Ce i-a cerut Erdogan lui Rutte pentru a-i da votul pentru șefia NATO (Foto & Video)

Ce i-a cerut Erdogan lui Rutte pentru a-i da votul pentru șefia NATO (Foto & Video)

Mark Rutte, candidat pentru postul de secretar general al NATO, s-a întâlnit, vineri, cu preşedintele Recep Tayyip Erdogan, Turcia fiind, alături de Ungaria, una dintre cele două țări care nu și-au anunțat până acum susținerea față de premierul olandez.

La finalul întâlnirii, cei doi s-au afișat zâmbind și strângându-și mâinile. De asemenea, Erdogan a postat imagini de la întâlnire în care cei doi discută relaxați sau chiar râd în hohote. Președintele Turciei a vorbit și despre cele mai importante subiecte discutate.

ADVERTISING
  • Lupta împotriva terorismului a fost unul dintre subiectele principale de discuție.
Cumhurbaşkanı Erdoğan ile Hollanda Başbakanı Mark Rutte'den ortak basın toplantısı #CANLI

„I-am spus că, în conformitate cu spiritul Alianţei, nicio organizaţie teroristă, în special PKK şi asociaţii săi, nu trebuie tolerată", a spus, Erdogan, aflat alături de Mark Rutte în fața jurnaliştilor, informează AFP.

PKK (Partidul Muncitorilor din Kurdistan), considerat un grup terorist de Turcia şi aliaţii săi occidentali, conduce o insurgenţă de decenii ce urmăreşte o mai mare autonomie pentru minoritatea kurdă din sud - estul teritoriului turc.

ADVERTISING
  • Erdogan a mai spus că este "imperativ ca noul secretar general să depună eforturi intense pentru a elimina sancţiunile, restricţiile şi obstacolele din domeniul industriei de apărare în rândul aliaţilor".


Preşedintele României Klaus Iohannis este, de asemenea, candidat la funcţia de secretar general al NATO, iar preşedintele Erdogan a declarat că l-a informat pe acesta săptămâna trecută despre cererile Turciei în timpul unei convorbiri telefonice.

ADVERTISING

Erdogan nu a dezvăluit alegerea Turciei între cei doi candidaţi, dar a subliniat că decizia sa se va baza pe „raţiune", în timp ce i-a urat, zâmbind, lui Mark Rutte succes în "noua sa călătorie", informează Agerpres.

Şeful în exerciţiu al guvernului olandez este pentru moment cel mai bine plasat pentru a îl înlocui pe norvegianul Jens Stoltenberg în fruntea Alianţei Nord-Atlantice, după ce Statele Unite, Regatul Unit şi Germania şi-au anunţat sprijinul pentru candidatura sa.

Ungaria a anunţat însă că nu îl va sprijini pe Rutte, care a reclamat declinul respectării principiilor democratice sub regimul premierului Viktor Orban.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇