Academia Română protestează și o acuză pe Anisie că a pus în pericol laserul de la Măgurele, după ce a schimbat conducerea

Academia Română protestează și o acuză pe Anisie că a pus în pericol laserul de la Măgurele, după ce a schimbat conducerea

Schimbarea lui Nicolae Zamfir de la conducerea Institutului de la Măgurele a atras un protest al Academiei Române.

Ministerul Educatiei a anuntat că îl demite pe Zamfir și că Nicolae Marius Mărginean este noul director general al Institutului Naţional de Cercetare-Dezvoltare pentru Fizică şi Inginerie Nucleară „Horia Hulubei”.

Monica Anisie este cea care a semnat ordinele, numirea lui Mărginean urmând să fie în vigoare până la organizarea concursului pentru funcție, dar nu mai mult de şase luni.

”În această perioadă, acesta va exercita şi funcţia de preşedinte al Consiliului de administraţie", precizează MEC, într-un comunicat remis luni.

ADVERTISING

Citiți și: Ce s-a întâmplat cu Laserul de la Măgurele? ”Nu poate fi vorba de un sabotaj între parteneri. E inutil să căutăm vinovați” – Interviu cu Dragoș Ciuparu

Zamfir abia fusese reconfirmat în funcție pentru încă 4 ani

Despre demiterea lui Zamfir nu a fost prezentat niciun motiv. Acum doar câteva luni, secretarul de stat pentru cercetare – Dragoș Ciuparu – i-a prelungit pentru încă 4 ani mandatul de director.

Legea prevede că peste 65 ani de ani nu mai pot fi ocupate funcțiile de conducere, fapt semnalat de mai mulți cercetători de la Măgurele ministrului Educației.

"Ministerul Educaţiei şi Cercetării mulţumeşte public domnului acad. Nicolae Victor Zamfir pentru dăruirea şi eforturile deosebite depuse în implementarea Extreme Light Infrastructure - Nuclear Physics (ELI-NP), cea mai avansată infrastructură de cercetare din lume în domeniul laserelor de mare putere", mai susţine MEC.

ADVERTISING

Academia o avertizează pe Anisie că a pus în pericol laserul de la Măgurele

Academia Română a remis tot luni un comunicat prin care protestează faţă de demiterea lui Zamfir şi susţine că decizia luată de Ministerul Educaţiei pune în pericol finalizarea proiectului laserului de mare intensitate de la Măgurele (Extreme Light Infrastructure - Nuclear Physics - ELI-NP).

Într-un protest adresat ministrului Educaţiei, Monica Anisie, Biroul Prezidiului Academiei Române susţine că a luat act cu "profundă dezamăgire" de decizia de revocare a lui Nicolae Zamfir din funcţia de director general al institutului, decizie pe care o consideră "nejustificată".

ADVERTISING

În opinia Academiei Române, demiterea lui Nicolae Zamfir ameninţă să blocheze evoluţia ascendentă a cercetării ştiinţifice româneşti la nivel mondial şi pune în pericol finalizarea proiectului ELI-NP.

"Actul şi maniera demiterii de către Ministrul Educaţiei şi Cercetării a directorului general al Institutului care implementează Proiectul ELI-NP sunt de neînţeles. În plus, ele au conotaţii mai largi, reprezentând o ameninţare reală de blocare a evoluţiei clar ascendente a cercetării ştiinţifice româneşti la nivel mondial.

Proiectul ELI-NP înseamnă investiţii în tehnologii de vârf, unice în lume şi deja puse în funcţiune, înseamnă atragerea de specialişti de cea mai înaltă calificare din întreaga lume, valorificarea inteligenţei româneşti la cel mai înalt nivel şi, nu în ultimul rând, readucerea în România a tinerilor plecaţi tocmai din cauza lipsei infrastructurii performante de cercetare.

Demiterea conducerii Institutului în momentul când ELI-NP începe să fie operaţional pune în pericol finalizarea proiectului, având grave consecinţe financiare şi afectând imaginea României. În aceeaşi măsură, gestul nejustificat al acestei demiteri ilustrează, din păcate, incapacitatea factorilor decizionali de a acţiona coerent şi predictibil şi de a arăta lumii că România are potenţialul şi capacitatea de a fi partener cu drepturi egale în cel puţin un domeniu de referinţă la nivel mondial: cercetarea ştiinţifică", mai spune Academia Română.

Biroul Prezidiului Academiei Române consideră că este de datoria celui mai înalt for de ştiinţă şi cultură al ţării să dezaprobe public astfel de practici şi să atragă atenţia asupra pericolului ca o administraţie neconsolidată în plan strategic să contribuie la distrugerea domeniului deschis de ELI-NP.

Citește și:


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇