Reprezentanții elevilor acuză: ”Olimpicii României, bătaia de joc a Ministerului Educației”

Reprezentanții elevilor acuză: ”Olimpicii României, bătaia de joc a Ministerului Educației”

Mai multe asociații reprezentantive ale elevilor își exprimă nemulțumirea față de lista olimpiadelor și concursurilor școlare organizate în 2022, publicată recent de minister, criticând faptul că, după doi ani în care au fost blocate, acum ele sunt reluate doar la anumite materii, discriminatoriu.

Reacția vine după ce ministrul Sorin Cîmpeanu a semnat ordinul prin care se reiau olimpiadele și concursurile școlare, după o suspendare de doi ani cauzată de pandemie.

Din lista completă a concursurilor și olimpiadelor școlare din 2021-2022 publicată de MEN lipsesc, însă, Olimpiada Națională de Limba Engleză, Olimpiada de Limba și Literatura Română, dar și Olimpiada de Istorie.

ADVERTISING

”Amintim că vorbim despre materii la care anual participau o mulțime de elevi și punem accentul pe faptul că Limba Engleză este o limbă de circulație internațională, Limba Română este esențială țării noastre, iar disciplina Istorie surprinde o vastă cultură generală, alături de reprezentarea poporului nostru, ceea ce reprezintă clar argumente pentru care elevii ar trebui să poată susține Olimpiade și la aceste materii”, se arată într-un comunicat al Asociației Elevilor din Constanța (AEC).

După ce timp de 2 ani de zile nu au fost susținute Olimpiade sau Concursuri, Ministerul a anunțat că în anul școlar...

Publicată de Asociația Elevilor din Constanța pe Duminică, 2 ianuarie 2022

De asemenea, elevii se plâng de discriminare, pentru că astfel cei care performează în domenii umaniste nu au ”posibilitatea de a-și materializa cunoștințele și de a beneficia de burse de performanță”.

ADVERTISING
FĂRĂ SCURTĂTURI. Ajungem departe

”Criteriile de selecție a materiilor la care sunt organizate olimpiadele sunt de neînțeles, având în vedere faptul că două dintre disciplinele scoase, limba și literatura română și istoria, sunt discipline obligatorii la examenul de Bacalaureat”, declară Ariana Dudună, președinte AEC, citat de Mediafax.

Asociațiile îi solicită ministrului Cîmpeanu reintroducerea Olimpiadelor scoase de pe listă, pentru a oferi o șansă tuturor, inclusiv celor care performează în științele umaniste.

Demersul este susținut de Asociația Vâlceană a Elevilor (AVE), Asociația Elevilor din Constanța (AEC), Asociația Elevilor din București și Ilfov (AEBI), Asociația Elevilor din Bacău (AEBc), Asociația Elevilor din Maramureș (AEM) și Asociația Elevilor din Timiș (AETM).

ADVERTISING

În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇