SUA și Marea Britanie anunță oficial pe cine susțin la șefia NATO. Pe surse se aude că Iohannis complică lucrurile cu o candidatură. UPDATE Ce șanse are potrivit Bloomberg și o reacție de la Guvern

SUA și Marea Britanie anunță oficial pe cine susțin la șefia NATO. Pe surse se aude că Iohannis complică lucrurile cu o candidatură. <span style="color:#990000;">UPDATE</span> Ce șanse are potrivit Bloomberg și o reacție de la Guvern

Marea Britanie și Statele Unite au anunțat joi, oficial, că îl susțin pe premierul olandez demisionar Mark Rutte pentru a-i succeda lui Jens Stoltenberg în funcția de secretar general al NATO, plasându-l pe acesta într-o poziție de favorit la obținerea postului. Însă pe surse se aude că România ar urma să-l propună pe Klaus Iohannis pentru post, complicând, astfel, lucrurile.

„Președintele Biden susține ferm candidatura premierului Rutte pentru a fi următorul secretar general al NATO”, a declarat un oficial american, potrivit Reuters. „Premierul Rutte are o înțelegere profundă a importanței alianței, este un lider și un comunicator înnăscut, iar conducerea sa ar servi bine alianței în acest moment critic”, a mai arătat oficialul, potrivit Mediafax.

În funcție de rezultatul alegerilor prezidențiale americane din noiembrie, următorul șef al NATO ar putea avea de-a face cu un al doilea mandat al lui Donald Trump, care recent a pus din nou sub semnul întrebării angajamentul său față de apărarea aliaților din NATO.

ADVERTISING

Trump a atras critici acerbe din partea oficialilor occidentali la începutul acestei luni pentru că a sugerat că nu va proteja țările care nu reușesc să îndeplinească obiectivele de cheltuieli de apărare ale alianței.

Rutte însă a declarat recent că Europa ar trebui „să înceteze să se mai plângă" în legătură cu Trump și să se concentreze în schimb pe ceea ce ar putea face pentru Ucraina.

„Trebuie să lucrăm cu oricine se află pe ringul de dans", a declarat Rutte la Conferința de Securitate de la Munchen.

Rutte, în vârstă de 57 de ani, și-a anunțat în mod neașteptat plecarea din politica olandeză în iulie, dar rămâne în funcție ca premier interimar, în timp ce negocierile privind formarea guvernului continuă în urma alegerilor din 22 noiembrie.

Candidatura lui Iohannis și șansele sale, potrivit Bloomberg

UPDATE 1: Jurnalista Jennifer Jacobs, corespondent al Bloomberg la Casa Albă, spune că sursele sale i-au spus că România îl împinge pe Klaus Iohannis pentru post.

ADVERTISING

„România a notificat alte state membre NATO că are de gând să-l nominalizeze pe președintele său, Klaus Iohannis, ca și candidat pentru postul de secretar general. Asta va complica eforturile altor aliați de a-l instala pe Mark Rutte în funcție", a scris jurnalista pe Twitter.

Ulterior, un articol pe această temă a fost publicat în Bloomberg, care calculează și șansele celor doi. Rutte este văzut de luni bune drept favorit, însă există și câțiva membri dintre cei 31 ai Alianței care nu sunt de acord, în special cei de pe Flancul Estic, care vor o mai bună reprezentare. De exemplu, Turcia i-a cerut asigurări clare lui Rutte că nu va lua decizii doar în acord cu ceea ce doresc statele care sunt și membri UE.

Bloomberg a încercat să obțină o reacție de la Cotroceni, însă nu a reușit. Iar singurul comentariu al purtătorului de cuvânt al lui Rutte a fost că aliații sunt cei care decid cine va fi următorul secretar general.

ADVERTISING

Publicația a obținut însă reacții de la oficiali americani și europeni, care consideră că șansele lui Iohannis sunt mici și tot ce face este să prelungească procesul înainte ca Rutte să câștige într-un final.

Doi oficiali americani care au ales să-și păstreze anonimatul au spus că președintele Joe Biden îi apreciază pe ambii candidați, însă deja a anunțat susținerea pentru Rutte.

De altfel, anunțul de joi din partea SUA și a Marii Britanii a vizat exact descurajarea altor potențiali candidați, pentru a evita o luptă pentru putere în vremuri atât de tulburi. Și premierii din Letonia și Estonia menționaseră posibilitatea de a candida, dar în cele din urmă au renunțat.

Cei de la Bloomberg amintesc că Iohannis declarase la începutul lunii, la Bruxelles, că ar fi inadmisibil ca nicio funcție de top unde sunt schimbări anul acesta să nu fie ocupată de cineva din Europa de Est, unde membrii NATO se simt neglijați de conducerea Alianței.

Publicația amintește și că România și-a mărit semnificativ cheltuielile pentru apărare în ultimii ani, până la 2,5% din PIB, peste ținta NATO de 2%. Pentru asta Iohannis chiar a fost lăudat de Trump în timpul mandatului la Casa Albă.

Însă, spun autorii articolului, candidatura președintelui României va fi greu de impus, având în vedere că numărul doi din NATO este la acest moment Mircea Geoană.

Reacția de la Guvern și de la NATO

UPDATE 2: Întrebat pe acest subiect, purtătorul de cuvânt al Guvernului Mihai Constantin a spus că, în prezent nu are date.

„Cred că împreună cu dumneavoastră am văzut o dezvoltare a unui subiect, chiar în această după-amiază, despre ce se va întâmpla cu viitorul secretar general al NATO, cine va ocupa această poziţie. Am fost întrebat şi de alţi colegi ai dumneavoastră, inclusiv care scriu pentru presa internaţională. Este un subiect de interes nu numai în România, evident, dar în clipa de faţă în numele Guvernului nu am date pentru a comunica pe acest subiect”, a afirmat Mihai Constantin, la finalul şedinţei de joi a Guvernului, potrivit News.ro.

Chestionat cine face această nominalizare din partea României, el a răspuns: „Acum nu cred că fiecare membru NATO trebuie să facă o nominalizare pentru Secretariatul General”.

„La nivel de NATO, din câte ştiu eu, deciziile se iau în unanimitate. Sunt discuţii politice care nu se pripesc, mai ales că vorbim despre cea mai înaltă funcţie din această organizaţie esenţială, în special în contextul pe care îl trăim de astăzi şi o să vedem. Dacă vom avea informaţii publice despre asta, cu siguranţă le voi putea comunica”, a completat Constantin.

UPDATE 3: NATO a refuzat să comenteze informaţiile Bloomberg potrivit cărora România i-ar fi notificat pe aliaţi că propune candidatura preşedintelui Klaus Iohannis pentru funcţia de secretar general al NATO. În schimb, într-un răspuns pentru News.ro, biroul de presă al NATO îndrumă către autorităţile române pentru a obţine un comentariu pe marginea acestui subiect.

„Vă îndrumăm către autorităţile române, pentru orice comentariu pe care îl pot avea”, a declarat Daniele Riggio, ofiţer de presă la Biroul de Diplomaţie Publică al NATO.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇