Vîlceanu: Programul Anghel Salingy nu este PNDL. Nu avem becuri, nu avem şcoli. Cîțu nu știe dacă va intra azi în guvern

Vîlceanu: Programul Anghel Salingy nu este PNDL. Nu avem becuri, nu avem şcoli. Cîțu nu știe dacă va intra azi în guvern

Ministrul Finanţelor, Dan Vîlceanu, susţine că programul Anghel Saligny nu este PNDL, deoarece în acesta “nu avem becuri, nu avem şcoli”.

“În primul rând, vreau să vă spun că acest Program Naţional de Investiţii Anghel Salingy nu este PNDL. Este cu totul şi cu totul altceva. În acest program nu avem becuri, nu avem şcoli, nu avem tot felul de alte investiţii care erau în trecut în PNDL”, a explicat ministrul Finanţelor, citat de News.ro.

El a menţionat că prin acest program sunt finanţate proiectele care nu pot fi făcute din fonduri europene.

“În al doilea rând, acest program este o parte a unui model investiţional pe care îl aplicăm în această guvernare. Adică facem reforme din PNRR, finanţăm reformele din PNRR, apoi din fonduri europene toate celelalte proiecte mari, care pot fi finanţate din fonduri europene, dar niciodată nu o să poţi finanţa din fonduri europene un drum comunal.

ADVERTISING

Eu nu cred că oamenii trebuie să stea în noroi, doar pentru că nu putem finanţa din fonduri europene. Proiectul e absolut necesar. Finanţezi din PNI doar ce nu putea fi finanţat din fonduri europene”, a transmis Dan Vîlceanu.

El a precizat că atunci când va începe acest program vor fi anumite standarde de cost pentru a nu fi plătit un drum într-o localitate cu un milion de euro şi în altă zonă, cu şapte milioane de euro.

Cîţu: Planul va intra în discuţia Guvernului cel mai târziu săptămâna viitoare

Premierul Florin Cîţu a declarat că programul va intra în discuţia Guvernului "cel mai târziu săptămâna viitoare", după obţinerea avizelor necesare.

ADVERTISING

"Nu ştiu dacă va intra astăzi în guvern, dacă are avizele, dacă nu, cel mai târziu săptămâna viitoare. Hai să-i spunem, aşa cum se numeşte acum, Planul naţional de investiţii ''Anghel Saligny' este un plan pentru români şi aş vrea, iarăşi, să spun foarte clar că nu are nicio legătură cu primarii.

Este un plan care va fi implementat de primari, dar este un plan care dezvoltă comunităţile din România, aşa cum niciun minister nu este sau bugetului ministerului nu este în pixul ministrului, avem bugete care dezvoltă România", a declarat Florin Cîţu, potrivit Agerpres.

Întrebat despre o afirmaţie a preşedintelui Senatului, Anca Dragu, potrivit căreia programul de dezvoltare locală ar trebui monitorizat de Guvern, premierul a spus: "Eu sunt de acord cu monitorizarea şi am şi spus la coaliţie şi cu sisteme de 'early warning', dacă vedem că un program nu merge mai departe, să-l oprim".

ADVERTISING

EFOR: Programul lui Cîțu e aproape identic cu PNDL-ul lui Dragnea

Specialiștii de la Expert Forum au făcut o analiză a Programului Național de Investiții.

Cîțu a respins acuzațiile partenerilor de la USR-PLUS, care au susţinut că Anghel Saligny nu e decât o cale de a mitui primarii, după modelul patentat de guvernările PSD. Cei de la EFOR au pus programul Anghel Saligny lângă PNDL-ul creat de Liviu Dragnea și concluzia este dură: ”o copie aproape perfectă”.

Citește și:

Iată și articolele zilei pe Spotmedia.ro:


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇