Iohannis: România nu va trimite combatanți în Ucraina (Video)

Iohannis: România nu va trimite combatanți în Ucraina (Video)

Președintele Klaus Iohannis a comentat, marți, declarația președintelui francez Emmanuel Macron referitoare la trimiterea de trupe în Ucraina, anunțând că România nu va face acest lucru.

Jurnaliștii au profitat de ocazia conferinței comune susținută de șeful statului împreună cu omologul său din Muntenegru Jakov Milatović, la Palatul Cotroceni și l-au întrebat pe acesta cum vede declarația făcută de Macron pe 27 februarie.

„O posibilă trimitere de combatanți în Ucraina nu poate fi luată în considerare sub mandat NATO, pentru că Ucraina nu este aliat NATO. În rest, dacă există înțelegeri bilaterale între un stat și Ucraina, pe orice temă, atunci aceste chestiuni țin strict de înțelegerea respectivă bilaterală.

ADVERTISING

România nu va trimite combatanți în Ucraina, noi sprijinim Ucraina în foarte multe feluri și vom continua, așa cum am făcut-o până acum. Am spus-o de multe ori și îmi face plăcere să o repet, România este alături de Ucraina și de ucraineni și vom continua sprijinul nostru atât timp cât va fi nevoie”, a răspuns președintele.

Declarații de presă comune cu Preşedintele Muntenegrului, Jakov Milatović

Amintim că și Iohannis a fost prezent la conferința de la Paris după care președintele francez, a încălcat un tabu, și a vorbit de trimiterea de trupe occidentale în Ucraina, deşi a recunoscut că nu există un consens pe această temă.

ADVERTISING
FĂRĂ SCURTĂTURI. Ajungem departe

Macron le-a cerut atunci colegilor europeni să-și amintească faptul că la începutul războiului spuneau că vor ajuta Ucraina doar umanitar, iar apoi au ajuns să trimită și armele, munițiile și tehnica militară despre care spuseseră că nu o vor face niciodată.

„Mulţi din jurul acestei mese au spus că 'vom oferi căşti şi saci de dormit', iar acum spun că trebuie să facem mai mult pentru a obţine rachete şi tancuri. Trebuie să fim umili şi să ne dăm seama că (întotdeauna) am întârziat şase-opt luni", a spus atunci Macron.

ADVERTISING

Atât șeful NATO, cât și liderii europeni, s-au grăbit să-l contrazică și au anunțat că nu vor trimite soldați să lupte în Ucraina.

Rusia a folosit prilejul și a susținut că declarația lui Macron e dovada a ceea ce Kremlinul spune de 2 ani de zile, și anume că Rusia luptă în Ucraina cu „Occidentul colectiv".


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇