Brandurile occidentale au plecat din Rusia, dar nu și produsele lor

Brandurile occidentale au plecat din Rusia, dar nu și produsele lor

Camioanele care transportă Coca Cola trec peste graniţă în Rusia, turiştii se întorc din străinătate încărcaţi cu cele mai noi modele Zara, iar magazinele online locale achiziţionează stocurile de mobilă ale IKEA.

Este posibil ca mărcile occidentale să fi părăsit ţara din cauza invaziei ruse în Ucraina, dar nu şi produsele lor, relatează Reuters.

În ciuda faptului că firmele europene, nord-americane şi japoneze au părăsit Rusia din cauza acţiunilor sale în Ucraina, impactul asupra consumatorilor ruşi este minim, deşi termenele de livrare pot fi mai lungi şi unele bunuri mai scumpe.

ADVERTISING

Principala modificare a fost aceea de aprovizionare, dar produsele rămân disponibile atât online, cât şi în magazine. Cumpărătorii trebuie doar să ştie unde să caute.

În mod esenţial, majoritatea mărfurilor în cauză nu fac obiectul sancţiunilor, iar aceste fluxuri transfrontaliere sunt legale.

Zara în Minsk

Proprietarul Zara, Inditex, a închis cele 502 de magazine ruseşti ale sale, după ce Moscova a trimis trupe în Ucraina, apoi le-a vândut grupului Daher din Emiratele Arabe Unite.

Acum, importurile la scară mică şi vânzătorii online îi ţin în viaţă, a arătat o analiză Reuters a şase magazine online majore şi conversaţii cu mai mulți cumpărători şi vânzători.

ADVERTISING

Albina, în vârstă de 32 de ani, a dus o valiză goală la Minsk vara trecută şi s-a întors 24 de ore mai târziu cu haine Zara, Bershka şi Massimo Dutti, în valoare de 33.000 de ruble (442 de dolari), pentru ea şi prietenii săi.

În timp ce majoritatea mărcilor occidentale care au oprit operaţiunile ruseşti s-au retras şi din Belarus – ţară aliată convinsă a Moscovei - Inditex nu a făcut-o. Albina a declarat pentru Reuters că a cumpărat şi haine din Paris şi Dubai şi a folosit o platformă de vânzători online.

ADVERTISING

Piețe online

Pe măsură ce lanţurile de aprovizionare s-au rupt, Rusia a legalizat aşa-numitele importuri paralele, permiţând comercianţilor cu amănuntul să aducă produse din străinătate fără permisiunea proprietarului mărcii comerciale.

Site-urile de comerţ electronic vând o gamă largă de mărfuri importate, iar vânzătorii fac reclamă adesea că aduc produse din străinătate. Liderul pieţei Wildberries vinde stocuri vechi de la mărcile Inditex şi are aproape 17.000 de produse în catalogul său Zara.

O sursă apropiată Inditex a spus că acestea erau stocuri de lichidare care se aflau în Rusia când şi-a suspendat activităţile acolo. Un produs occidental omniprezent vândut de Wildberries şi de Ozon şi Yandex Market este Coca-Cola, adesea promovată ca fiind importată, astfel încât cumpărătorii să ştie că este veritabilă.

În timp ce Coca-Cola a încetat să producă şi să vândă băuturi în Rusia anul trecut, alţii le-au importat, cu etichete pe cutii şi sticle care arată că au sosit din Europa, Kazahstan, Uzbekistan şi China.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇