Ministerul Finanţelor a redeschis o emisiune de obligaţiuni scadentă în noiembrie 2024 şi a împrumutat joi de la bănci suma de 500 milioane lei, cu 200 mil. lei peste nivelul programat, la o dobândă anuală de 3,34%.
La licitaţie au participat şase dealeri primari.
Volumul total al cererii a fost de 1,1 mld. lei, din care ofertele competitive s-au ridicat la 1,03 mld. lei, iar cele necompetitive au însumat 75 mil. lei.
Din suma totală adjudecată, de 500 mil. lei, băncile au oferit în nume şi cont propriu 425 mil. lei. Ofertele necompetitive au fost de 75 mil. lei.
Rata cuponului a fost de 3,70%, iar randamentul până la maturitate aferent preţului acceptat a fost de 3,34%.
Tot joi, ministerul a respins ofertele primite la a doua licitaţie, de certificate de trezorerie cu discont, considerându-le la un nivel neacceptabil al randamentului.
“În conformitate cu prevederile art. 4, alin. 3 din Regulamentul-cadru privind operaţiunile de piaţă cu titluri de stat pe piaţa internă aprobat prin Ordinul ministrului finanţelor publice nr. 2245 din 16 septembrie 2016, Ministerul Finanţelor respinge în totalitate ofertele de cumpărare transmise considerându-le la un nivel neacceptabil al randamentului”, transmit reprezentanţii administraţiei.
Emisiunea de certificate a avut o valoare nominală de 700 milioane lei şi cererea totală venită din partea băncilor a fost de 204,7 milioane lei.
În septembrie, Ministerul de Finanţe a programat pe piaţa internă licitaţii de 4,4 miliarde lei, din care 1,3 miliarde lei prin certificate. În august, administraţia s-a împrumutat cu 3,8 miliarde lei şi 176,3 milioane euro de pe piaţa internă.