Ministrul Educației l-a revocat din funcție pe directorul Laserului de la Măgurele

Ministrul Educației l-a revocat din funcție pe directorul Laserului de la Măgurele

Nicolae Zamfir, directorul Institutului Național de Fizică și Inginerie Nucleară „Horia Hulubei” și al ELI-NP (Laserul de la Măgurele), a fost revocat din funcție.

Ministerul Educației a emis vineri un ordin de ministru prin care se arată că începând din 14 august încetează mandatul acestuia.

În același timp, ministrul Educației, Monica Anisie, l-a numit director pentru o perioadă de 6 luni pe Nicolae Mărginean, președintele Consiliului Științific și fost director al Departamenului de Fizică Nucleară din cadrul institutului de la Măgurele.

ADVERTISING

Schimbarea lui Nicolae Zamfir vine la câteva luni după ce secretarul de stat pentru cercetare - Dragoș Ciuparu - i-a prelungit pentru încă 4 ani mandatul de director. Legea prevede că peste 65 ani de ani nu mai pot fi ocupate funcțiile de conducere, fapt semnalat de mai mulți cercetători de la Măgurele ministrului Educației.

Citiți și: Ce s-a întâmplat cu Laserul de la Măgurele? ”Nu poate fi vorba de un sabotaj între parteneri. E inutil să căutăm vinovați” – Interviu cu Dragoș Ciuparu

Nicolae Zamfir este director la Măgurele de când a început construcția Laserului de la Măgurele (Extreme Light Infrastructure-Nuclear Physics), cel mai mare proiect de cercetare pe laseri din lume, în valoare de 356,2 milioane de euro.

ADVERTISING
FĂRĂ SCURTĂTURI. Ajungem departe

Anul trecut, Laserul de la Măgurele a fost exclus din consorțiul pan-european, din care făcea parte alături de Cehia și Ungaria, în procesele pe care le-a avut cu Consorțiul EuroGammaS condus de Institutul Național de Fizică Nucleară din Italia, care nu a mai adus echipamentul pentru o parte importantă a proiectului - fascicul gamma.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇