Klaus Iohannis a scris în Politico un decalog pentru viitorul NATO

Klaus Iohannis a scris în Politico un decalog pentru viitorul NATO

În ziua în care a anunţat oficial că a decis să intre în competiţia pentru şefia NATO, Klaus Iohannis a publicat un amplu editorial în revista Politico, în care îşi expune viziunea pentru viitorul alianţei militare.

Preşedintele pune pe tapet mai întâi problemele de securitate şi riscurile cu care are de-a face NATO în prezent, subliniind în special ameninţarea Rusiei. Aşa că NATO trebuie să se schimbe și să se adapteze.

În acest sens, Iohannis propune un decalog pentru NATO, care ar presupune:

1. Accelerarea îndeplinirii celor trei sarcini cheie ale NATO prin consolidarea capabilităţilor de descurajare şi apărare în conformitate cu deciziile luate la Madrid şi Vilnius, intensificarea cooperării prin construirea unei agende mai ambiţioase în acest domeniu şi dezvoltarea eforturilor privind gestionarea crizelor în vederea promovării stabilităţii şi securităţii în regiunile de interes strategic pentru alianţă.

ADVERTISING

2. Sprijinirea în continuare a Ucrainei atât timp cât este nevoie, precum şi susţinerea parcursului său gradual de a deveni stat NATO şi UE.

3. Îmbunătăţirea interoperabilităţii forţelor NATO şi dezvoltarea rapidă a unei baze industriale de apărare în întreaga alianţă, cu încurajarea industriei de apărare din Europa.

4. Încurajarea atingerii cât mai rapid posibil a obiectivului de a investi 2% din PIB în apărare de către toate statele membre NATO şi alocarea a 20% din cheltuieli pentru achiziţii de echipamente militare majore.

5. Creşterea rezilienţei NATO şi a ţărilor membre în faţa atacurilor hibride şi cibernetice pentru protejarea infrastructurii critice.

6. Consolidarea parteneriatelor transatlantice prin intensificarea consultărilor şi a coordonării cu toate organismele relevante ale NATO.

7. Consolidarea parteneriatului strategic NATO-UE.

ADVERTISING
FĂRĂ SCURTĂTURI. Ajungem departe

8. Accelerarea transformării digitale şi a investiţiilor în inovaţie având în vedere dezvoltarea tehnologiilor perturbatoare precum inteligenţa artificială.

9. Acordarea unei importanţe şi mai mari rolului NATO ca forum pentru consultări, coordonare şi pregătire în domeniul controlului de arme, dezarmării şi non-proliferării.

10. Evaluarea continuă a metodelor de lucru ale Alianţei şi asigurarea unei reprezentări geografice echilibrate în deliberări şi pregătirea deciziilor”.

Iată ce scrie preşedintele înainte de acest decalog:

"Timp de 75 de ani, NATO a reușit să descurajeze agresiunea și să asigure pacea în zona euro-atlantică, în timp ce susține democrația și libertatea în întreaga Europă și America de Nord.

NATO a fost crucial în protejarea și promovarea intereselor noastre de securitate și a valorilor comune - cele ale democrației, libertăților individuale și statului de drept - așa cum sunt consacrate în Tratatul Atlanticului de Nord. Mai mult, atracția sa a condus la valuri succesive - și de succes - de extindere, evidențiind relevanța sa continuă pentru toți cei care doresc să trăiască în libertate și securitate.

ADVERTISING

Solidaritatea, unitatea și coeziunea sunt fundamentul NATO, potrivite pentru un mediu în continuă evoluție, datorită deceniilor de transformare și adaptare semnificativă. Legătura transatlantică este și va rămâne, în centrul său, susținută de angajamentul ferm consacrat în clauza de apărare colectivă a Articolului 5 al Tratatului de la Washington.

Cu toate acestea, astăzi ne confruntăm cu amenințări și provocări din toate direcțiile, inclusiv cu revenirea războiului pe continentul european - o realitate pe care o consideram pentru totdeauna rămasă în paginile istoriei. Una dintre lecțiile importante pe care le-am învățat este că, cu cât este mai puternică Europa în cadrul NATO, cu atât mai sigură devine întreaga alianță.

În acest sens, intrarea recentă a Finlandei și Suediei a demonstrat vitalitatea NATO - și că ușa noastră rămâne deschisă.

NATO are forța și capacitatea necesare pentru a depăși orice obstacol. Şi vom face asta plecând de la angajamentele noastre, realizările și, nu în ultimul rând, de la unitatea valorilor noastre.

Dar pe măsură ce lumea noastră devine mai complexă și mai imprevizibilă, NATO trebuie să se schimbe și să se adapteze.

Războiul de agresiune al Rusiei împotriva Ucrainei a distrus pacea și a schimbat grav mediul nostru de securitate, răsunând dincolo de granițele zonei euro-atlantice. Și Rusia va rămâne cea mai semnificativă și directă amenințare la adresa Alianței în viitorul previzibil.

Terorismul, instabilitatea, creșterea competiției strategice și avansul autoritarismului - toate acestea pun la îndoială interesele și valorile NATO. Acțiunile maligne ale statelor și actorilor non-statali au un efect distrugător asupra țesăturii interne a societăților noastre.

Între timp, eroziunea arhitecturii de control al armelor, dezarmare și neproliferare, pe care am construit-o de ani de zile, subminează și mai mult stabilitatea noastră strategică.

Pentru a aborda acest spectru larg de amenințări și provocări, NATO trebuie să fie echipată corespunzător. Scopul principal al Alianței este să asigure apărarea colectivă a tuturor aliaților prin îndeplinirea celor trei sarcini de bază: descurajare și apărare, prevenirea și gestionarea crizelor și securitatea cooperativă.

Astfel, plecând de la adaptarea politică și militară, trebuie să facem NATO chiar mai puternică.

Pentru a realiza acest lucru, propun un decalog pentru NATO"

"A venit timpul să pregătim NATO pentru viitor", este concluzia textului semnat de Klaus Iohannis.

AICI găsiţi integral varianta în limba engleză

Amintim că preşedintele Klaus Iohannis a anunţat oficial, marţi, că a decis să intre în competiţia pentru funcţia de secretar general al NATO. Decizia privind noul șef al NATO va fi luată la summit-ul din vară de la Washington.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇