Copiii între 6 şi 12 ani nu se pot vaccina, dar trebuie să prezinte certificat verde. Rafila: Nu se respectă recomandările Comisiei Europene

Copiii între 6 şi 12 ani nu se pot vaccina, dar trebuie să prezinte certificat verde. Rafila: Nu se respectă recomandările Comisiei Europene

Copiii sub 12 ani ar trebui scutiţi de prezentarea certificatului verde electronic, în condiţiile în care nu există asemenea recomandări ale Comisiei Europene pentru această categorie de vârstă şi pentru că nici nu este posibilă vaccinarea pentru ei, susţine deputatul PSD Alexandru Rafila.

Rafila a explicat, luni, într-o conferinţă de presă, că sunt câteva lucruri în neregulă legate de modul cum vor fi utilizate aceste certificate verzi.   

"Sunt câteva lucruri care nu sunt în regulă apropo de modul în care va fi utilizat acest certificat verde şi vă spun acest lucru pentru că recomandări ale Comisiei Europene sau practica din ţările europene nu este respectată, în sensul că nu există nicio precizare referitoare la copiii cu vârsta mai mică de 12 ani.

ADVERTISING

Copiii cu vârsta mai mică de 12 ani ar trebui să fie scutiţi de prezentarea acestor certificate sau lucrurile legate de testare pentru că nici din punct de vedere practic nu este posibilă testarea a milioane de copii”, a declarat Rafila, citat de News.ro.

Nu este posibilă testarea a milioane de copii

El a precizat că România nici nu ar putea testa copiii sub 12 ani, deoarece nu are această capacitate.   

"O familie, părinţii sunt vaccinaţi, au un certificat verde, vor să meargă copilul lor la cofetărie sau vor să meargă la un film sau vor să meargă să vadă un spectacol de teatru pentru copii, nu pot face acest lucru decât dacă copilul lor este testat ori lucrul ăsta gândiţi-vă că sunt vreo aproape două milioane de copii în această situaţie, ar însemna să putem să îi testăm de trei ori pe săptămână, deci cam 5-6 milioane de teste săptămânal, în condiţiile în care în momentul de faţă numărul de teste care se face săptămânal la nivel naţional pentru toate categoriile e de vreo 350.000”, a precizat Rafila.   

ADVERTISING
FĂRĂ SCURTĂTURI. Ajungem departe

El a menţionat că aceste scăpări ale hotărârii Comitetului Naţional pentru Situaţii de Urgenţă trebuie corectate de îndată şi nu trebuie restricţionat accesul copiilor la diverse activităţi.

"Destul că suntem într-o situaţie în care ei s-ar putea să nu meargă la şcoală. Şcoala online are un impact nefavorabil asupra dezvoltării psihologice şi fizice a copiilor. Mai adoptăm o măsură care să-i îi izoleze şi mai mult în case pe copii, lucrul acesta nu este acceptabil.

În momentul de faţă nu există capacitate în România pentru un număr aşa de mare de teste şi mă refer la testarea în laboratoare autorizate care să poată să bage datele personale în sistem", a menţionat deputatul PSD.

ADVERTISING

Potrivit acestuia, dacă se doreşte să se răspundă unor cerinţe de sănătate publică, testele trebuie să aibă o calitate corespunzătoare şi să se găsească pe lista Centrului European al Bolilor.

"Să nu mai cumpărăm teste cu calitate dubioasă, care ar putea avea un impact nefavorabil asupra sănătăţii publice. (…) Este necesară o lege pentru a reglementa această situaţie", a subliniat Alexandru Rafila, citat de Agerpres.

Doar copiii sub 6 ani nu au nevoie de certificat verde

Guvernul a aprobat în ședința vineri, printr-o hotărâre, noi măsuri pentru desfășurarea unor activități în condiții de siguranță sanitară.

Mai exact, în județele/localitățile în care incidența cumulată la 14 zile este mai mare de 3 la mia de locuitori și mai mică sau egală cu 6 la mie, noile norme prevăd că la cimena, teatru, restaurant, sala de sport etc pot merge doar persoanele vaccinate, care au trecut prin boală în ultimele 6 luni sau care prezintă rezultatul negativ al unui test RT-PCR nu mai vechi de 72 de ore sau test antigen rapid nu mai vechi de 48 de ore.

Obligația de a prezenta testul nu se aplică în cazul copiilor sub 6 ani, însă se aplică celor între 6 şi 12 ani, care nu se pot vaccina pentru că nu există încă vaccin aprobat pentru ei.

Vestea bună de azi este că Pfizer anunță că vaccinul său este sigur pentru copiii între 5 și 11 ani


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇