Iohannis, despre candidatura la șefia NATO: Nu intenționez nici să mă retrag, nici să negociez altceva. Ce șanse crede că are

Iohannis, despre candidatura la șefia NATO: Nu intenționez nici să mă retrag, nici să negociez altceva. Ce șanse crede că are

Președintele Klaus Iohannis a declarat că nu intenţionează să îşi retragă candidatura pentru funcţia de secretar general al NATO şi nici să negocieze o altă funcţie la nivel european.

El a mai precizat că deși a văzut că alţi oficiali străini au anunţat susţinerea pentru premierul olandez Mark Rutte pentru această poziţie, consideră în continuare că şansele sale sunt rezonabile.

„Nu intenţionez nici să mă retrag, nici să negociez altceva. Mă concentrez pe NATO. Şi da, sunt câteva afirmaţii în spaţiul public. În continuare consider că şansele mele sunt rezonabile”, a declarat Klaus Iohannis, miercuri, într-o conferinţă de presă la Cotroceni susţinută împreună cu preşedintele Consiliului European, Charles Michel.

ADVERTISING

Șeful statului a fost întrebat despre faptul că mai mulţi lideri străini au spus că îl susţin pe Mark Rutte şi dacă, în acest context, ia în calcul să îşi retragă candidatura pentru şefia NATO sau dacă va negocia o altă funcţie la nivel european.

Întrebat dacă îl vede pe Klaus Iohannis drept succesor al său și dacă îl creditează cu șanse pentru o funcție la nivel european, Charles Michel a evitat să ofere un răspuns.

„În primul rând, vă spuneam că domnul Iohannis are deja un rol foarte important în Consiliul European. Ajută foarte mult la construirea de punţi între ţările membre şi îmi exprim, pe această cale, recunoştinţa pentru rolul pe care l-a jucat şi până acum în Consiliul European. Însă, iarăşi nesurprinzător, chestiunea NATO nu este una în care să mă pot pronunţa. Vor avea loc nişte alegeri şi liderii se vor pronunţa”, a afirmat Charles Michel.

ADVERTISING
FĂRĂ SCURTĂTURI. Ajungem departe
Declarații de presă comune cu Președintele Consiliului European, Charles Michel

Luna trecută, Klaus Iohannis a anunţat oficial că a decis să intre în competiţia pentru funcţia de secretar general al NATO.

Decizia privind noul șef al NATO va fi luată la summit-ul din vară de la Washington.

"Îmi asum această candidatură în numele României, cu toată responsabilitatea, iar această decizie are la bază performanţa României, experienţa acumulată pe parcursul celor două mandate de preşedinte al României, înţelegerea profundă a provocărilor cu care se confruntă NATO, Europa, şi în special regiunea noastră, şi angajamentul meu ferm faţă de valorile şi obiectivele fundamentale ale NATO”, a spus atunci preşedintele.

ADVERTISING

În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇