Marea Britanie nu-l votează pe Iohannis la șefia NATO. Ambasadorul Portman: Există o majoritate pentru Rutte

Marea Britanie nu-l votează pe Iohannis la șefia NATO. Ambasadorul Portman: Există o majoritate pentru Rutte

Ambasadorul Marii Britanii la București, Giles Matthew Portman, a reafirmat poziția țării sale în privința noii conduceri a NATO.

Astfel, votul Londrei va fi dat premierului olandez demisionar Mark Rutte, și nu lui Klaus Iohannis.

„În primul rând trebuie să spun că președintele Iohannis este un om de stat foarte respectat în Marea Britanie și am avut ocazia să mă întâlnesc cu președintele de două ori în acest an deja. Asta este clar.

În ceea ce privește secretarul general NATO, am avut deja un alt candidat înainte de candidatura președintelui Iohannis, premierul olandez Mark Rutte. Și Marea Britanie deja a spus că susține candidatura lui Rutte.

ADVERTISING

Trebuie să vedem cum continuă discuțiile. Cred că este clar că Mark Rutte este un om de stat, de asemenea, foarte important și impresionant, are experiență. Președintele Iohannis, de asemenea. Dar, cum am spus, Rutte a candidat mai devreme și cred că există o majoritate pentru Rutte”, a declarat ambasadorul Portman sâmbătă, la ȘtirileProTV.

El a insistat că la acest moment unitatea Alianței este cea mai importantă. Când i-a fost adus în atenție că nu există unitate nici în ceea ce privește alegerea unui nou secretar general, dar nici în ceea ce privește strategia pentru Ucraina - cu referire la măsurile propuse de președintele francez Emmanuel Macron -, diplomatul a insistat că Alianța este puternică.

ADVERTISING

„Cred că situația este clară, cred personal că cel mai important că este să avem o decizie rapidă și ca NATO să rămână unită.

Acestea sunt discuții foarte importante. Eu cred personal că NATO este foarte puternică, mult mai puternică decât Rusia. Economiile noastre sunt de asemenea mult mai puternice și valorile noastre sunt mai puternice, de asemenea. Așa că sunt optimist”, a mai spus Portman.

Citește analiza Ioanei Ene Dogioiu: Nu România a fost în Zanzibar. Ce nu câștigăm, dar putem pierde de pe urma aventurii NATO a lui Klaus Iohannis

ADVERTISING

Candidatura lui Iohannis

Amintim că Iohannis și-a anunțat oficial candidatura pe 12 martie. Cu aproape trei săptămâni înainte, pe 22 februarie, în ziua în care atât SUA, cât și Marea Britanie au anunțat că îl susțin pe Rutte pentru a-i succeda lui Jens Stoltenberg în funcția de secretar general al NATO, informația că România ar urma să-l propună pe Klaus Iohannis pentru post, a apărut doar pe surse, presa străină remarcând că șeful statului român complică lucrurile.

Bloomberg scria atunci că Rutte este văzut de luni bune drept favorit, însă există și câțiva membri ai Alianței care nu sunt de acord, în special cei de pe Flancul Estic, care vor o mai bună reprezentare. În orice caz, susținerea oficială a lui Rutte de către americani și britanici a reprezentat un semnal clar, menit tocmai să descurajeze alte candidaturi. De altfel, câteva zile mai târziu, o altă voce puternică în NATO, Franța, anunța susținerea pentru Rutte.

Mandatul lui Jens Stoltenberg la NATO se încheie pe 1 octombrie. Alegerile noastre prezidențiale au fost devansate și vor avea loc în septembrie, pe 15 primul tur, pe 29 al doilea tur, însă mandatul lui Klaus Iohannis la Cotroceni se încheie oficial pe 21 decembrie 2024.

Cu doar câteva ore înainte să-și anunțe candidatura, Iohannis le spusese jurnaliștilor că are de gând să-și ducă mandatul la bun sfârșit.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇