele antivacciniștilor, autoritățile așteaptă o creștere rapidă a numărului de persoane care se vor vaccina, sperând să nu se ajungă în situația de a se lua decizia stopării unor activități economice.

“Nu vreau să mai închidem activități economice la peste 3 la mie. Ca să rămână deschise… trebuie să avem o formă de monitorizare. Certificatul Verde, mai ales că acum avem, se poate verifica și prin acel cod… foarte simplu, este una dintre propuneri pentru ca aceste activități să rămână deschise…”, a declarat premierul Florin Cîțu, cu o zi înainte de a fi luată decizia CNSU.

Marea majoritate a certificatelor descărcate atestă vaccinarea

Dar marea problemă e că hotărârea se referă doar la situația unei rate de infectare de până la nivelul de 6 cazuri de infectare la 1.000 de locuitori.

Mai mulți specialiști care analizează datele anunță deja că în patru săptămâni există posibilitatea să se treacă de această bornă de 6/1000, dacă rata de multiplicare a virusului nu încetinește.

De exemplu, în data de 12 octombrie, București și alte 12 județe din țară ar putea trece de acest prag, conform proiecției făcute de medicul Octavian P. Jurma.

Pentru a opri acest proces care va aduce după el, inevitabil, noi suspendări de activități, reducerea programului de funcționare a magazinelor și restricții de circulație, pe lângă perturbarea activității școlare, ar trebui ca numărul celor care se vaccinează să crească la nivelul de 100.000 de persoane pe zi, înregistrat înainte de 15 mai, când au fost ridicate restricțiile, iar regulile asociate certificatului verde să se respecte. Dar e puțin probabil ca aceste două condiții să fie îndeplinite simultan.

...acolo unde există aglomerări de persoane, nicio persoană care nu are imunitate nu va scăpa de infecție...

Valeriu Gheorghiță, coordonatorul campaniei de vaccinare

Până acum, au fost descărcate de pe platforma online peste 2,5 milioane de certificate verzi. 

“94% dintre acestea sunt din categoria celor care atestă vaccinarea”, a declarat Andrei Baciu, secretar de stat în Ministerul Sănătății.

Sunt 5,2 milioane de români care s-au vaccinat cu schema completă, ceea ce înseamnă că marea majoritate a celor care și-au descărcat certificatul sunt persoanele vaccinate.

Aceste date arată că există o posibilitate reală ca accesul în restaurante, cafenele, săli de jocuri pe baza documentului european să ducă la creșterea ratei de vaccinare.

O testare frecventă costă, iar persoanele active vor prefera să-și facă injecția.

Nicio persoană care nu are imunitate nu va scăpa de infecție

Varianta Delta se răspândește atât de ușor încât multe persoane vor fi puse într-o situație dificilă, aceea de a se vaccina pentru a evita boala și izolarea.

Țara noastră se află în mijlocul “pandemiei nevaccinaților”, cum a fost numit valul patru de jurnaliștii de la Bloomberg.

“Practic, aș putea îndrăzni să spun că, în următoarele luni, acolo unde există aglomerări de persoane, unde există interacțiune crescută și expunere frecventă la oameni, aproape nicio persoană care nu are… imunitate nu va scăpa de infecție. Deci, practic, este o altă cale de imunizare, însă cu consecințe dezastruoase asupra societății… și asupra sistemului medical, pentru că vorbim…de pierderi de vieți omenești, și asta se previne doar prin vaccinare”, a declarat medicul militar Valeriu Gheorghiță, coordonatorul campaniei naționale de vaccinare.

Introducerea certificatului verde ca instrument de acces în zone aglomerate a venit mai târziu în comparație cu multe state europene, într-o țară în care de patru luni nu mai sunt restricții și doar un sfert din populație s-a vaccinat.

Citiți și alte articole interesante:


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇