USR PLUS face propria sesizare la CCR pe conflict cu Guvernul: Cîțu s-a baricadat cu lanțuri în Palatul Victoria! Orban nu e de acord

USR PLUS face propria sesizare la CCR pe conflict cu Guvernul: Cîțu s-a baricadat cu lanțuri în Palatul Victoria! Orban nu e de acord

Președintele Senatului Anca Dragu și fostul ministru al Justiției Stelian Ion au anunțat, miercuri, că au trimis Curții Constituționale punctul de vedere în legătură cu sesizarea Guvernului de conflict constituțional pe tema moțiunii de cenzură, dar și că au făcut propria sesizare pentru ceea ce ei numesc ”adevăratul conflict”.

Amintim că Guvernul a sesiat CCR considerând că au fost încălcate Constituția și regulamentul Parlamentului în ce privește procedura prin care a fost depusă moțiunea USR PLUS – AUR. Marți seara, în Biroul Permanent al Senatului a fost votat un punct de vedere ce a fost transmis către CCR, de o majoritate formată din PNL, PSD și UDMR. Dragu trimite acum un punct de vedere diferit, în care spune că nu există conflictul invocat de Guvernul Cîțu, și se așteaptă ca CCR să-l ia pe acesta în considerare.

”În acest punct de vedere semnat de mine, arăt că nu se constituie motive pentru a considera existența unui conflict juridic de natură constituțională, e un conflict de natură politică, pe care Guvernul îl dorește transformat în conflict de natură constituționă. (...) Nu se constituie niciun fel de blocaj al activității celor două instituții, numai un blocaj ar putea sta la baza unui conflict juridic de natură constituțională. E un conflict politic care, din păcate, de la nivelul Guvernului se dorește a fi transformat într-un conflict de natură constituțională”, a declarat Anca Dragu.

ADVERTISING

Sesizare la CCR pe ”realul conflict”

Pe de altă parte, Dragu spune că cere CCR să constate că premierul Cîțu încalcă Constituția pentru că nu vine în fața Parlamentului cu noua formulă politică a Executivului, modificată după ce USR PLUS au ieșit de la guvernare.

Dragu a explicat că, după demisia miniștrilor USR PLUS, în termen de 5 zile, adică până pe 12 septembrie, Cîțu era obligat să trimită propuneri pentru înlocuitori președintelui Klaus Iohannis și să vină să le prezinte și în fața Parlamentului.

”Prin faptul că premierul nu transmite aceste noi propuneri, împiedică Parlamentul să-și exercite controlul asupra Guvernului”, susține Dragu.

”Nu trece zi în care premierul să nu încalce Constituția și legile țării. Realul conflict nu e acela scornit de premier, este conflictul generat de premier de refuzul de a veni în fața Parlamentului. Florin Cîțu s-a baricadat cu lanțuri în Palatul Victoria, refuză să vină în fața Parlamentului.

ADVERTISING
FĂRĂ SCURTĂTURI. Ajungem departe

Este un atentat la adresa statului de drept și democrației românești să blochezi o moțiune de cenzură și să nu te prezinți în termen legal în fața Parlamentului. Cîțu a întors pe autostradă pe contrasens și ne duce pe toți cu viteză pe contrasens.

Aruncă în fiecare zi în aer toate punțile care ar trebui să existe între PNL și USR PLUS, face tot posibilul să creeze această atmosferă nocivă în România, în care cine nu e în echipa câștigătoare este dușman al poporului. Prin intimidare, presiuni, prin frică, fără să ai o viziune, fără să te preocupe problemele majore, nu poți conduce o coaliție, d-apăi o țară. S-a compromis Florin Cîțu și trebuie să plece grabnic”, a declarat Stelian Ion, în fața jurnaliștilor.

Cine își dă demisia, Dragu sau Cîțu?

Întrebată de jurnaliști dacă își dă demisia dacă CCR admite sesizarea Guvernului, Dragu a spus că nu vede motive ca magistrații să ia o astfel de decizie. Totodată, ea a întors întrebarea, spunând că Florin Cîțu ar trebui să demisioneze dacă nu i se dă dreptate.

ADVERTISING

”Bun, și dacă eu am dreptate în fața CCR, cine își dă demisia? Noi vorbim aici de dreptul unei pătrimi dintre parlamentari de a depune moțiune de cenzură, conform Constituției. Premierul consideră că sunt aspecte mai degrabă administrative. (...)

Pe scurt, nu văd niciun fel de temei în cererea premierului și mai degrabă să ne spună și el dacă își dă demisia dacă nu are dreptate în această cerere formulată”, a spus Dragu.

Criza din coaliție

Declarații de presă împreună cu președinta Senatului Anca Dragu

Publicată de Stelian Ion pe Miercuri, 15 septembrie 2021

Orban spune că demersul lui Cîțu e penibil și ridicol

Pe aceste subiecte a vorbit în cursul zilei și președintele Camerei Deputaților și al PNL, Ludovic Orban. El a spus că sesizarea trimisă de Guvernul Cîțu nu are niciun temei, dar că nu susține nici sesizarea făcută de Anca Dragu acum.

”Care e conflictul? Nu e niciun conflict decât că Guvernul e cel afectat de moțiunea de cenzură. Argumentul ăsta, că se amână moțiunea până după soluționare, e un argument ridicol, penibil. (...)

Votul nu trebuie dat în funcție de congres, ci în funcție de termenele din Constituție și regulament - moțiunea se dezbate după 3 zile de la citire. Au vrut unii să amâne la calendele grecești și CCR nu a permis procrastinarea. Există decizie clară a CCR. (...)

Nu e niciun conflict, ăsta e punctul meu de vedere. Fiecare zi care trece în care România e afectată de această criză politică produce efecte extrem de negative asupra României. În plan extern imaginea e șifonată, investitorii se gândesc de 7 ori dacă să mai investească, agențiile de raiting ați văzut poziția... Și așa ne împrumutăm cel mai scump din țările UE, asta ne-ar mai lipsi acum să pierdem din rating. Evident se vede că acestă criză politică a afectat cursul de schimb. Trebuie soluționată criza cât mai repede”, a mai spus Orban.

Întrebat dacă susține demersul colegei sale de la Senat privind sesizarea CCR pe faptul că Guvernul nu a venit să ceară votul de încredere în Parlament după ieșirea USR PLUS de la guvernare, Orban a răspuns râzând.

”Acolo e un termen constituțional... Hai să declanșăm conflicte acum... E vorba de durata maximă cu privire la asigurarea unui interimat la ministere. Această durată maximă e de 45 de zile, deci termenul constituțional maxim pe care îl are un guvern e de 45 de zile”, a explicat Orban.

Citește mai multe despre acest scandal:


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇