Președintele Klaus Iohannis a anunţat că va participa, sâmbătă, la congresul PNL în care se alege preşedintele formaţiunii. Ar fi fost interesant pentru opinia publică să afle și la a cui invitație a răspuns președintele favorabil, acceptând să asiste la congresul liberalilor.
Logica îmi spune că a răspuns la invitația candidatului Orban, încă președinte în exercițiu, dar o inexplicabilă intuiție parcă m-ar îndemna să cred că ar fi putut răspunde la invitația îndeosebi a candidatului Cîțu, despre care aceeași păcătoasă intuiție pretinde că fără domnul Iohannis este pierdut.
Observă chiar și Gâgă cât de peste mână i-ar veni liderului de partid să-l invite pe președintele Iohannis, cel care pompează toate bulele de oxigen disponibile numai în premierul Cîțu și niciuna în candidatul Orban.
Căci ce altceva decât o uriașă bulă, plină cu oxigen, se ascunde în următoarele cuvinte rostite de președinte, ca să-l încurajeze direct pe Cîțu, dar să bată totodată șaua ca să înțeleagă liberalii ce au de făcut peste 2-3 zile, la congres.
"Îl încurajez pe Florin să continue şi să nu se teamă şi pe liberali să rămână la guvernare. (...) Florin Cîţu nu are motive să demisioneze sau să fie demis".
Nu-mi permit să-l contrazic pe domnul Iohannis, dar, dacă „Florin” nu are motive să demisioneze sau să se teamă că va fi demis, eu personal simt o nevoie năprasnică să aud din partea domnului Cîțu câte o explicație la multe situații bizare, câte i s-au întâmplat în ultima vreme, De exemplu:
Asta cu pâinea. Faptul că premierul nu mănâncă pâine nu-l scutește de obligația să cunoască dinamica prețului, măcar la alimentele de bază ale românului și îndeosebi ale celui sărac. Să nu te intereseze prețul alimentului de bază al săracului înseamnă să te situezi într-un turn de fildeș, care nu are nimic comun cu democrația și nici cu liberalismul.
Asta cu cătușele. Replica premierului „nu-mi aduc aminte” dată la întrebarea dacă i s-au pus vreodată cătușe te lasă mut. Pur și simplu, nu cred că președintele României a nominalizat un așa „uituc” ca prim ministru. Există oare un om pe lume care să nu-și aducă aminte de acel moment înfiorător al vieții când i s-ar pune, sau nu i s-ar pune, cătușele?
Asta cu minciunile prin omisiune. Demnitarul Cîțu a omis să includă în CV amănuntul incomod privind condamnarea penală suferită în SUA, după ce fusese prins cherchelit la volan sau amănuntul că n-ar fi restituit un împrumut bancar, țepuind o banca din America. Domnul Cîțu n-a omis nimic din ce l-ar putea avantaja cu privire la studiile și munca de peste hotare din SUA și a omis numai ce nu-i convine. Nota zero la integritate.
Asta cu auto-felicitările. Am înghițit multe de la domnul Florin Cîțu, dar toate au pălit în fața laudelor cu care se fudulea luna trecută, vorbind despre sine însuși: „guvernarea merge foarte-foarte bine”. Guvernarea merge de la bine în sus, dar energia se scumpește în draci, leul se prăbușește, euro se scumpește, vaccinarea dă să eșueze, valul 4 COVID ne găsește iarăși nepregătiți, iar premierul se ocupă cam 20% de guvern și în rest numai de congresul partidului. Ghici de ce merge așa rău guvernarea care merge foarte-foarte bine.
Asta cu puterea de cumpărare. Citez din nou dintr-o declarație a domnului Cîțu, dată cu puțin înainte de creșterea dramatică a prețului la energie: „INS a anunţă o creştere semnificativă a puterii de cumpărare cu 8,4%. (…) Cu un venit mai mare se pot cumpăra, pe bune, mai multe lucruri. Asta înseamnă guvernare liberală, putere de cumpărare mai mare pentru toţi românii. Am luat cele mai bune măsuri pentru economie şi se vede”. Între timp, toate prețurile au luat-o razna.
Asta cu pisica moartă aruncată peste gard. Pisici moarte – la figurat, desigur – sunt multe în curtea Guvernului. Dar pisoiul numit inflație este atât de incomod, încât domnul Cîțu a hotărât să-l arunce în curtea BNR. Iarăși citez dintr-o declarație făcută recent la Iași: „Am încredere că Banca Naţională va găsi soluţia pentru a tempera dinamica inflaţiei”. Hai, că-i nostim! Dinamica inflației depinde de munca Guvernului și de profesionalismul premierului, nu al Băncii Naționale.
Asta cu pandemia. Mi se pare o sfidare să le limitezi românilor activități în spații închise la nu mai mult de 100-150-200 de participanți, iar la propriul congres să chemi, în plină pandemie, 5.000 (cinci mii) de participanți, sub pretext că sala are 10.000 de locuri. A propos, dețin organizatorii aviz sau autorizație ISU pentru cele 10.000 de locuri?
Poate toate acestea nu sunt motive ca domnul Cîțu să demisoneze sau să fie demis, așa cum apreciază președintele Iohannis. Dar toate acestea necesită din partea prim ministrului explicații clare, pe care nu le-a dat până acum. Poate le va da după congres, când se va vedea cu toți sacii în căruță, dacă va fi ales lider.
Dacă nu, atunci nu mă va mai interesa deloc acest domn Cîțu.
Citeşte şi: