Guvernul a discutat, miercuri, un proiect de ordonanță de urgență care prevede ca personalul din asistență socială să fie ori vaccinat anti-COVID, ori să prezinte dovada unui test negativ sau a faptului că a trecut prin boală.
”Angajații din instituții publice din zona asistenței sociale vor trebui să facă dovada vaccinării sau să prezinte un test negativ sau dovada faptului că au trecut prin boală”, a anunțat premierul Florin Cîțu, într-o conferință de presă după ședința de guvern.
Întrebat dacă va fi luată această măsură și pentru profesori, Cîțu a evitat să dea un răspuns clar, dar a lăsat să se înțeleagă că da.
”Da, mergem în această direcție, vom vedea care este cea mai bună măsură, dar clar vom cere testare. Înțeleg că personalul medical este deja vaccinat în proporție de 70%, dar vom dori să fie testați cel puțin. Vom vedea care este cea mai bună variantă. Avem astăzi o prima ordonanță de urgență”, a răspuns Cîțu.
Întrebat dacă testarea se face din fonduri publice sau pe banii angajaților, Cîțu a răspuns: ”În acest moment, acesta este varianta (a doua)”.
Când jurnaliștii i-au atras atenția că ar putea fi mulți care nu-și vor permie, premierul a replicat: ”Statul oferă gratuit vaccinarea, vaccinarea este gratuită și nu este obligatorie, dar este gratuită”.
Cei plătiți de stat să-i protejeze pe cei vulnerabili sunt un risc din cauza refuzului vaccinării
Detalii a dat ministrul Muncii, care a prezentat câteva date statistice din centrele sociale. Ea a spus că este inadmisibil ca cei care sunt plătiți de stat să-i protejeze pe cei vulnerabil să fie cei care îi supun la riscuri de sănătate.
Astfel, la acest moment se discută ca testarea să fie făcută săptămânal și costurile să fie suportate de către angajat, în cazul în care persoana în cauză se poate vaccina. Altfel, se prezintă dovadă de la medicul de familie și costurile vor fi suportate de stat.
”Primul proiect dezbătut astăzi în primă lectură în ședința de guvern este cel legat de centrele rezidențiale pentru servicii sociale. În ciuda accesului facil la vaccin, am constatat că există o diferență semnificativă între gradul de vaccinare în rândul personalului din centre rezidențiale și cel al beneficiarilor.
Și vorbim de angajați care intră în contact direct cu persoane care au probleme de sănătate, cum sunt persoanele cu dizabilități sau vârstnicii, sau intră în contact cu copiii.
Și astfel, persoane vulnerabile aflate în grija statului ajung să fie puse în pericol exact de persoane care sunt plătite de stat pentru a le proteja.
În cadrul centrelor rezidențiale destinate serviciilor pentru persoane cu dizabilități aflate în subordinea DGASPC-urilor, 90% dintre beneficiari sunt vaccinați, în timp ce personalul vaccinat e de doar 57%. Din numărul copiilor instituționalizați cu vârste de peste 16 ani, 88% sunt vaccinați, în ceea ce privește personalul gradul de vaccinare e de 54%”, a explicat Raluca Turcan.
”Vaccinarea este gratuită. (…) Dacă se refuză vaccinarea din motive care nu țin de sănătate, atunci costul acestor teste va fi suportat personal. Acesta este sensul ordonanței pe care noi am discutat-o astăzi în primă lectură și este în acord cu ceea ce se întâmplă în toate statele din jurul nostru. Este obligația nostră să apărăm sănătatea oamenilor care se află în grija statului”, a răspuns și Turcan, întrebată ce vor face cei care nu-și permit să plătească testarea.
Tătaru a fost primul care a vorbit de vaccinare obligatorie în şcoli şi spitale
Fostul ministru al Sănătății Nelu Tătaru, în prezent consilier onorific al premierului Cîțu, spune că se discută despre vaccinarea sau testarea obligatorie pentru unele categorii profesionale.
Mai exact, afirmă el, este vorba despre angajați din structuri ale statului, din spitale și școli.
”Sunt propuneri care urmează să se discute. Testarea obligatorie săptămânală sau vaccinarea obligatorie în structuri ale statului, spitale, școli”, a declarat Nelu Tătaru.
La restaurant doar cu certificat verde?
Premierul a fost întrebat şi dacă rămâne valabilă propunerea ca restaurantele să ceară certificatul verde clienților. Astfel, ar urma să fie primiți doar cei care pot face dovada vaccinării, a unui test negativ sau a faptului că au trecut prin boală.
”Întâi trebuie adoptată hotărârea CNSU ca să fie adoptată în ședința de guvern. (…) Certificatul verde, mai ales că acum se poate verifica prin acel cod QR foarte simplu, este una dintre propuneri ca aceste activități să rămână deschise. Este o propunere, vedem dacă va fi adoptată în CNSU.
Nu vrem să mai închidem activitatea economică peste 3 la mie (incidența COVID - n.red.)”, a spus Cîțu.
Certificatul verde ar urma să obligatoriu și în cazul evenimentelor, inclusiv cele private, cum ar fi nunțile sau botezurile.