O directoare din subordinea lui Nicușor Dan stă într-o locuință socială cu chirie de numai 84 de lei pe lună. Reacția primarului

O directoare din subordinea lui Nicușor Dan stă într-o locuință socială cu chirie de numai 84 de lei pe lună. Reacția primarului
Sprijină jurnalismul independent
Donează acum

Din 2011, o directoare din cadrul Primăriei Capitalei stă într-o locuință socială care aparține instituției. Și cu toate că în ultimii ani a avut venituri de peste 12.000 de lei pe lună, chiria pe care o achită e de numai 84 de lei.

Din păcate, în ciuda insistențelor Spotmedia.ro, instituția condusă de Nicușor Dan a refuzat să dea suficiente detalii cu privire la această situație. Dar ne-a transmis că, la inițiativa primarului general, a întocmit o comisie care analizează situația.

La jumătatea lunii martie, consilierul general liberal Adrian Moraru semnala faptul că „un șef mare din primărie cu venit de la primărie de 3.000 de euro pe lună stă în locuința socială de la primărie, pe Bulevardul Unirii (!!), de ani de zile”.

Draga Nicușor Dan, pana sa facem auditul ala, am si eu o intrebare.E adevarat ca un sef mare din primarie cu venit de…

Publicată de Adrian Moraru pe Vineri, 5 martie 2021

La acel moment, Moraru spunea că „îi lasă plăcerea” lui Nicușor Dan să arate despre cine este vorba.

Dar cum primarul general al Capitalei n-a spus nimic, Spotmedia.ro a cerut în scris, pe 15 martie, în temeiul legii 544/2001, informații de la Primăria Generală cu privire la acest subiect. Mai exact, am vrut să aflăm, printre altele:

ADVERTISING
  • dacă există șefi din primărie care stau în locuințe sociale ale instituției
  • dacă da, ce funcții ocupă aceștia, când, cum și în temeiul căror acte normative au primit locuințele sociale
  • care este chiria pe care o achită lunar
  • pentru ce perioadă li se închiriază beneficiarilor locuințele sociale

Pe 6 aprilie, Primăria Capitalei a revenit cu răspuns.

„Există o persoană (din conducerea PMB care beneficiază de locuință socială - n.red.). Aceasta ocupă locuință socială (o garsonieră), conform notei de atribuire, din anul 2011. Chiria lunară este în cuantum de 84,64 lei, calculată conform legislației în vigoare”, a transmis Primăria Capitalei, la solicitarea Spotmedia.ro.

În plus, Primăria Generală ne-a comunicat că la momentul în care i s-a atribuit locuința socială – adică în anul 2010 – actuala directoare din primărie nu ocupa funcții de conducere.

”Decizia atriburii locuințelor sociale care fac obiectul HCGMB nr. 335/2010 a fost luată de membrii Comisiei de repartizare a locuințelor pe baza cererilor și documentelor depuse la dosar de către solicitanți.

Din informațiile pe care le deținem, niciuna dintre persoanele nominalizate la punctul «B», angąjați ai Primăriei Municipiului București, nu deținea nicio funcție de conducere în anul 2010.

ADVERTISING

Criteriile care au stat la baza propunerii de repartizare au fost de natură strict socială, legate de situația locativă la acel moment, starea sănătății solicitanților, cât și de insuficiența veniturilor necesare pentru a își procura o locuință de pe piața liberă”, se mai arată în răspunsul oferit de PMB.

În documentul indicat de PMB figurează 4 nume de angajați ai PMB care au primit, în 2010, locuință socială. Este vorba despre Elena Boghina, Ana Gentimir, Gabriela Ghiță și Mariana Perșunaru.

persunaru-mariana-anexa-B

În arhiva cu declarații de avere din 2021 a angajaților din PMB am găsit doar 2 dintre aceste nume: Gabriela Ghiță (care e referent superior și care anul trecut a încasat, în medie, 3.810 lei pe lună) și Mariana Perșunaru.

Perșunaru este director la Direcția de Patrimoniu din primărie. Și, potrivit declarației de avere, a încasat, anul trecut, 149.752 de lei. Adică, în medie, puțin peste 12.470 de lei pe lună (din salariul de director și din indemnizație de membru în consiliul de administrație al Companiei Municipale Turistica SA).

Pe site-ul ANI sunt postate declarațiile de avere ale Marianei Perșunaru din ultimii 10 ani.

declaratii-de-avere

Perșunaru a primit locuința socială printr-o hotărâre din 2010 și i s-a repartizat o locuință și s-a mutat efectiv în 2011.

ADVERTISING

În declarația depusă în iunie 2011 - anul când s-a mutat în locuința socială - Perșunaru preciza că este șef de serviciu la Direcția de Asistență Tehnică și Juridică (DATJ) din cadrul PMB.

declaratie-de-avere-2011-partea-1

Potrivit aceluiași document (în care sunt înscrise, potrivit Legii 176/2010, veniturile din anul precedent, deci din 2010, anul când s-a decis să i se atribuie locuința socială - n. red.), Perșunaru câștigase din salariu 24.571 de lei. Asta înseamnă, în medie, 2.047 lei pe lună, în condițiile în care, potrivit INS, cel mai mare salariu mediu net din acel an a fost înregistrat în decembrie și a ajuns la 1.496 lei.

Apoi, în declarația de avere din 2012, Perșunaru figurează șef de serviciu la Direcția de Patrimoniu. Din documente se poate vedea clar că, în 2011, anul în care s-a mutat efectiv în locuința socială, aceasta a câștigat, din salariu, 19.247 lei. Asta înseamnă circa 1.600 de lei pe lună, adică aproximativ salariul mediu net din acea perioadă.

Din 2012, Perșunaru menționează în declarațiile de avere că este șef de serviciu la Direcția de Patrimoniu.

declaratie-de-avere-2012

În 2013, Perșunaru a luat de la Raiffaisen un credit de 35.000 de lei, pe care trebuia să-l returneze în 2018. Din 2015, însă, datoria nu mai figurează în declarațiile de avere.

Din 2015, Mariana Perșunaru figurează director la Direcția de Patrimoniu.

Din anul 2017, directoarea de la Patrimoniu a început să depună declarații de avere și ca membru în consiliul de administrație al Companiei Municipale Turistica SA. Veniturile raportate:

  • în 2017, 89.917 lei (medie de 7.493 lei/lună)
  • în 2018, 154.413 lei (medie de 12.876 lei/lună)
  • în 2019, 167.761 lei (medie de 13.980 lei/lună)
  • în 2020, 149.752 lei (medie de 12.479 lei/lună).

În mod normal, veniturile îi permit directoarei de la Patrimoniu să își închirieze locuință de pe piața liberă. De ce îi pune la dispoziție Primăria Capitalei, în continuare, o locuință socială la doar 84 de lei pe lună?

Ei bine, instituția a refuzat să răspundă clar, în ciuda insistențelor noastre.

O hotărâre a Consiliului General din 20 iunie 2020 - deci adoptată la inițiativa Gabrielei Firea cu voturile majorității PSD și ALDE de la acea vreme - a stabilit că toate contractele de închiriere pentru locuințe sociale ajunse la termen urmau să se prelungească cu încă 5 ani.

De altfel, același termen de 5 ani e prevăzut și în art. 44 din Legea 114/1996. De vreme de directoarea de la Patrimoniu a primit locuința socială în 2010, este probabil ca dreptul de a o folosi să-i fi fost prelungit, în această perioadă.

În mod normal - după cum chiar PMB a subliniat în răspunsul pe care ni l-a trimis - art 42 din Legea 114/1996 prevede că „au acces la locuință socială, în vederea închirierii, familiile sau persoanele cu un venit mediu net lunar pe persoană, realizat în ultimele 12 luni, sub nivelul câștigului salarial mediu net lunar pe total economie, comunicat de Institutul National de Statistică în ultimul Buletin statistic anterior lunii în care se analizează cererea, precum și anterior lunii în care se repartizează locuința”.

Tot PMB spune că, tot în temeiul Legii 114/1996, au prioritate la ocuparea unei locuințe sociale „persoanele și familiile evacuate sau care urmează a fi evacuate din locuințele retrocedate foștilor proprietari, tinerii care au vârsta de până la 35 de ani, tinerii proveniți din instituții de ocrotire socială și care au împlinit vârsta de 18 ani, invalizii de gradul I și II, persoanele cu handicap, pensionarii, veteranii și văduvele de război, beneficiarii prevederilor Legii recunoștintei față de eroii-martiri și luptătorii care au contribuit la victoria Revoluției române din decembrie 1989, precum și față de persoanele care și-au jertfit viața sau au avut de suferit în urma revoltei muncitorești anticomuniste de la Brașov din noiembrie 1987 nr. 341/2004, cu modificările și completările ulterioare”.

În plus, tot PMB spune că, la alocarea de locuințe sociale, mai aplică și prevederile Hotărârii de Consiliu General nr. 754 din 22 noiembrie 2018. Iar potrivit anexelor acestei hotărâri, punctajul mare la solicitarea unei locuințe sociale se acordă în funcție de alte criterii, printre care numărul de copii sau statutul fostei locuințe.

Cu mare întârziere, PMB ne-a comunicat că a întocmit o comisie care cercetează situația

De vreme ce PMB nu ne-a comunicat toate informațiile pe care le-am solicitat, Spotmedia.ro a formulat o reclamație administrativă încă din luna aprilie. N-am primit răspuns (deși legea obligă PMB să răspundă în 15 zile de la primirea reclamației – n.red.).

Apoi, pe data de 1 iulie, am trimit o nouă solicitare de informații, în care am cerut date despre situația tuturor salariaților PMB care au locuințe sociale. Nici de această dată n-am primit răspuns la timp. Am formulat o nouă reclamație administrativă. Și a expirat și termenul pentru soluționarea acesteia.

În cele din urmă, abia pe 30 august, PMB ne-a trimis răspuns la solicitare și reclamații administrative.

Și cu toate că întrebările noastre erau clare, instituția nu ne-a mai spus nimic despre salariații săi care stau în locuințe sociale.

În schimb, s-a mulțumit să ne transmită că, pe 6 aprilie (adică exact în ziua în care ne comunicase precedentul răspuns la întrebările pe această temă), la inițiativa lui Nicușor Dan „a fost constituit un grup de lucru care va evalua situația celor care beneficiază de locuințe sociale și sunt în același timp angajați ai Primăriei Municipiului București sau ai instituțiilor subordonate.

În analiză se va urmări respectarea prevederilor Legii locuinței nr. 114/1996, republicată, cu modificările și completările ulterioare”, se arată în răspunsul trimis de PMB, la solicitarea Spotmedia.ro.

În plus, până pe 1 noiembrie, o comisie întocmită din dispoziția lui Nicușor Dan va analiza noile cereri ale persoanelor care își doresc locuințe sociale de la PMB.

Rămâne să aflăm ce vor stabili grupul de lucru și comisia înființate din inițiativa lui Nicușor Dan.

Citește și:


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇