Mediul de afaceri este în stare de alertă din cauza crizei politice: Atenţie la ratingul de ţară!

Mediul de afaceri este în stare de alertă din cauza crizei politice: Atenţie la ratingul de ţară!

Coaliția pentru Dezvoltarea României (CDR) consideră că situația politică actuală are implicații majore asupra climatului economic, stabilității macroeconomice și potențialului de reformă al României.

Astfel, CDR face apel la toată clasa politică să canalizeze întreaga energie spre reformele vitale.

”CDR face un apel către toată clasa politică, ca în aceste momente cruciale pentru viitorul economic al României să canalizeze întreaga energie spre reformele vitale, elaborarea unei politici de industrializare care să reflecte agenda europeană a schimbărilor climatice și implementarea cu succes a proiectelor majore atât de necesare României, pentru creșterea absorbției fondurilor europene, resurse indispensabile în realizarea planurilor de dezvoltare ale țării”, se arată într-un comunicat al Coaliției transmis miercuri SpotMedia.ro.

ADVERTISING

CDR subliniază că obiectivele pe termen lung incluse în Planul Național de Redresare și Reziliență (PNRR), a cărui validare este așteptată în septembrie, cât și în programele operaționale multianuale 2021 – 2027, sunt ferestre strategice de oportunitate, pe care nu ne permitem să le ratăm, acestea contribuind major la reducerea decalajelor economice și la creșterea competitivității României.

Mediul de afaceri e în stare de alertă

Mai mult, spune Coaliția pentru Dezvoltarea României, premisele implementării reformelor structurale reprezintă și un factor cheie în acordarea ratingului de țară, care va fi anunțat în această toamnă, evaluare care va include și capacitatea reală de implementare.

ADVERTISING

”Totodată, ratingul poate influența evoluția datoriei suverane, cât și stabilitatea macroeconomică afectată deja de devalorizarea monedei naționale și creșterea inflației, cu impact direct în bugetele companiilor și în buzunarele cetățenilor”, se mai arată în comunicat.

CDR mai precizează că mediul de afaceri are nevoie de un climat de predictibilitate și siguranță pentru investiții si adoptarea deciziilor de business.

”Din păcate, însă, din nou trecem printr-o perioadă în care mediul de afaceri este în stare de alertă, din pricina climatului investițional incert, aflat în declin vizibil din cauza crizei politice în derulare. În 30 de ani de democrație au fost irosite prea multe șanse și oportunități din lipsă de viziune și dialog.

ADVERTISING

Avem speranța să fi învățat din trecut, și de această dată, împreună și uniți, să nu ratăm această șansă unică pe care o are România”, conchide Coaliția pentru Dezvoltarea României.

Citește și:


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇