Dr. Craiu: Părinții să nu se sperie de orice muc în nas. Nu vor ajunge la ATI copiii anterior sănătoși, dar adolescenții au un risc mai mare

Dr. Craiu: Părinții să nu se sperie de orice muc în nas. Nu vor ajunge la ATI copiii anterior sănătoși, dar adolescenții au un risc mai mare

Copiii se vor infecta în număr mai mare de Covid în următoarea perioadă, dar nu vor ajunge la ATI copiii anterior sănătoși, spune medicul pediatru Mihai Craiu.

Potrivit acestuia, bebelușii și copiii cu boli grave au risc mai mare de a ajunge la terapie intensivă, iar adolescenții care fac Covid au risc crescut de sindrom inflamator multisistemic care poate să lase sechele.

”Copiii care sunt acum în terapie intensivă sunt copii care aveau anterior o afecțiune gravă, o comorbiditate foarte importantă, fie au vârste extrem de mici. La risc foarte mare sunt copiii în primele luni de viață sau cei mai mari care au boli grave", a spus medicul, pentru Digi24.

ADVERTISING

În acest sens, medicul a reiterat simptomele la care părinții trebuie să fie atenți, dar pledează pentru echilibru.

"Un părinte cu un copil absolut sănătos, care a frecventat și înainte grădinița, trebuie să aibă grijă la semnele unei boli acute febrile și să nu se sperie de orice fel de muc în nas și simptome minore respiratorii. Părinții să vorbească între ei. Dacă încep să aibă semne mai mult de 2-3 copii într-o clasă, da, trebuie să ne gândim la coronavirus. Dacă e un caz singular, e absolut improbabil”, spune el.

”Dacă apar semne de gravitate la boala febrilă respectivă, adică copil deshidratat, care nu mai bea, nu mai urinează sau copil care respiră dificil, peste 50 pe minut respirație, sau copil cu alterarea stării generale, categoric trebuie să meargă la spital.

ADVERTISING

Părinții trebuie să facă și ce făceau înainte de pandemie: pare o viroză severă, merg la doctor, pare o boală obișnuită, vorbesc cu medicul de familie și iau măsurile obișnuite", a precizat Mihai Craiu.

Dacă nu se schimbă nimic la purtatul măștii, va crește numărul de copii bolnavi

Potrivit dr. Mihai Craiu, școlile din zonele rurale vor rămâne probabil deschise, dar în orașe, unde transmiterea comunitară e foarte mare, situația va fi diferită.

"Dacă nu se schimbă absolut nimic în ceea ce privește purtatul măștii, aglomeratul la gardul școlii, probabil că o să apară multe cazuri și DSP-urile o să închidă unele clase sau chiar școli, din păcate, pentru că va crește numărul de copii”, spune medicul pediatru.

ADVERTISING

El arată spre situația din SUA, unde la o lună de la deschiderea școliilor ”vorbim de 30% din copii infectați”. El spune că și România va ajunge în același punct.

Cu toate acestea, el îi liniștește pe părinți.

Numai că de infectat se infectează, dar nu vor ajunge la ATI copiii anterior sănătoși", spune dr. Craiu.

Adolescenții au un risc mai mare. Dar și acces la vaccin

Nu același lucru îl poate spune și despre adolescenți, care, potrivit medicului, au un risc suplimentar față de copiii foarte mici.

"Ei pot face faimosul sindrom inflamator multisistemic care, desi nu e frecvent, poate evolua sever și poate să lase sechele", subliniază medicul Craiu, care atrage atenția că un copil din 10 rămâne cu unele simptome chiar și la câteva luni după ce a trecut boala.

Despre vaccinarea antigripală

În ceea ce privește vaccinarea antigripală, pediatrul Mihai Craiu pledează pentru vaccinarea copiilor mai mici de 5 ani, despre care spune că sunt la ”risc maxim de complicații” ale gripei.

”În anii anteriori au fost copii din această categorie de vârstă care au ajuns la terapie intensivă sau au decedat”, a spus el.

Citește și:


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇