Octavian Jurma: Până la finalul lunii, dacă trendul nu scade, vom avea între 400 și 500 de copii internați în spitale

Octavian Jurma: Până la finalul lunii, dacă trendul nu scade, vom avea între 400 și 500 de copii internați în spitale

Medicul Octavian Jurma avertizează că infectarea copiilor devine aproape o ”obligație” în valul 4 – Delta, care rezultă din combinația prezenței obligatorii a copiilor în clase și lipsa obligației adulților de a le asigura ”siguranța maximă posibilă”, în speță, vaccinarea.

”Între siguranța copiilor și relaxarea adulților, am fost din nou de partea adulților iresponsabili. Consecințele se văd deja”, scrie medicul pe pagina sa de Facebook.

Am acceptat cu prea mare usurinta moartea parintilor si bunicilor ca pret pentru relaxarea nostra. Astfel incat pe…

Publicată de Octavian P Jurma pe Duminică, 19 septembrie 2021

În România, o țară în care prevenția este complet ignorată și obezitatea este epidemică, în care școlile și orașele nu au terenuri de sport libere pentru copii, minorii sunt mai vulnerabili la COVID-19 decat media europeană, atrage atenția el.

ADVERTISING

El observă o creștere accelerată în evoluția internării în rândul minorilor, după o săptămână încheiată cu 201 copii internați în spitale și o creștere medie cu 60% față de săptămâna trecută.

”Să ai copilul internat în spital din cauza COVID-19 este o încercare grea pentru orice familie. Să ai însă copilul internat la terapie intensivă, sa te rogi in fiecare seară să fie în viață când te trezești, este o tragedie pe care nimeni nu dorește nici măcar să și-o imagineze”, scrie el.

”Este însă un preț pe care tot mai multe familii din România îl plătesc pentru marea noastră relaxare, din care nu suntem în stare să ieșim nici măcar acum în ceasul al 13-lea. Astfel am încheiat această săptămâna cu 18 copii internați la ATI și o creștere medie cu 81% faţă de săptămâna trecută”, spune el.

ADVERTISING
FĂRĂ SCURTĂTURI. Ajungem departe

El estimează că, până la finalul lunii, dacă trendul nu scade, vom avea între 400 și 500 de copii internați în spitale, din care 40 și 50 la ATI și în 4 saptamani aceste numere se pot dubla din nou, avertizează el.

Partea bună și partea rea

În toate aceste estimări, partea bună este că, din fericire, Covid-19 rămâne o boală mult mai ușoară pentru copii decât pentru vârstnici (minorii reprezintă 0.2% din totalul celor internați).

Partea rea este că, odată internați, pronosticul lor este de doar două ori mai bun decât în cazul adulților (7% din copiii internați sunt la ATI, în vreme ce 12% din adulți internati sunt la ATI)

ADVERTISING

Iar pentru copii, România are doar 100 de paturi ATI, dar dă asigurări că-i poate primi pe cei mici și în secțiile pentru adulți.

”Problema aici este însă că paturile de adulți în ATI se epuizează mai repede decât cele pentru copii și e puțin probabil ca atunci când vor fi nevoie de ele se vor găsi cu ușurință”, spune el.

”Dacă nici datele astea nu te pot convinge că infecția e mult mai periculoasă decât vaccinul pentru copilul tau, nimic nu o sa te poată convinge”, își încheie el pledoaria.

O.D.

Citește și:


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇