Luminița de la capătul crizei

Luminița de la capătul crizei
Susține democrația
Sprijină jurnalismul independent
Donează acum

Criza politică a intrat într-o pauză de congrese. Până când atât PNL, cât și USR PLUS nu își vor afla noile conduceri, nimănui nu-i mai stă capul la guvernare.

Moțiunea de cenzură este și ea suspendată până după congrese sub acoperirea CCR, care este puțin probabil să dea un termen înainte de 25 septembrie pentru judecarea conflictului sesizat de Guvern.

Desprinderea aceasta de agenda cetățeanului și a țării este o realitate greu de acceptat pentru omul de rând, cu grijile lui zilnice, dar aceasta este cheia în care trebuie privite toate declarațiile momentului. Și este cheia în care a început și criza, de altfel.

ADVERTISING

Fiecare vorbește pentru electoratul său care, în cazul de față, este activul de partid aflat în fibrilațiile luptei pentru putere.

Când îl auziți, spre exemplu, pe Rareș Bogdan spunându-vă că USR PLUS nu mai primește niciodată Fondurile Europene și Transporturile, dar îi va fi oferită în schimb Cultura, nu trebuie să credeți că aceasta este într-adevăr o intenție realistă de renegociere.

Nu este. Dar asta vor să audă liberalii. Vor să audă că pluseriștii vor fi puși la punct și ei vor recupera perlele coroanei, ministere cu bani, cu panglici de tăiat și cu multe de împărțit.

Orban, dușmanul, le-a dat în decembrie, iar noi, “echipa câștigătoare”, le recuperăm pentru voi, dacă ne votați, spune Rareș Bogdan.

Când dl Ciolos, de partea cealaltă, spune că USR PLUS ar trebui să dea premierul, știe că nu e nicio șansă să se întâmple așa ceva. Premierul aparține celui mai mare partid al coaliției, iar PNL nu va accepta niciodată să cedeze funcția. Dar dl Cioloș știe că asta vor să audă cei care votează președintele partidului.

Totul este un concurs de frumusețe și bicepși încordați în fața celor care urmează să voteze și care sunt turați la maximum.

Dincolo de genul acesta de psihoze colective, în mod paradoxal începe să se întrevadă deja finalul crizei, după congrese. Și el arată cam așa: fiecare parte trebuie să-și asume o înfrângere și o victorie.

Există o șansă mică, foarte mică, de refacere a coaliției cu dl Cîțu premier. Desigur, numai dacă dl Cîțu își pune niște cenușă în cap și dă vina pe campanie pentru cele întâmplate. Și din poziția de președinte PNL propune un nou program de guvernare cu reforme clare și termene precise cu dorințele USR PLUS incluse.

În numele acestei schimbări de abordare, USR PLUS ar putea fi convins să accepte să continue pentru că în această formulă, cedând în privință premierului, pot să își păstreze toate ministerele cum sunt acum. Chiar și Justiția, dar cu alt titular, după ce fostul și-a distrus iremediabil relația cu președintele Iohannis și s-a străduit să o distrugă și pe a partidului.

Acest plan ar putea fi complicat de aripa Orban din PNL care va vota împotriva lui Florin Cîțu, cât timp nu va exista risc de anticipate. Și nu e, cât timp primul afectat de ele ar fi chiar PNL.

Dacă USR PLUS nu-l acceptă pe Florin Cîțu și PNL va renunța în privința premierului, care poate fi parcat la Senat, găsirea unui nou prim-ministru nu va fi o mare problemă. În Piața Victoriei la Europa FM, Cristian Ghinea s-a arătat de acord cu ambele variante vehiculate acum, adică Iulian Dumitrescu și Lucian Bode.

Dar dacă învinge în privința premierului, USR PLUS trebuie să mai lase la ministere, nu neapărat numeric. Nu cred că va fi o reîmpărțire totală, pentru că nu ar accepta UDMR să riște ceva din comoara pe care stă.

Dar niște schimburi se pot face. Dl Ghinea spunea că poate USR PLUS vrea Finanțele. Coincidență, se pare că exact asta este PNL dispus să ofere la schimb cu Justiția, adică minister avizator pentru minister avizator. În decembrie chiar USR PLUS spunea că nu pot fi amândouă la același partid.

Va fi un bun moment ca fiecare învingător să se mai scuture de fidelii învinșilor din propriul partid. După care, după cum spune dl Ghinea, tot ce s-a spus în criză trebuie șters cu buretele.

Cine nu cred că va șterge la fel de ușor este însă electoratul, pe ai cărui nervi și bani se consumă spectacolul electoral al alegerilor din partide.

Vezi şi Începe războiul și în USR-PLUS? Replici contondente între Ghinea şi Cioloş

Citeşte mai multe texte semnate de Ioana Ene Dogioiu


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇