Americanii îl susțin "pe deplin" pe Mark Rutte la șefia NATO și pentru "prietenul" Iohannis au "cel mai mare respect"

Americanii îl susțin "pe deplin" pe Mark Rutte la șefia NATO și pentru "prietenul" Iohannis au "cel mai mare respect"
Sprijină jurnalismul independent
Donează acum

Americanii anunţă că îl susţin „pe deplin” pe Mark Rutte la şefia NATO, iar pentru „prietenul” Klaus Iohannis au „cel mai mare respect”.

Declaraţia aparţine ambasadorului SUA la NATO, Julianne Smith.

„Cred că sunteţi conştienţi de faptul că poziţia SUA este că îl susţinem pe deplin pe Mark Rutte ca viitor secretar general, dar avem cel mai mare respect şi pentru prietenul nostru, preşedintele Iohannis, şi apreciem că a intrat în competiţie şi îi dorim toate cele bune, în timp ce noi continuăm să dezbatem această problemă (alegerea viitorului secretar general - n.r.ed) în cadrul Alianţei”, a spus Julianne Smith.

ADVERTISING

În prezent, ambasadorii celor 32 de ţări membre NATO discută şi dezbat argumentele pro şi contra celor doi candidaţi.

„Noi, toţi cei 32 de ambasadori de aici, din cadrul NATO, suntem în toiul căutării unor potenţiali succesori (pentru actualul secretar general Jens Stoltenberg - n.r.). Şi există doi candidaţi oficiali, după cum ştiţi. Îi avem pe Mark Rutte din Olanda şi pe preşedintele Iohannis din România. Există o dezbatere în curs de desfăşurare în cadrul Alianţei cu privire la calificările acestor doi lideri foarte impresionanţi şi vom continua să dezbatem argumentele pro şi contra ale acestor două persoane până când vom ajunge la un consens asupra unuia dintre ei”, a declarat ambasadorul.

ADVERTISING

Julianne Smith „speră” ca în săptămânile următoare să se ajungă la un consens, dar a precizat că nu se ştie care va fi momentul exact.

„Cu siguranţă, dorim să ajungem la o decizie în această privinţă cât mai curând posibil. Cred că cel mai târziu am dori ca acest lucru să fie rezolvat până la summit-ul de la Washington (din iulie - n.red.)”, a punctat ambasadorul, menţionând că „asta este tot ce poate spune în acest moment”.

Citește analiza Ioanei Ene Dogioiu: Nu România a fost în Zanzibar. Ce nu câștigăm, dar putem pierde de pe urma aventurii NATO a lui Klaus Iohannis

ADVERTISING

Luna trecută, preşedintele Klaus Iohannis a anunţat că a decis să intre în competiţie pentru funcţia de secretar general al NATO.

În momentul în care Iohannis a făcut anunţul, cel puţin 20 dintre cei 32 de membri ai NATO, între care cei mai importanţi membri occidentali - SUA, Marea Britanie, Franţa şi Germania -, îşi anunţaseră deja sprijinul pentru Mark Rutte.

Şi ambasadorul Marii Britanii la București, Giles Matthew Portman, a reafirmat recent poziția țării sale în privința noii conduceri a NATO. Astfel, votul Londrei va fi dat tot premierului olandez Mark Rutte.

Iohannis ar putea câştiga însă teren mai ales în rândul esticilor, în condiţiile în care Ungaria şi Bulgaria, cărora li s-ar putea adăuga Turcia, au anunţat deja că nu sunt de acord cu olandezul Rutte în fruntea NATO.

Iohannis are miercuri o seară încărcată, pentru că îi va primi la Cotroceni pe președintele Consiliului European, Charles Michel, dar și pe premierii din Ungaria – Viktor Orban, Belgia – Alexander De Croo și Croația – Andrej Plenkovic, ocazie cu care se va putea vorbi şi despre candidatura sa la NATO, deşi pe agenda oficială sunt trecute doar chestiuni legate de UE.

Pentru obţinerea poziţiei de secretar general al NATO este nevoie de consens, votul presupunând unanimitate.

Mandatul actualului secretar general al NATO, Jens Stoltenberg, deja prelungit de două ori, se încheie în luna octombrie.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇