Iohannis îi primește la Cotroceni pe Viktor Orban, Charles Michel, dar și premierii din Belgia și Croația

Iohannis îi primește la Cotroceni pe Viktor Orban, Charles Michel, dar și premierii din Belgia și Croația

Preşedintele Klaus Iohannis are miercuri o seară încărcată, pentru că îi va primi la Cotroceni pe președintele Consiliului European, Charles Michel, dar și pe premierii din Ungaria – Viktor Orban, Belgia – Alexander De Croo și Croația – Andrej Plenkovic.

Întâlnirea cu Charles Michel începe la ora 17.30, iar cei trei premieri vor fi primiţi ulterior, toți odată, de la ora 18:30, potrivit agendei furnizate de Administraţia Prezidenţială.

La fiecare cinci ani, liderii UE convin asupra unor priorități politice ale UE pentru viitor, stabilind agenda strategică a UE, potrivit Consiliului European.

ADVERTISING

Discuţia vine în contextul alegerilor pentru Parlamentul European (din iunie) și are loc înainte de numirea fiecărei Comisii Europene.

Însă acum pentru Klaus Iohannis miza poate fi mai mare, din moment ce speră să obţină sprijin pentru candidatura sa la funcția de secretar general NATO, post la care aspiră și premierul olandez Mark Rutte.

Președintele României, conform unor surse, a obținut sprijinul unor lideri din centrul și estul Europei, cum ar fi pe cel al Sloveniei, sau pe cel al Republicii Muntenegru, președintele acestei țări făcând o vizită la București în luna martie, dar e departe de un sprijin semnificativ.

ADVERTISING
FĂRĂ SCURTĂTURI. Ajungem departe

Totuși, intrarea în cursă a lui Iohannis a pus în discuție candidatura lui Rutte, iar faptul că statele membre aflate în proximitatea războiului declanșat de Rusia vor un lider al alianței din est s-ar putea să fie un mesaj ce a fost asimilat la nivelul marilor puteri militare.

"Consultările organizate la Bucureşti se înscriu în cadrul unui proces mai amplu de definire a priorităţilor Uniunii Europene pentru perioada 2024 - 2029, demarat cu prilejul reuniunii informale a Consiliului European de la Granada, din 6 octombrie 2023, când dezbaterile liderilor din statele membre UE au relevat interesul pentru plasarea, în prim-planul agendei europene, a aspectelor privind securitatea şi apărarea, implicarea la nivel mondial şi extinderea Uniunii, respectiv consolidarea rezilienţei şi a competitivităţii Uniunii.

ADVERTISING

Pe baza coordonatelor stabilite la Granada, discuţiile din cadrul reuniunii de la Palatul Cotroceni vor reprezenta o oportunitate de aprofundare a acestor elemente şi de analiză a liniilor de acţiune la nivelul Uniunii Europene în sensul realizării obiectivelor comune de consolidare a profilului UE la nivel internaţional, de asigurare a prosperităţii şi de promovare şi protejare a democraţiei şi valorilor europene", precizează oficial Administraţia Prezidenţială.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇