Prețul spot al gazelor la hub-ul TTF din Olanda, pe înțelesul tuturor

Prețul spot al gazelor la hub-ul TTF din Olanda, pe înțelesul tuturor

Vorba politicienilor nu trebuie tradusă cu DEX-ul pe masă, în gura lor cuvintele capătă sensuri ciudate care n-au nicio treabă cu realitatea, ci doar cu interesele lor de moment, cu ce vor să acopere sau să descopere.

Niciodată politicienii nu spun tot adevărul, ci doar bucățele din el, bineînțeles că cele convenabile care dau bine cu imaginea publică, deci cu costumul, cravata și pantofii purtați de politician în ziua declarației.

Uite, de exemplu, domnul Cîțu zice că nu l-a demis pe Octavian Berceanu, ci i-a retras sprijinul politic, deși Monitorul Oficial a publicat decizia premierului, negru tipografic pe albul colii de hârtie. Care va să zică asta a făcut și când l-a demis pe Stelian Ion, i-a retras sprijinul politic?

Nici vorbă, aia a fost o răzbunare pentru ne-avizarea PNDL 3 – PNDL 3 care este o mare gogoriță pentru că nu are sursă de finanțare, nota presei potrivnice premierului – pe care acesta a clamat-o fără jenă ca pe o mare victorie.

Acum, în cazul lui Berceanu, eschiva semantică a premierului dă de înțeles că domnul Cîțu a făcut demiterea marcat de ceva regret, d-aia se ascunde declarativ după cireș. Doar faptul că Berceanu n-a fost demis la normă cu ceilalți secretari de stat useriști denotă un soi de respect pe care Cîțu îl are pentru el.

ADVERTISING

Uite, de exemplu, PSD care învârte sensurile moțiunii pentru publicul larg și activul de partid – pentru fraieri, n.a. -  mai ceva decât șmecherii de bâlci taloanele de la alba-neagra. Nici nu mai știi dacă va exista moțiunea lor proprie pentru că dacă CCR zice ba sesizării lui Cîțu o vor vota pe a AUR+USR.

Nici nu înțelegi de ce ar vota moțiunea lor USR dacă pesediștii strigă cu claritate semantică faptul că ei vor să vadă și USR plecat de la guvernare. Păi USR nu e plecat de la guvernare? A, vrea să se întoarcă la guvernare? Păi nu și PSD vrea la guvernare? De când vrutul la guvernare e faptă penală? Încâlcită logica asta politică în care bucățile de minciună sunt tăvălite prin zăhărelul murdar al unor părți de adevăr.

Revenind la chestiune, PSD va depune moțiunea lui, dar nu spune cum va obține și votul USR ca aceasta să treacă, dacă în moțiune atacă chiar USR. Cum să stai la masă cu hoții dacă strigi public că sunt niște hoți? Gurile rele zic prin târg că asta e o stratagemă ca PSD să nu voteze moțiunea celorlalți și să nu treacă nici moțiunea lor, dacă vor fi obligați să o scoată pe piață. Caută logica cu DEX-ul în această cacofonie politică...

Uite de alt exemplu Iohannis. După ce inițial a tăcut cam mult, acum tot cam mult vorbește de la ONU pentru pupilul său. Şeful statului nu crede într-o eventuală demitere a Guvernului după cele două congrese şi consideră că premierul Florin Cîţu poate conduce Executivul până la următoarele alegeri. Dar va participa la congresul PNL de sâmbătă, după ce n-a participat la congresul UDMR pentru că acolo prezența dumnealui n-avea nicio miză, dragă Kelemen.

Nu cumva în aceste multe vorbe – pentru președinte, n.a. – adevărul este pitit în sensurile tăcerii mai mult decât într-ale cuvintelor, iar președintele coboară din turnul absenței în arena luptei din partid pentru că susținutul său nu stă chiar așa de bine în competiția internă cu Orban cum vor să transmită emoticoanele #EchipeiCâștigătoare de pe facebook?

La urma urmei, dacă nu este madam Ursula, e bun și domnul Klaus, numai Orban să plece și Cîțu să se aleagă. Că aproape îți vine să crezi că sensul luptei orbești din PNL a fost sictirirea opiniei publice ca să nu mai poată naivii să facă vreo distincție între unul din competitori, celălalt și absența cât o gaură neagră a unui candidat potrivit.

Uite, de exemplu, tot domnul Cîțu. După ce în luna august spunea cu subiect și predicat că valul patru nu va fi val pentru că există vaccin și Românica e cea mai relaxată țară – la mall, nota presei nefavorabile premierului -  acum cere anchetă la Ministerul Sănătății, pentru că nu ar fi 1.600 de paturi operaționale musai.

Păi de ce să fie paturi dacă matale ziceai că nu va fi val? Nu cumva sensurile vorbelor din august sunt acum siluite ca lumea să nu întrebe de ce azi trebuie să dea cu var, dacă atunci i se garanta că nu trebuie decât să șadă pe plajă și să dea buzna la Cluj, la festivaluri?

Uite ce minuni lingvistice face congresul PNL, cum întoarce el pe dos nu numai cuvintele, ci și gândirea premierului, că vorba aia, congresul trece, dar șefia PNL și implicit pandemia și campania de vaccinare ratată rămân...

Că nu sunt uimit de puterea administrativă a lui Cseke Attila care peste noapte va operaționaliza restul de paturi este normal, nu trebuie să te duci ca fundașii dinamoviști după fenta premierului, că nu e Messi. A explicat doamna Mihăilă cu sensurile corecte de ce.

Uite, de pildă, povestea asta cu dozele de vaccinuri în care unii zic că au fost cumpărate 120 de milioane de doze, iar Florin Cîțu zice că acestea doar au fost comandate, iar Valeriu Gheorghiță zice că el știe că în Românica au ajuns doar 19 milioane și din ele alte milioane au plecat acolo unde era mai mare nevoie de ele.

Uite că și cifrele sunt și ele cu sensurile violate, pentru că nu poți pune semnul egal între de trei ori nevoia vaccinării întregii populații a României din acte și vaccinarea reală și exasperant de înceată – din vina tandemului președinte-premier, nota presei defavorabile amândorura – a unui sfert din oamenii binevoitori și responsabili din țara asta.

Sensul chestiunii acesteia este naivitatea de a crede că poți să faci ce statele europene serioase abia au reușit cu restricțiile și vaccinarea doar pentru că pe facebook o minte infantilă sau una răuvoitoare te-a catalogat drept Superman.

Iar niște pârlite de cifre de la INS care vizau cumva o realitate economică binevoitoare și cam atât au devenit peste noapte indicatori ai unei economii mirabolante, pentru că așa trebuia să dea imaginea candidatului la total nefolositorul congres PNL de luna aceasta.

Din păcate pentru dumnealor și din fericire pentru naivi declarațiile politicienilor, chiar dorind ele să mistifice realitatea, o pot strâmba pentru unii, dar nu o pot schimba pentru majoritatea. Pentru motivul simplu că propoziții de genul: prețul spot al gazului la hub-ul TTF din Olanda a crescut de trei ori de la începutul anului nu sunt o simplă adunătură de cuvinte ale căror sensuri să fie îmbârligate de politicieni, după cum vrea limba dumnealor. Astfel de spuse sunt formate din cuvinte articulate ale căror sensuri se combină în construirea unui sens comun, care face găvăreala politicianistă nu numai rușinoasă și inutilă, ci chiar contraproductivă.

Și-atunci de ce continuă politicienii aflați la vârful statului să spună jumătăți de minciună împachetate în resturi de adevăr maculat? Pentru că pot, iar sensul din DEX, care de data asta se potrivește realității, este dat de varii combinații ale cuvintelor manipulare, fățărnicie, egocentrism, narcisism, neprofesionalism, politicianism... Se găsesc ele toate acolo în DEX cu toate sensurile lor adevărate atât de urâte de politicieni.

Citeşte şi:


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇