Cu ocaua mică de la Dîncu la Rahova via Coldea

Cu ocaua mică de la Dîncu la Rahova via Coldea

Nimic deosebit n-a spus Dragnea în interviul luat pe Realitatea TV de Anca Alexandrescu. A bătut apa în piuă pe toate temele de care vinovați puteau fi făcuți Coldea și Iohannis, a spus jumătăți de lucruri cu jumătate de gură lăsând impresia de fals în vorbiri publice. Marile dezvăluiri promise toată săptămâna au lipsit, vorba aceea, cu desăvârșire.

Dragnea n-a discutat un moment despre greșelile făcute cât a fost șef PSD, despre tâmpăniile care l-au făcut să dea jos prim-miniștri puși de el.

N-a recunoscut că a meritat să facă pușcărie, ce era să zică bietul, „onorată Anca Alexandrecu, am meritat-o pentru că am fost prins ca un fraier cu un nimic?”. N-a scos o vorbă despre mizeria de atac la justiție care era să scoată România de pe harta Europei. A vorbit de parcă el ar fi fost cel pur și fără de prihană, iar ceilalți murdari și plini de intenții rele.

ADVERTISING

Emisiunea s-a vrut o ,,spălare” a imaginii lui Dragnea, o primenire a acestuia. Pentru ce, nu știu, ce am văzut este că primenirea n-a prea ieșit.

Despre felul în care Dragnea a amestecat jumătăți de adevăruri cu jumătăți de omisiuni, exemplară este istoria întâlnirii sale cu Coldea acasă la Vasile Dîncu după câștigarea alegerilor din 2016 de către PSD.

Zice Liviu Dragnea că în 2016 după scrutin a fost invitat la Dîncu acasă și i-a găsit acolo pe Coldea și pe un amic de-al acestuia, numele îmi scapă, nu-i bai. Coldea s-a străduit să-l convingă pe Dragnea să-l pună prim ministru pe Vasile Dâncu, iar el, eroul de la Teleorman, s-a opus vehement. Domnule, atât de tare s-a opus că s-a ajuns la discuții contondente, bravo, domnule Liviu, ce tare ai fost matale, granit nu alta.

Este clar acum de ce nu l-a vrut Dragnea pe Dîncu atunci: era sigur că acesta nu-i va livra ordonanța 13 care să-l scape de pușcărie. La fel cum la fel de clar este și faptul că toată mașinațiunea cu ,,noaptea ca hoții” a lui Iordache a fost regizată dinainte de alegeri.

Deci așa de neprofesionist lucra Coldea, miza totul pe o întâlnire de moment?

Dacă statul paralel voia să-l pună pe Dîncu premier, trăgea dracului sforile mai devreme, influența persoane din partid de care Dragnea mai asculta, își negocia postul scăpându-l pe domnul Liviu de vreun dosar. Nu se ruga Coldea în ultimul ceas de marele erou de la Teleorman, dacă făcea treaba asta, nu merita nici măcar să fie pus în paza generală fără epoleți și cuc pe caschetă.

Sau poate la Vasile Dîncu acasă a avut loc o negociere și sereiștii nu i-au putut oferi lui Dragnea ce voia sau nu au vrut să-i ofere, crezând că astfel îl pot păpușări, iată o variantă mai plauzibilă, mai logică, mai potrivită cu cursul evenimentelor ulterioare.

Dacă este așa, de ce stătea Dragnea la masă cu statul paralel? Dacă era un haiduc de Teleorman, apuca flinta și poteceaua din pădure avant la lettre, vorba cântecului, nu negustorea mai întâi pe din dos cu căpitanul de județ Coldea. Că până la urmă a apucat flinta și a tras cu ea în statul de drept dovedește că și dumnealui gândea și lucra asemenea statului paralel.

Hai să mai spunem un adevăr: dacă oamenii ,,striviți” de statul paralel n-ar fi comis ei nefăcutele ce i-au făcut șantajabili, cum îi mai păpușărea statul paralel? Cum îi mai strivea ca pe purirci?

Statul paralel... Ofițeri din servicii care au făcut aranjamente legale sau murdare pentru Băsescu sau pentru Iohannis – cum zice dumnealui, Dragnea - ca aceștia să poată controla actori de pe scena politică. Sau este posibil să le fi făcut generalii din SRI pentru propriul folos sau pentru folosul altor grupuri de interese interne sau externe, totuna. Jocuri din astea se fac oriunde în lume, pe față în Rusia și pe din dos prin UE, nu-i cine știe ce mare secret.

Cei ce au stat la negocieri cu statul paralel sunt cei ce l-au legitimat, sunt cei ce i-au dat putere pentru că s-au și folosit de mijloacele lui, legale sau mai puțin legale. Liviu Dragnea asta a făcut, a știut de existența statului ăstuia, a negociat cu membrii lui și când nu i-au ieșit negocierile s-a luat la trântă cu ei.

Partea proastă a treburilor este că domnul Dragnea s-a luat la trântă și cu societatea civilă, eu aș zice că cele o sută de mii de luminițe din Piața Victoriei au avut mai multă greutate în destinul sau politic decât statul paralel, dar asta este doar o opinie.

Teleormăneanul a jucat un joc politic murdar cu PSD și cu Guvernul ca să-și asigure libertatea și nu i-a ieșit. Iar acum de vină pentru tot ce s-a întâmplat rău cu el, inclusiv sejurul la Rahova, este statul paralel și numai statul paralel. Cum de vină pentru tot răul din România de acum este statul paralel al jurnalistei de la Realitatea. Pardon, și neomarxiștii de la România lui Sebastian Ghiță, de ei uitasem.

Lucrurile stau mai simplu, a fost o păruială între două tabere, iar cei ce au avut la îndemână mai multe pârghii și mai multe resurse au câștigat. Iar acum domnul Dragnea a ieșit la manipulare televizată ca să mai curețe din mizeria de învins de pe imagine. Că pe Dâmbovița cine a luat bătaie e bun de aruncat la tomberoanele din sectorul doamnei Clotilde, să-l uite acolo Romprest-ul. Dar cine se victimizează și stoarce lacrimi are șansa să mai primească o șansă de la naivi.

Cine va să îl creadă pe domnul Dragnea îl va crede, mai sunt destui oameni prin PSD care să-i ducă dorul, poate destui și prin AUR, nu-i problemă.

Ce am re-constatat este că domnul Dragnea nu are charismă, vorbește greu, își alege greu și parcă nereușit cuvintele, iar asta din cauză că vrea să spună numai frânturi de adevăr convenabil și să ascundă ce îi este defavorabil. Iar pentru asta ai nevoie de o logoree ca la Ludovic Orban sau ca la Victor Ponta, prin logoree înțelegând eu capacitatea de a jongla cu cuvintele stricându-le sensurile.

Dar curățirea nu se face cu jumătăți de măsură, nu poți să-ți torni apă în cap cu ocaua mică și să speri că vei ieși din astă acțiune mai curat ca la nufărul. Mai să zic că operațiunea asta de albire publică a fost făcută la fel de neprofesionist ca și prezentarea întâlnirii aceleia din casa lui Vasile Dîncu, care pare eroul negativ al manipulării, dar care este cel ce ar fi meritat o șansă ca să lucreze ca premier.

Aș fi fost curios să văd cum se descurca ardeleanul în această postură, că pe Liviu Dragnea l-am văzut destul. Dar, chiar dacă nu mai este Coldea șef la statul paralel, poate că timpul nu este trecut.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇