Numărul cazurilor de Covid și al persoanelor care ajung la Terapie Intensivă crește alarmant de la zi la zi, iar autoritățile se așteaptă ca situația să devină și mai gravă.
Doar 19 paturi ATI pentru pacienţii bolnavi de COVID-19 mai sunt libere la nivel naţional, iar în Bucureşti nu mai sunt paturi libere la acest moment. Datele au fost oferite ieri de Grupul de Comunicare Strategică.
În aceste condiții, autoritățile au luat decizia să suplimenteze numărul paturilor ATI, până la 1.518, a anunțat ministrul interimar al Sănătății, Cseke Atilla.
”Avem un plan de rezilienţă, un plan de creștere a numărului de paturi până la 1.518. Aceasta este propunerea spitalelor și a Direcțiilor de Sănătate Publică. În vârful valului 3 al pandemiei cel mai mare număr funcțional de paturi la ATI a fost de peste 1.600.
Suntem într-o dinamică a infecției și pandemiei. Am preluat mandatul la 600 de paturi, acum avem peste 1.000 și în continuare numărul va crește. De azi, inspectorii sanitari vor fi pe teren și vor merge în fiecare spital pentru a vedea de câte paturi este nevoie”, a spus Cseke Attila.
Ministrul interimar al Sănătății se așteaptă ca și numărul copiilor care ajung în stare gravă la spital să crească, astfel că a anunțat că are în vedere și suplimentarea numărului de paturi destinate acestora.
”Avem peste 100 de locuri doar pentru tratarea copiilor și vom crește numărul de paturi”, a precizat Attila.
Luni, din cei 7.884 pacienți cu Covid internați în spitale, 230 erau minori, 210 fiind internați în secții și 20 la ATI.
Unele spitale ar putea deveni iar suport Covid
În ceea ce privește transformarea unor spitale în spitale suport Covid, ministrul interimar al Sănătății a subliniat că se dorește ca în acest val 4 unitățile sanitare să aibă un flux mixt, pentru ca ceilalți bolnavi să nu aibă de suferit așa cum s-a întâmplat în valul precedent.
Însă, spune Cseke Attila, nu este exclus ca unele spitale, cum ar fi cele de boli infecțioase, să trateze doar bolnavi de Covid.
”În valul 4 dorim să păstram fluxul mixt pe spitale. Dorim să păstrăm accesul bolnavilor cronici la spital. Dar asta nu înseamna că, dacă va fi nevoie, nu o să existe situații ca unele spitale, cum ar fi cele de boli infecțioase, să fie dedicate doar Covid”, a punctat ministrul interimar al Sănătății.
Grupul de Comunicare Strategică a transmis luni că din cele 1.087 de paturi de ATI destinate pacienţilor COVID-19, doar 19 mai sunt libere.
Acestea sunt distribuite astfel: Arad – 1; Braşov -5; Constanţa – 1; Iaşi – 3; Sibiu – 3; Tulcea – 5; Vaslui - 1.
Citește și: