Generalul Ciucă, despre candidatura lui Iohannis la șefia NATO: E sprijinită de realizările Armatei Române

Generalul Ciucă, despre candidatura lui Iohannis la șefia NATO: E sprijinită de realizările Armatei Române

Liderul PNL, generalul Nicolae Ciucă, susţine că actuala candidatură pentru șefia NATO a preşedintelui Klaus Iohannis este sprijinită de realizările Armatei Române din ultimii 20 de ani.

„Este vorba de asumarea unei responsabilităţi la nivelul Alianţei Nord-Atlantice după 20 de ani de când România a devenit membru cu drepturi depline al NATO şi, în felul acesta, această candidatură este sprijinită de tot ceea ce a realizat Armata Română în aceşti 20 de ani, de efortul pe care l-a făcut Armata Română şi România prin participarea la toate angajamentele la care Alianţa a fost implicată.

ADVERTISING

Sigur, nu este vorba doar de Armata Română, pentru că trebuie să vedem aici întreg sistemul de apărare, ordine publică şi siguranţă naţională, care a avut o contribuţie esenţială în realizarea acestei imagini de pilon, de pivot de stabilitate în regiunea Mării Negre pe Flancul de est şi, desigur, în interiorul Alianţei Nord-Atlantice", a explicat Ciucă, într-o declaraţie de presă susţinută la sediul PNL şi citată de Agerpres.

Amintim că, în anii 2002-2004, Ciucă a fost comandant al batalionului românesc participant la misiunea Enduring Freedom din Afganistan şi apoi comandant al batalionului de infanterie participant la misiunea din Irak.

ADVERTISING

Urmează negocieri între țările membre, iar decizia privind noul șef al NATO va fi luată la summit-ul din vară de la Washington.

Nicolae Ciucă a adăugat că ţara noastră va veni "cu argumente cât se poate de solide în ceea ce înseamnă necesitatea unei perspective a ţărilor din Europa Centrală şi de Est la conducerea Alianţei Nord-Atlantice".

Întrebat care sunt şansele preşedintelui Klaus Iohannis, Ciucă a răspuns: "Pentru oricare dintre candidaţi există nevoia unui consens, ca atare fiecare dintre candidaţi va veni cu argumente".

"Ţările care vor sprijini candidatura de o parte sau de alta vor avea propriile argumente. În final, sigur se va ajunge la o decizie care se va stabili la nivelul liderilor NATO la summit-ul din luna iulie de la Washington", a mai spus Ciucă, citat de Mediafax.

ADVERTISING

"Salut decizia preşedintelui României de a candida pentru funcţia de secretar general al NATO. PNL susţine nemijlocit acest demers al şefului statului, care ar putea intra în istorie drept primul secretar general al Alianţei Nord-Atlantice provenit din Europa de Est. Este un moment care marchează modul în care România poate fi reprezentată, la 20 de ani de la aderarea la NATO", a scris Nicolae Ciucă şi pe Facebook.

Klaus Iohannis a anunţat oficial, marţi, că a decis să intre în competiţia pentru funcţia de secretar general al NATO.

"Îmi asum această candidatură în numele României, cu toată responsabilitatea, iar această decizie are la bază performanţa României, experienţa acumulată pe parcursul celor două mandate de preşedinte al României, înţelegerea profundă a provocărilor cu care se confruntă NATO, Europa, şi în special regiunea noastră, şi angajamentul meu ferm faţă de valorile şi obiectivele fundamentale ale NATO”, a subliniat preşedintele.

"Cred că este momentul ca ţara noastră să îşi asume o şi mai mare responsabilitate în cadrul structurilor euro-atlantice", este modul în care şeful statului îşi explică această candidatură.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇