Guvernul demarează un nou PNDL. USR PLUS acuză un concept pesedist de mituit primarii

Guvernul demarează un nou PNDL. USR PLUS acuză un concept pesedist de mituit primarii

Preşedintele PNL, Ludovic Orban, afirmă că în şedinţa coaliţiei de guvernare s-a decis demararea noului program de investiţii pentru comunităţile locale, care se va derula după modelul PNDL.

"Am decis în coaliţie, după discuţii prealabile în Biroului Executiv al PNL, demararea noului Program de Investiţii pentru comunităţile locale din cursul acestui an. Acesta se va derula după modelul Programului Naţional de Dezvoltare Locală, cu un buget multianual de aproximativ 50 de miliarde de lei.

Dincolo de modul în care va fi denumit acest program, am considerat mai important ca proiectele de infrastructură să privească atât partea rutieră, cea de apă şi canal, dar şi extinderea reţelelor de gaz. Partidul Naţional Liberal a promis gazul românesc în casele românilor, ceea ce ne obligă la îndeplinirea acestui obiectiv", a scris Ludovic Orban, miercuri, pe Facebook.

Liderul liberalilor spune că pentru perioada imediat următoare "Guvernul a fost mandatat să pregătească actul normativ necesar, care să materializeze noul program şi să fixeze cadrul pentru a avea procedurile de selecţie a proiectelor".

"Comunităţile locale au nevoie de susţinere pentru a reuşi să se dezvolte şi să crească semnificativ calitatea vieţii fiecărui locuitor", subliniază Ludovic Orban.

Ludovic Orban, președintele Partidului Național Liberal: „Am decis în coaliție, după discuții prealabile în Biroului...

Publicată de Partidul Naţional Liberal pe Miercuri, 11 august 2021

Reacție din USR PLUS

Cristina Prună (USR PLUS), vicepreşedinte al Camerei Deputaţilor, critică intenţia PNL de a elabora un nou plan de investiţii după modelul Planului Naţional de Dezvoltare Locală (PNDL).

Ea apreciază că este un "concept pesedist de mituit primarii".

"A început să se vorbească din nou de PNDL-uri şi alte concepte pesediste de mituit primarii. Vreau să ne aducem cu toţii aminte că nu există program din care să se fi furat mai mult ca din PNDL (Programul Naţional de Dezvoltare Locală).

Ce reprezintă, de fapt, acest PNDL? Sume astronomice din taxele şi impozitele noastre, care mai devreme sau mai târziu se vor duce tot în toalete de 80.000 de euro în şcoli sau becuri de 2.000 de euro.

Vă mai amintiţi de faimoasele investigaţii jurnalistice în faţa cărora ne-am crucit cu toţii? E scandalos să nu fi învăţat nimic din risipa de bani publici care s-a întâmplat sub ochii noştri neputincioşi. Acum, în şedinţele PNL se vorbeşte de 50 miliarde de lei (10 miliarde de euro!) pentru noi proiecte de 'dezvoltare locală'", scrie Cristina Prună, pe Facebook.

Ea apreciază că în cei zece ani de implementare a PNDL, acest plan "nu a scos niciun judeţ din sărăcie" şi că "judeţele fruntaşe la PNDL, precum Teleormanul, au rămas cele mai sărace". Potrivit Cristinei Prună, investiţiile locale trebuie să continue pe fonduri europene, insuficient utilizate.

"Banii de la buget pentru proiectele locale trebuie să premieze performanţa, adică să meargă ca şi cofinanţare pentru proiecte europene. Doar aşa putem avea un minim filtru pentru furturi şi parandărături pentru firme de casă, cum s-a întâmplat de fiecare dată cu banii din PNDL. Să fie foarte clar!

Reforma nu înseamnă să facem un alt PNDL, PNDL 3 sau alte nume pompoase care se pregătesc pentru a împacheta cu fundiţă roz acest nou program de cumpărat primari şi alimentat clientela politică cu banii noştri, ai tuturor", menţionează deputata.

A început să se vorbească din nou de PNDL-uri și alte concepte pesediste de mituit primarii.Vreau să ne aducem cu...

Publicată de Cristina Prună pe Marţi, 10 august 2021

Iată şi replica premierului: Cîțu dă 50 de miliarde de lei pentru stradă, apă și canal, dar respinge comparația cu PSD (Video)

Citește și:


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇