A doua escadrilă de F-16 a României va fi operațională anul viitor. Piloții au început zborurile cu avioanele din Norvegia

A doua escadrilă de F-16 a României va fi operațională anul viitor. Piloții au început zborurile cu avioanele din Norvegia

Noua escadrilă de vânătoare a României ar putea deveni operaţională începând din 2025. Şase avioane F-16 cumpărate din Norvegia se află la Baza 71 Aeriană de la Câmpia Turzii, iar piloţii au început deja zborurile.

Comandantul bazei spune că, până la finalul anului, escadrila 48 va avea toate aeronavele şi piloţii necesari. Unii dintre piloţi fac pregătire pe F-16 la centrul de la Feteşti, relatează TVR Info.

"Este foarte importantă pentru a asigura spaţiul aerian în totalitate, tot spaţiul aerian al României. Ştim foarte bine, în partea de sud-est se ocupă escadrila 53 vânătoare, iar escadrila 48 vânătoare care este în această locaţie va avea responsabilitate în partea de vest a ţării", a declarat Cătălin Micloș, comandantul Bazei 71 Aeriană.

"E un sentiment plăcut, aş putea spune că o luăm de la zero, însă ştim unde trebuie să ajungem. Obiectivul e ca, sper eu, la începutul anului viitor executarea serviciului de luptă poliţie aeriană pe această locaţie şi bineînţeles operaţionalizarea escadrilei nu mai mult de un an, un an jumătate", a mai spus comandantul.

ADVERTISING

Șase dintre cele 32 de aeronave cumpărate de România din Norvegia au fost deja livrate. Cu noile aeronave multirol vor fi dotate două noi escadrile de vânătoare la noi în ţară.

Avioanele sunt livrate în stare operaţională, resursa disponibilă a acestora asigurând operarea lor pentru o perioadă de tranziţie, de minimum 10 ani, către avioanele de generaţia a V-a, ceea ce face ca achiziţia avioanelor de luptă norvegiene să reprezinte, în fapt, un transfer de capabilitate între două ţări NATO aliate.

ADVERTISING

În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇