Premierul Florin Cîțu a anunțat, marți, că va solicita o anchetă pentru a vedea cum a pregătit Ministerul Sănătății valul 4 al pandemiei și dacă s-a ținut cont de ceea ce a cerut. Mai exact, ca numărul paturilor de la ATI să rămână la 1.600.
Mai mult, premierul a subliniat că cineva trebuie să răspundă pentru asta, mai ales că au fost discuții pe această temă toată vara.
"O să cer o anchetă, analiză, pentru că vreau să ştiu cum a fost pregătit valul patru. Ştiam că vine valul patru, eu am spus tot anul, deci după ce s-a terminat valul trei, am spus că nu vreau să se reducă numărul de paturi în secţiile ATI pentru COVID.
Am spus foarte clar că să rămână intactă capacitatea noastră de a răspunde, aş vrea să văd cum a fost pregătit de Ministerul Sănătăţii acest val şi să vedem dacă s-a ţinut cont de ceea ce am spus eu şi, dacă nu s-a ţinut cont de ceea ce am spus eu, cine nu a ţinut cont şi va fi responsabil pentru asta.
Este anormal şi cineva trebuie să răspundă pentru asta dacă valul patru nu a fost pregătit, deşi am vorbit despre asta toată vara”, a adăugat Cîțu.
Totodată, premierul spune că a afirmat tot timpul că numărul paturilor de la ATI trebuie să rămână la 1.600 dar, cu toate astea, când Cseke Atilla a preluat interimar Ministerul Sănătății existau doar 600 de paturi.
"Atunci când am preluat din nou Ministerul Sănătăţii numindu-l pe domnul ministru Cseke Atilla, cred că erau vreo 600 de paturi, deşi eu am spus tot timpul că trebuie să rămână la 1.600 de paturi.
Domnul ministru a înţeles mesajul meu, a adăugat câteva sute şi va adăuga până la 1.600 de paturi cât mai curând posibil”, a afirmat Cîțu.
Apel la cei din DSP-uri: Nu mai staţi în birouri!
În același timp, premierul a cerut mai multă implicare din partea Primăriei Capitalei pentru creşterea numărul de paturi la ATI.
Cîțu a spus că reprezentanţii DSP trebuie să iasă din birouri şi să discute cu managerii spitalelor.
„În Capitală este nevoie, domnule Arafat, să lucraţi şi dumneavoastră, să vă implicaţi foarte mult, unde putem operaţionaliza rapid paturi. Vreau mai multă implicare aici din partea Primăriei Capitalei şi vreau şi o situaţie în orele următoare, să vedem cum este implicată Primăria Capitalei în acest val 4, pentru că nu toate spitalele aparţin de Ministerul Sănătăţii.
Fac apel la cei din direcţiile de sănătate publică. Nu mai staţi în birouri! Mergeţi în spitale şi discutaţi cu managerii şi ajutaţi-i, dacă avem nevoie de resurse pentru a avea şi mai multe paturi în secţiile ATI, dar şi personal şi materialele de care avem nevoie pentru tratamentul special”, a afirmat premierul.
Premierul, în urmă cu o lună: Valul 4 al pandemiei nu se va justifica
Florin Cîțu cere acum anchetă la Ministerul Sănătății și spune că tot anul a afirmat că vine valul 4, dar în urmă cu doar o lună declara că ”valul 4 nu se va justifica atât timp cât avem vaccin”.
Mai mult, premierul nu se arăta îngrijorat în luna august, ci chiar bucuros că românii se distrează. În plus, el s-a lăudat că România este una dintre cele mai relaxate țări din lume la capitolul pandemie.
„Sunt bucuros că oamenii se bucură de facilitățile pe care România le are în domeniul turismului. Astă-iarnă, România a fost una dintre singurele țări care a avut deschis sezonul turistic. Am fost prima țară care a relaxat restricțiile și am avut și vaccin la liber. În continuare avem vaccin.
Din punctul meu de vedere, valul 4 nu se va justifica atât timp cât avem vaccin. Trebuie să ne vaccinăm. Este important ca toți să dăm acest mesaj și aici vreau să fac un apel către toți liderii politici, din Opoziție sau de la Putere, către toată societatea, să preluăm acest mesaj de vaccinare.
Doar dacă ne vaccinăm, putem scăpa de pandemie. Nicio altă măsură luată anul trecut nu ne-a scăpat de pandemie, dar în momentul în care a apărut vaccinul am văzut că putem să depășim această fază. E important să ne vaccinăm”, spunea prim-ministrul.