Favipiravirul, un medicament care poate fi prescris de medicii de familie pacienţilor cu forme uşoare şi medii de Covid 19, la domiciliu, în faza de debut a bolii, nu se găseşte în farmacii.
Preşedintele Asociaţiei Medicilor de Familie Bucureşti-Ilfov, dr. Sanda Alexiu, a explicat pentru News.ro că Favipiravirul, spre deosebire de Remdesivir, care se administrează intravenous, presupune administrarea de pastile, lucru care este în beneficiul pacienţilor aflaţi în primele zile de boală.
Luat din timp, boala poate fi stăpânită, explică dr. Alexiu, care a luat personal acest antiviral în luna decembrie a anului trecut, când a fost diagnosticată cu boala Covid-19.
Medicamentul, prescris prin medicii de familie, ar putea fi o soluţie excelentă pentru degrevarea spitalelor supraaglomerate, în plin val 4 al pandemiei.
“Favipiravirul constă în administrarea de comprimate, de pastile, ceea ce ar fi făcut lucrurile mult mai simple, pentru că, în acest fel, puteam să tratăm încă din stadiu precoce, aşa cum se recomandă Covid 19 cu pastile, cu antiviral, mai ales la persoanele aflate la risc care să nu mai fie nevoie să ajungă în spitale, la evaluări sau la internări, pentru că, luată din timp, boala poate fi stăpânită.
Din păcate, medicamentul nu a apărut în farmacii, el a fost distribuit doar cu circuit închis în spitale, nu a mai ajuns în farmacii şi nici nu am mai putut noi să-l prescriem, aşa încât a trebuit să recurgem tot doar la medicamentele simptomatice, adică ai febră, iei ceva de febră, ai dureri de cap, iei ceva de dureri de cap şi aşa mai departe”, a explicat dr. Sandra Alexiu.
Dr. Sandra Alexiu a fost diagnosticată cu Covid 19 în luna decembrie a anului trecut şi spune că a luat antiviralul Favipiravir şi că l-a tolerat bine, fără să existe stări de rău în urma administrării.
40.000 de cutii de Favipiravir pe stoc, fără să poată ajunge în farmacii
Dragoş Damian, CEO al Terapia Cluj, spune că, dacă ar exista acest medicament în ambulatoriu, s-ar reduce presiunea enormă pe spitale, pentru că pacienţii cu forme uşoare şi medii de boală nu ar mai ajunge în ATI dacă ar primi acest medicament acasă, prin medicii de familie.
Dragoş Damian a explicat că a luat legătura cu autorităţile din Sănătate şi că acestea vor găsi o soluţie foarte repede în acest sens. Medicamentul este adus din India, iar în acest moment există deja 40.000 de cutii care pot pleca în orice moment spre farmacii.
”Noi am discutat acum cu autorităţile şi ei se regândesc la stabilirea unui protocol de lucru, în aşa fel încât acest medicament să poată fi prescris pentru forme uşoare şi medii de către medicul de familie şi să poată să fie eliberat în farmacie în baza unei reţete care să se reţină acolo ca să se facă dovada că nu s-au luat mai multe cutii.
Avem pe stoc în acest moment 40.000 de cutii şi în maximum două săptămâni putem aduce încă 50.000 de cutii. Teoretic, din punctul de vedere al stocului, nu ar trebui să existe probleme, însă până ce nu există un protocol de eliberare, de prescriere de către medicul de familie şi de eliberare în farmacie, nu putem să punem în mişcare tot angrenajul.
Eu am încredere, am discutat cu interimatul Ministerului Sănătăţii, am discutat cu specialişti de la politica medicamentului , de la Agenţia Medicamentului , au spus că se gândesc şi vor găsi o soluţie foarte repede”, a promis Dragoș Damian.