Protest cu sorcova la Ministerul Educației. Cîmpeanu a trimis la discuții secretari de stat, care au ridicat din umeri la problemele elevilor (Foto)

Protest cu sorcova la Ministerul Educației. Cîmpeanu a trimis la discuții secretari de stat, care au ridicat din umeri la problemele elevilor (Foto)

Mai multe asociații ale elevilor și părinților s-au dus, luni, la Ministerul Educației, pentru un protest inedit față de situația din sistemul de învățământ.

Reprezentanții Asociației Elevilor din Constanța, Asociației Elevilor din București și Ilfov, Federației Părinților și Aparținătorilor Legali și grupului civic „Părinții cer schimbare”, precum și profesorul Marcel Bartic, și-au făcut sorcove cu solicitările pe care le au pentru sistemul de educație.

Cei prezenți au fost primiți la discuții în minister, însă nu de Sorin Cîmpeanu, ci de secretari de stat.

ADVERTISING

La ieșire, reprezentanții părinților și elevilor au spus că problemele semnalate nu și-au găsit rezolvare. Astfel, au ridicat problema impredictibilității învățământului și structurii anului școlar, testării elevilor, lipsei mijloacelor de învățare online, a măsurilor pentru pregătirea școlilor pentru valul 5, dar și lipsa transportului gratuit al elevilor.

De asemenea, asociațiile elevilor și-au exprimat nemulțumirea și față de lista olimpiadelor și concursurilor școlare organizate în 2022, publicată recent de minister, criticând faptul că, după doi ani în care au fost blocate, acum ele sunt reluate doar la anumite materii, discriminatoriu.

sorcova-elevi
Foto: Facebook/Andra Berceanu

”Concluzia discuției e că nu e vina nimănui pentru ce se întâmplă în educație”, a declarat Ariana Dudună, președintele Asociației Elevilor din Constanța.

ADVERTISING

Legat de problema transportului, aceasta a subliniat încă o dată că neacordarea de fonduri este o încălcare a Legii Educației Naționale, dar că nimănui din minister nu pare să-i pese.

”Secretarii de stat au spus că trebuie să se discute cu direcția economică. Domnii secretari de stat nu au un răspuns, nu știu ce se întâmplă cu elevii care sunt nevoiți să cheltuie chiar și 500 de lei pe lună pentru a ajunge la școală. Și ei practic nu știu care e situația cu respectarea legii în teritoriu”, a spus Ariana Dudună.

ADVERTISING

Părinții s-au arătat nemulțumiți și de modul în care ministerul hotărăște, de pe-o zi pe alta, să schimbe structura anului școlar, fără o logică anume.

”Ne nemulțumește faptul că parte dintre copiii noștri acum sunt la școală în condițiile în care am avut o vacanță ilogică, ce nu a ținut cont de nicio regulă în ceea ce privește procesul de învățământ nici din perspectiva problemelor legate de Covid. Acum au fost obligați să vină la școală, deși mai aveau o săptămână de vacanță”, a spus o mamă.

Elevii și părinții vor continua acțiunile de protest până când cineva le va îndeplini doleanțele.

”Elevii nu reprezintă o prioritate pentru Ministerul Educației, de aceea, ne-am aflat aici și probabil, din păcate, ne vom mai afla și în viitor”, a conchis Ariana Dudună.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇