Liderul UDMR, Kelemen Hunor, nu înțelege motivația președintelui Klaus Iohannis de a deveni secretar general al NATO.
Potrivit acestuia, secretarul general al NATO nu poate să țină cu țara din care provine, pentru că e o responsabilitate mult mai mare, globală.
„Dorește să fie șef, secretar general al NATO, atât am înțeles eu. Am verificat cât am putut eu verifica, dar în istoria NATO nu a fost niciodată competiție pentru această funcție, s-a negociat discret și a fost numit un secretar susținut de toți din alianță. Era și normal să fie așa, că nu e job într-o firmă privată sau la o instituție publică, vorbim de o alianță militară.
Acolo, fără americani nu poți să iei decizie, fără Franța, fără Marea Britanie, puterile nucleare, nu poți să te impui. Poți să blochezi, să încurci un pic socotelile. Nu cred că e vorba de România când candidează Klaus Iohannis, eu cred că e vorba mai degrabă de Klaus Iohannis. Nu cred că el pleacă de la această premisă….A și spus că Europa Centrală, Europa de Est, fostul bloc comunist, n-a vorbit de România, că trebuie să obțină ceva.
Sigur, dacă un fost președinte al României ajunge în această funcție poate să ne ajute, dar secretarul general al NATO nu poate să țină cu țara din care provine, pentru că e o responsabilitate mult mai mare, globală. Nu știu dacă e pregătit să poarte o responsabilitate globală. Ar fi trebuit să fie mult mai direct, transparent și sincer cu cei care l-au votat”, a spus Kelemen Hunor, la Digi24.
- Mai e Iohannis în vreo cursă pentru NATO? Ce înseamnă jocul pentru compensații și cât e în numele României Interviu
- Americanii îl susțin "pe deplin" pe Mark Rutte la șefia NATO și pentru "prietenul" Iohannis au "cel mai mare respect"
Liderul UDMR susţine că nu trebuie subestimat premierul Olandei, Mark Rutte, în acest context, fiind experimentat și „cel mai cinic politician din Europa”.
„Aici nu se va vota, se va negocia și cineva va renunța sau se va găsi al treilea candidat. Mark Rutte e experimentat, e cel mai cinic politician din Europa. Nu a câștigat niciodată o alegere și 12 ani a fost premier. Să nu subestimăm capacitatea lui de a aduna până la urmă voturile celorlalți, mai puțin al lui Klaus Iohannis”, mai afirmă Kelemen.
Preşedintele Klaus Iohannis a refuzat, miercuri, să dea detalii despre discuţiile pe care le poartă referitoare la candidatura sa la şefia NATO.
Şeful statului a fost întrebat despre faptul că nu au fost opinii din partea aliaţilor privind candidatura sa şi de ce se întâmplă acest lucru.
„În ce priveşte NATO, discuţii se poartă, sunt foarte intense, dar aceste discuţii sunt altfel decât la alte formate.
Chestiunile NATO nu se discută în public, nu se fac publice. Deci continuăm ca şi până acuma. Am avut câteva discuţii bune, în plan diplomatic. Se continuă şi vom vedea când vom avea un rezultat”, a afirmat Klaus Iohannis.
Pe 3 aprilie, președintele a declarat că nu intenţionează să îşi retragă candidatura pentru funcţia de secretar general al NATO şi nici să negocieze o altă funcţie la nivel european.
Decizia privind noul șef al NATO va fi luată la summit-ul din vară de la Washington.